Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 77

Temat: Przepływomierz - wymiana, czyszczenie

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159 2.4 JTDM 200Km, 2006, 220Km 450Nm

Domyślnie

Hmmm ewidentnie brakuje ci powietrza na przepławce ( czyli albo turbo nie daje rady ( np. problem z geometrią), albo łapie gdzieś lewe powietrze i na przepływce jest za mało, a w rzeczywistości za dużo i dymi ). Miałem podobnie ( ale bez dymienia ) .... skończyło się na nowym turbo ale u ciebie to nie musi być tak. Zacznij od sprawdzenia szczelności dolotu, kolektora dolotowego, potem czyszczenie przepływki ( alkohol izopropylowy na nią + sprężone powietrze po kąpieli ), możesz też wyczyścić w podobny sposób czujnik ciśnienia doładowania. Potem logi - but na 4 biegu do końca ( powiedzmy 4500 obrotów ). Wtedy zaloguj powietrze ( mierzone żądane ), Ciśnienie doładowania ( mierzone, żądane ), Ciśnienie paliwa ( mierzone żądane ). Jak okaże się ze dalej za mało powietrza zmierzał bym w stronę podmiany przepływki na inną i sprawdzić czy nadal jest problem. Jak nadal jest problem i wszystko inne sprawdziłeś to weryfikacja turbo ( a wcześniej jeszcze sprawdź i zloguj sobie jak działa zawór sterowania nią, sprawdź stan wężyków od VGT ( są 3, zobacz czy nie ma gdzieś dziurek itp )

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hagi
    Mieszka w
    kujawsko - pomorskie
    Auto
    159 2,4 JTDm

Domyślnie Przepływomierz - wymiana, czyszczenie

Cytat Napisał luczej Zobacz post

Klapy - są ale szczelne.
    Na pewno? Chyba że wymieniałeś max rok temu kolektor bo w innym przypadku raczej szczelne nie są.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Najpierw zrób poprawnie logi od 1,5K obr do 4-4,5K obr na czwartym biegu z butem w podłodze. Max po 3-4 parametry na jedno logowanie, żeby próbkowanie nie spadło. Z tych logów na dobrą sprawę nic nie wynika. Sprawdź też korekty pod obciążeniem.
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 13-06-2016 o 15:29

Użytkownik Świeżak Avatar luczej
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 Ti Q4 Rosso

Domyślnie

Wielkie dzieki za podpowiedzi , myślę że najlepiej i najszybciej będzie poczyścić wszystko ( przepływka i czujnik doładowania ) i powtórzyć logi tym razem dynamik, i sie zobaczy.
    Co do klapek to faktycznie pewności nie mogę mieć, a kolektor ma już 9 lat ( seryjny , po zmianowy ).

Dam znać , jak wyszło

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Cytat Napisał luczej Zobacz post
    Wielkie dzieki za podpowiedzi , myślę że najlepiej i najszybciej będzie poczyścić wszystko ( przepływka i czujnik doładowania ) i powtórzyć logi tym razem dynamik, i sie zobaczy.
    Co do klapek to faktycznie pewności nie mogę mieć, a kolektor ma już 9 lat ( seryjny , po zmianowy ).

Dam znać , jak wyszło
    Po zmianowy czyli plastik?

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Kolega ma 2.4 wiec pozmianowy jest alu z osiami o wiekszej srednicy, a nie plastik. Jesli jest oryginal od nowosci to stawiam dobre piwo ze szczelnosci dawno nie ma i stad kopcenie. A szukanie problemu w przeplywomierzu jest w tym momencie zupelnie zlym tropem.

Użytkownik Świeżak Avatar luczej
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 Ti Q4 Rosso

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Kolega ma 2.4 wiec pozmianowy jest alu z osiami o wiekszej srednicy, a nie plastik. Jesli jest oryginal od nowosci to stawiam dobre piwo ze szczelnosci dawno nie ma i stad kopcenie. A szukanie problemu w przeplywomierzu jest w tym momencie zupelnie zlym tropem.
    Tak jak piszesz kolektor jest jeszcze z pierwszego montażu, prawdą jest że pokrywy silnika nie zdejmowałem od roku więc zajrzę tam też jak to wygląda. Na bank bede chciał coś zrobić z tymi klapami - nie wiem jeszcze tylko czy usuwać czy regenerować ? bo jest dużo za i przeciw usuwaniu ich zupełnie.

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Ja na forum nie widziałem tych za.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Jakie może być ZA klap wirowych w dieslu?
    Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Myślę, że koledze chodziło o to, że nie widział opinii za regeneracją kolektora. Ja taki regenerowany z kolektorycdti.pl miałem i po roku nadawał się na śmietnik. Jak już ktoś chce koniecznie mieć klapy to w grę wchodzi tylko nowy oryginalny.