Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    ?? kupisz wersję 500 KM?
    nie?
    czy wszystkie benzyny mają 500 KM?
    o czym my mówimy?
    a co z biegami w rajdowych autach? rajdowe jadą na automacie?
    1. KRS ale to ty pisałeś ,że dla mocnego auta jeno manual a prawda taka ,że w mocnym aucie automat to dopiero jest bajer.
    2. Nie wszystkie benzyny mają 500KM co nie zmienia faktu ,że i w 150KM jest wygoda
    3. Czemu rajdowe?? Jeździsz rajdówką ? Piszemy o autach codziennego użytku a wpadacie w skrajności ( od rajdówek po wszędobylskich drifterów ) .
    Nikogo nie trzeba przekonywać do automatu na siłę bo każdy jeździ czym lubi ale zauważyłeś żebym w jednej swojej wypowiedzi napisał " manual jest do bani "? Ty kwitujesz tak automaty , po co? Jakie masz doświadczenia z takimi skrzyniami ?
    Ja miałem kilka poczynając od starego hebla E36 ,którym szło i pobujać się bokiem i spalić gumy i fakt , nie wyobrażam sobie ich bez opcji wbijania samemu biegów ale tu tylko w kwestii -redukcja , but przy wyprzedzaniu "na styk" . W każdej innej kwestii wszystko na plus. I szczerze nie znam osoby ,która by nie porzuciła swych obaw przed automatem po przejażdzce . A jeżeli chodzi o kobiety to już wogóle - zakochane w prostocie jazdy .
    Ostatnio edytowane przez Nazar ; 25-11-2015 o 19:42

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Nazar, są osoby których nie przekonasz. Mój wujas jest też taką osobą, dla której automat to czyste zło - tylko manual i amen. Ale nigdy automu nie miał i automatem nie jeździł

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

wątek teraz sie przerodził manual vs automat

automat daje o wiele wiekszy fun z jazdy moim skromnym zdaniem, szybki automat w trybie sport, redukcja z miedzygazem, staly moment, zmiana w dol o kilka biegow to moment klikasz kilka razy jeden po drugim lopatkami i w locie masz nizsze biegi, a jak ktos nie lubi klikac tylko deptac to zalatwia to "z buta", zupelnie inaczej operuje sie gazem wyczuwa sie moment pierwszego kick-downu i moment max przyspieszenia/redukcji. Na tym filmie w mesiu to jakos wolno sie odbywa - pewnie kierownik nie robi teog w trybie sport bo tak szybko to zmienia biegi nawet poczciwy aisin, a do demonów szybkosci nie należy
    Manual nie ma startu do dobrego automatu.
    Mocne auto takie jak Giulia musi być w automacie.

Kiedys tez bronilem manulnych skrzyn (pkt 1. pewnie na zasadzie kazdy chwali to co ma dzis kompletnie nie rozumiem dlaczego - patrz pkt 1 manual odbiera wg mnie fun z jazdy. Z kazdym razem jak sie przesiadam z automatu do manualnego spidera (cytujac pewnego klasyka) powiem, że mam absmak
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 25-11-2015 o 20:07

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Cytat Napisał .Andrzej. Zobacz post
    Nazar, są osoby których nie przekonasz. Mój wujas jest też taką osobą, dla której automat to czyste zło - tylko manual i amen. Ale nigdy automu nie miał i automatem nie jeździł
    Daj mu sie przejechać. Moja żona jak zapierała się przed wejsciem za kiere tak jak wybadała ,że jakkolwiek nie wcisnie gazu to nie zgasnie jeno ruszy i pod jakkolwiek stromą górke by stała to sie nie stoczy do tyłu no i jazda w miescie bez klepania w pedały i targania w korkach lewarem . No i kwestia tempomatu. Wiem ,manual też ma ale automat sobie pod gorki i z górki sam zmienia biegi w trasie na tempomacie a manual doopa. Są sytuacje może nie do konca legalne ale ja jadąc AT potrzebuje w zasadzie jednej reki i jednej nogi. Moge jesc w czasie jazdy nie puszczajac kiery do zmiany biegu ,nielegalnie rozmawiac przez fona lub co przyjemniejsze -trzymac kobite za udo a nie zimną gałke lewarka ;-P

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Luke77 Zobacz post
    Z PDF:
    "Production Date: Late second quarter 2016 as a 2017 model"

Więc jak ktoś tu coś ignoruje to na pewno nie ja.
    To co jest napisane w tym dokumencie a realia to trochę inna sprawa. Oficjalnie FCA USA i jej dość istostny przedstawiciel Ralph Kisiel potwierdzają, że klienci dostaną samochody końcem drugiego kwartału lub początkiem trzeciego. Więc skoro fizycznie mają być wtedy w salonach, to ich produkcja/montaż musi się odbyć 1-2 miesiące wcześniej biorąc pod uwagę transport drogą morską, odprawy celne i inne procedury.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Cytat Napisał Nazar Zobacz post
    automat sobie pod gorki i z górki sam zmienia biegi w trasie na tempomacie a manual doopa
    Manual sam nie zmienia biegów - no kurcze argument nie do podważenia .

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Manual sam nie zmienia biegów - no kurcze argument nie do podważenia .
    Drift-r chodzi mi o to ,że jadąc trasą zaczyna się wzniesienie -automat redukuje nie tracąc prędkosci a manual najzwyczajniej puchnie :-P
    PS. Jak jechałem trasą Łódz- Gdańsk to praktycznie non-stop tempomat . Dotknąłem przez 300km trzy razy hamulca bo się muły wyprzedzały :-)
    Ostatnio edytowane przez Nazar ; 26-11-2015 o 09:53

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Nazar... przy aktywnym tempomacie to nawet i hamować byś nie musiał A przecież Giulia będzie mieć taką zabawkę.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Nazar Zobacz post
    Drift-r chodzi mi o to ,że jadąc trasą zaczyna się wzniesienie -automat redukuje nie tracąc prędkosci a manual najzwyczajniej puchnie :-P
    PS. Jak jechałem trasą Łódz- Gdańsk to praktycznie non-stop tempomat . Dotknąłem przez 300km trzy razy hamulca bo się muły wyprzedzały :-)
    QV to chyba nikt nie będzie kupował, żeby tłuc autostrady .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Nazar... przy aktywnym tempomacie to nawet i hamować byś nie musiał A przecież Giulia będzie mieć taką zabawkę.
    Jeszcze trochę i w poliftowej Giulii będzie opcja "Jan" czyli wsiadasz i zapodajesz "Janie zawieź mnie do np. Gdańska" i rozkładasz fotel do drzemki :-) ewentualnie projektor do leżakowania zapodaje ci tańczące doopy na suficie hehehe.