Czyli cza kupić Gtv z TS 16v i przeszczepić 8v. Wilk syty i owca cała![]()
http://www.olx.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#6d2be22609
czy ktoś zna auto ?
moim zdaniem było bite przodem i katowane (stąd wymiana skrzyni na taką jaka była pod ręką, wątpię żeby specjalnie szukał tej ze 156)
Na pewno było bite przodem skoro "zderzak lekko opadł".
Moim zdaniem trafna jest też Twoja diagnoza ze skrzynią. Kiedy ja wymieniałem swoją skrzynię praktycznie niedostępnym towarem była skrzynia od Gtv. Moja jest ze 166. Dodatkowo to straszliwa bzdura, że ma krótsze przełożenia- to jest taka sama skrzynia.
Okoliczność łagodząca jest taka, że znam kilka Gtv 3.0 używane na co dzień, w których skrzynia została wymieniona pomimo dbałości o nią.
Co do silnika i brania mniejszej ilości oleju niż zakłada producent- kolejna czerwona lampa. Opowiem krótką historię- miałem motocykl od nowości. Najpierw był nowy, nie brał oleju. Potem brał coraz więcej oleju. Nagle przestał brać olej. Co takiego się zmieniło, że nagle przestał brać olej? Wymagał kapitalnego remontu. Auto 20letnie, które dodatkowo bierze olej ze względu na luźne spasowanie silnika nagle nie bierze oleju? 19500 wypisane przez sprzedawce to będzie kwota, jaką przyszły posiadacz dopompuje w to auto.
Pany! Mam tą swoją rudą już dwa lata (2.0TS 97) i tak jak w poprzedniej srebrnej wkurza mnie to że nie reagują tak ostro na naciśnięcie gazu. z wolnych obrotów po wciśnięciu gazu każde normalne auto strzela z obrotami a ta musi się zastanowić, kaszlnąć i dopiero rosną obroty. Świece i kable wymieniłem ostatnio bo zapomniałem po kupnie, ładniej jedzie ale kaszlenie zostało. U was też tak jest? Wczoraj kupiłem dziewczynie megane cabrio i tam ino dotknie się gazu to ryczy. Co tu zrobić? jechać na kompa na adaptacje? Rozrząd jest ustawiony tak jak fabryka przykazała. Od czego jest jest zależne?
Slepecci - Megane z jakim silnikiem kupiłeś?
W przypadku silników 16-zaworowych to raczej normalne że "jadą górą" przynajmniej takie są moje doświadczenia, szczególnie w tych "bardziej sportowych", mój TS też lubi wysokie obroty, wcześniej jako auto weekendowe miałem Clio 16s z silnikiem 1.8 16v 137KM i było podobnie jazda zaczynała się powyżej 3 tys. obrotów
Tytus - w ogłoszeniu jest napisane że tam jest teraz skrzynia 6-biegowa więc chyba inna niż oryginał, opadający przedni zderzak w Gtv z tego co wiem to częsty przypadek więc nie przesądza czy auto było bite, ale oczywiście trzeba dokładnie wszystko sprawdzić
Ostatnio edytowane przez rogo ; 25-09-2016 o 12:29
[MENTION=33234]Slepecci[/MENTION], takie dochodzenie zaczyna się od diagnostyki komputerowej. Błędy, przepływka, sonda... Ogólnie wszystko, co ma wpływ na właściwy skład mieszanki paliwowo powietrznej.