Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Białka
    Auto
    AR159 1.9 8v była Ar159 2.0 TI

Domyślnie

Witam serdecznie wszystkich forumowiczow.
    Od pewnego czasu zastanawiam sie nad kupnem samochodu. Spośród rożnych sedanów o "usportowionym" charakterze wybór padł na AR 159. Jak mawia moj ojciec "każdy mężczyzna w swoim życiu musi posiadać AR.", również na mnie przyszedł czas. Mam 19 lat i chce spełnić swoje marzenie czyli własny samochód za własna kasę bez pomocy rodziców. Powiedzmy ze mam na to 30 000 złotych. Od dłuższego czasu obserwuje portale aukcyjne i zauważyłem ze pojawia sie tam często ten oto samochód: http://tablica.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#74e3d0d55a . Pytanie co myślicie o takim wyborze? Warto pchać się w 2.4? Czy może pozostać przy 1.9 150km? Z waszego forum dowiedziałem się ze na początek norma jest wymiana rozrządu, zawieszenie. Przepraszam jeżeli powielam znowu problem, jednak cały czas walczę sam ze sobą czy AR to dobry wybór. Jeżeli ktoś zechce pomoc to będę bardzo zobowiązany.
    Pozdrawiam serdecznie Patryk

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

jak nie masz wielkiego budzetu na ewentualne naprawy to lepiej kup 1.9.Napewno bedziesz musial porobic pare rzeczy chyba, ze kupisz auto od milosnika AR.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar squadracorse
    Mieszka w
    Nowy Tomyśl / Poznań
    Auto
    JEST: MiTO1.4 95KM, 156GTA, JEEP COMMANDER. BYŁA: 156 1.9jtd, 159 2.4JTDM , 159 2.4Ti. 159 1.9jts

Domyślnie

,,Młody" licz się też z tym, że i zawias bedziesz musiał zmienić moze i układ hamulcowy,. Przy tej cenie wyjsciowej bedzie trzeba ja bankowo dopieścić.Nikt za te pieniądze nie odda 2.4 w stanie nie wymagajacym wkładu finansowego.Znam to z własnego doswiadczenia. A nie kupisz częsci z najniższej półki chyba że w krótkim czasie puścisz ją dalej.
    P.S. jak mialem 19 lat to odpychałem sie rowerem za 700zl z pomoca finansową rodziców niezły start

Użytkownik Romeo Avatar murgal
    Mieszka w
    Sandomierz/Wrocław
    Auto
    159 2.4 Berlina

Domyślnie

Ja też mam 19 lat i latam 159 2.4

Za ten pieniądz kolego ciężko, ja kupiłem kilka tys drożej, i na start idzie też kilka tys, także baardzo ciężko.
    Moje wściekłe 2.4

Budowa stron internetowych, sklepów itd. > Maniak Design Studio

Użytkownik Pirat drogowy Avatar ebol77
    Mieszka w
    ruda_śląska/ zurych
    Auto
    FSO 125p '82 103 KM/ AR 159 SW'06 150 KM

Domyślnie

ładna sztuka i cena adekwatna do wyposażenia szkoda ze tak mało foto środka, by mozna było jakkolwiek próbować choć zweryfikować autentyczność przebiegu bez koniecznośc zabawy w FESie ///
    moja rada :
    zastanów sie czy absolutnie wszystkie dodatki wyposażenia są Ci absolutnie niezbedne?

czy nie warto poszukać mniej doposażonej (i nie mowie tu oczywiście o rezygnacji ze skóry bo jest zajebista) bez np przednich czujników parkowania które lubia sie zalewac itp. no w sedanie lepiej zeby z tyłu były te czujniki raczej, ale np jesli nie jezdzisz duzo w trasach zastanow sie czy zamiast drogich bi-xenonów nie wybrac soczewek + dobrych zarówek a napewno zaoszczedzisz kilka dobrych peelenów, a takich wersji "okrojonych" jest wiecej i jest w czym wybierac

a czy 1.9 czy 2.4? 2.4 napewno jest troszke drozsze w utrzymaniu jesli chodzi o czesci i o w sumie znikomą roznice w spalaniu.. ale rehabilituje to dzwiekiem
    1.9 jest bardziej "uniwersalny" 150 konno-wersja daje frajde, nie żre sporo choć żre swoje jest tani jesli chodzi o czesci z pierwszego miotu

120 8v raczej do emeryta

Cytat Napisał squadracorse Zobacz post
    ...
    P.S. jak mialem 19 lat to odpychałem sie rowerem za 700zl z pomoca finansową rodziców niezły start
    boś na skasach nie był

w sumie jak mialem 19 lat to zapier***ałem na 3 etaty od 5-13 , 14-22 i 22- 02 i jezdzilem vw polo z 91 roku

Użytkownik Rowerzysta Avatar scout
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 Sportwagon 2,0 JTDM 2011

Domyślnie

A jak ja miałem 19 lat , to za 30tyś zł , mogłem sobie kupić 100 litrów "żółtej" na CePeeNie do fiaciora. To w cenie komercyjnej , bez kartek. K...wa to były czasy prawdziwych samochodów , przynajmniej do naprawy nie potrzebne były żadne: mesy , fesy , vagi , techy , ani inne wynalazki.
    Ostatnio edytowane przez scout ; 31-01-2014 o 00:10

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał scout Zobacz post
    A jak ja miałem 19 lat , to za 30tyś zł , mogłem sobie kupić 100 litrów "żółtej" na CePeeNie do fiaciora. To w cenie komercyjnej , bez kartek. K...wa to były czasy prawdziwych samochodów , przynajmniej do naprawy nie potrzebne były żadne: mesy , fesy , vagi , techy , ani inne wynalazki.
    Ty, a kto Ci broni teraz kupić sobie np. zadbaną E30? To się młotkiem naprawia...
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Rowerzysta Avatar scout
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 Sportwagon 2,0 JTDM 2011

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Ty, a kto Ci broni teraz kupić sobie np. zadbaną E30? To się młotkiem naprawia...
    e30 za młoda , raczej celuję w coś bardziej klasycznego , może....http://www.autoscout24.pl/Details.as...000&asrc=st|fs

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Białka
    Auto
    AR159 1.9 8v była Ar159 2.0 TI

Domyślnie

Dzięki chłopaki za odpowiedzi, myślę coraz więcej planuje samochód już długo. No 30 000 się wzięło bo zaraz po maturze pojechałem do UK pracować, bo niestety u mnie w powiecie robota kiepsko wiec i nie było za co na studia iść. A tutaj no przez dłuższy czas praca na 2 etaty, wyrzeczenia, brak dziewczyny (skarbonka większa niż samochód niekiedy), wiec i na samochód się trochę odłożyło. Poszukam wiec może z okrojona nieco wersja wyposażenia, nie chce jednak rezygnować z Navi i skory, AR159 bez navi mniej się podoba. Co do części to raczej tych z najniższej polki nie mam zamiaru kupować, nie widzę w tym sensu. Tak w ogóle jak to jest w końcu z tymi zamiennikami do alfy opłaca się bawić czy raczej w oryginaly trzeba iść?
    Ostatnio edytowane przez Mlody ; 31-01-2014 o 19:19

Użytkownik Pirat drogowy Avatar ebol77
    Mieszka w
    ruda_śląska/ zurych
    Auto
    FSO 125p '82 103 KM/ AR 159 SW'06 150 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Mlody Zobacz post
    No 30 000 się wzięło bo zaraz po maturze pojechałem do UK pracować...
    A mówiłem że pojechał na "saksy"?
    co do czesci to pierwszy rzut prosto z taśmy. tylko. i nie są wcale drogie ( do bravo z 2009 są drozsze np. )

a co do NAVI - za 2.000pln kupisz takiego "pionka" na dotyk wraz z DVD i NAVI ze głowa boli ( w ori navi jest problem z mapami) do tego 250zł za moduł i knefle z kierownicy tez beda funkcjonowac z radiem. zastanow sie jeszcze nad tym