Właśnie miałem zamówić Stelvio First Edition dla żony, ale chcieliśmy Alfę a nie Land Rovera w drewnie.![]()
Właśnie miałem zamówić Stelvio First Edition dla żony, ale chcieliśmy Alfę a nie Land Rovera w drewnie.![]()
Vectra B 93' 1.6 75 KM - była
Honda Accord 99' 1.8 136 KM - była
156 SW 05' 2.4 175 KM - R.I.P
156 SW 05' 1.9 158 KM - była
Ford S-Max 07' 2.0 140KM - jest
Zawsze są dwa uda. Uda się albo nie uda...
Pod jakim względem którykolwiek crossover jest samochodem sportowym??? Chyba tylko pod względem pozycjonowania marki. Wiem, że producenci stylizują te auta jakby miały mieć coś wspólnego ze sportem, ale prawda jest taka, że nie mają.
Chyba, że chodzi Ci o offroad. Chociaż tu są równie daleko od terenówek, co od samochodów wyścigowych.
Odniosłem się do komentarza o zastosowaniu drewna w wersji First Edition. Nazywanie tej wersji sportowym, moim zdaniem jest nieporozumieniem. Dynamicznym ok, ale nikt raczej nie będzie się tym samochodem ścigał na torze, żeby miało to związek ze sportem.
Może faktycznie zbyt ogólnikowo napisałem, bo są wyjątki odnośnie sportowych cech w kilku crossoverach, czyli np. Stelvio Q. Tyle, że moim zdaniem nadal nie jest to samochód, który dobrze będzie czuł się na torze przez wysoki środek ciężkości. W myśl zasady, jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Nie wiem co Włosi zrobili poza wsadzeniem mocarnego silnika, że Stelvio Q wykręciło taki czas, ale ciekaw jestem jak to auto zachowuje się na wyboistej drodze lub w delikatnym terenie, czyli w warunkach, do których podobno crossovery zostały stworzone.
Jaki czas osiągnęło 8C, bo nie mogę nigdzie znaleźć?
Ostatnio edytowane przez SliwusBuu ; 19-01-2017 o 13:57
Nie widziałem nigdy sportowego samochodu do sportu :O
I tak je wszyscy przerabiają.
To jest jak kupować dres z Adidasa i chodzić w nim do Biedronki na zakupy.
Wysłane z mojego SM-A500FU
Chodzi mi o to, że od dłuższego czasu ludzie od marketingu wciskają nam, że połowa aktualnie sprzedawanych samochodów, to samochody "nacechowane sportem" lub po prostu "sportowe".
O ile jestem w stanie zrozumieć taką nomenklaturę w przypadku Giulii Q, czy nawet Megane RS, ponieważ można bez większych obaw zabrać je na Track Day i poupalać na torze, tak do Stelvio takie określenie mi ni w ząb nie pasuje. Dynamiczny - jak najbardziej. Ale nie sportowy.
Przecież to jasne, że "sportowy" to skrót myślowy od "nacechowany sportowo". Dajmy na to karbonowe wstawki we wnętrzu są właśnie takim sportowym akcentem, przecież nikt tak w prawdziwym motorsporcie nie robi. Czepiacie się na siłę. Megane RS i Stelvio Q mają bardzo podobne czasy na Nordschleife. Co więcej, Stelvio Q bije na głowę większość hot-hatchy. Więc jednak sportowe akcenty i delate są tutaj w pełni uprawnione. Jakoś nikt nie ma problemu z takimi detalami w BMW 316 :-)
Co do Nordschleife i Alfy 8C to również nie mogłem znaleźć jej czasu, ale ten samochód jeździ po prostu bardzo kiepsko. Wątpie aby ktoś nim się ścigał. W Top Gear miał gorsze okrążenie toru od Golfa GTI, a zarazem opinię najpiękniejszego samochodu i samochodu najgorzej prowadzącego się.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS