Strona 54 z 91 PierwszyPierwszy ... 4444546474849505152535455565758596061626364 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 909

Temat: Awaria silnika 2.0 170KM

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    signiore Giuseppe Busso

Domyślnie

A program zostawiasz czy wracasz do fabrycznego ?

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Masa i doładowanie to faktycznie-mogła być za wysoka temperatura spalin np na hamowni nie ale podczas wypalania EGR dodatkowo obciąża i za wysokie EGT może być wtedy a jakiś element tego nie wytrzyma na dłuższą mete.To czy to chip czy materiał czy nawet jedno i drugie to ciezko stwierdzic

chodziło mi o wypalanie DPF nie EGR=pomyłka

Prywatna Praktyka Naprawy i Obsługi Alfa Romeo
    JTD,TWIN SPARK,V6
    Miernik grubości lakieru Fe/Al
    Naprawa wariatora faz
    Naprawy główne i bieżące,diagnostyka
    Informacje i możliwości-PW
    myjka ultradzwiękowa-wtryski PB oraz drobna elektronika
    EGR,DPF OFF Klapy Wirowe CHIP JTD
    Diagnostyka Uszczelki Głowicy TEST na zawartość CO2 w płynie
    Naprawa świec TS bez ściągania Głowicy i urwanych mostków-HELICOIL
    Naprawa Turbo
    http://www.forum.alfaholicy.org/uslu...gi_bedzin.html
    KUPIĘ WARIATOR 50zł plus przesyłka za sztuke płace-OFERTY PW

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa_Romeo 166 2.4 20v

Domyślnie

Cytat Napisał carramba Zobacz post
    A program zostawiasz czy wracasz do fabrycznego ?
    Jeszcze sie zastanawiam Musze to przeanalizować i wtedy zadecyduje. Nie ukrywam ze 2.0 kupilem wlasnie pod chipa bo to rzekomo najlepsza baza. Wyjdzie w praniu co i jak

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Od 04.2021 159 SW 2.0 jtdm+, WCZEŚNIEJ; 159 2.2 JTS , 159 1.9 jtdm 8v, soft @sdero

Domyślnie

Cytat Napisał kamorado Zobacz post
    Jeszcze sie zastanawiam Musze to przeanalizować i wtedy zadecyduje. Nie ukrywam ze 2.0 kupilem wlasnie pod chipa bo to rzekomo najlepsza baza. Wyjdzie w praniu co i jak
    Może zapytaj tunera czy daje gwarancję, że teraz kiedy masz wszystko nowe i smarowanie jest ok, to nie wysypie Ci sie ponownie auto i czy bierze to na siebie jak coś...tak czy inaczej zapłaciłeś za nowy soft, więc albo w lewo, albo w prawo...to chyba uczciwe podejście

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Cytat Napisał kamorado Zobacz post
    Nie, no u mnie ewidentnym problemem było właśnie złe smarowanie, poprzednik widocznie miał problem wcześniej z tym ale jak kupowałem tego komunikatu nie było, wyskoczył kilka razy w marcu a później w listopadzie. Szukajac rozwiazania na forum znaleźliśmy je dopiero około października jak ris ja wymieniał, jak wczesniej pisalem wymiane mialem juz zaplanowana pozniej.. Odnoszę się do tych co usilnie wmawiają mi ze przez moje zaniedbania się to stało, być może i mogłem wymienić ta uszczelkę...
    Sorry [MENTION=40044]kamorado[/MENTION] ale od marca do grudnia jest 9 miesiecy i przez 9 miesiecy miales w d.. Ten kominikat i teraz siejesz zamet ze tyle $ trzeba znow wydac na samochod ktory kosztowal xxxxxx $. Cinek mowi jedno, ale tak naprawde moze jednak gdybys wymienil ta uszczelke odrazu, teraz bys nadal jezdzil tym samochodem. Komunikat pojawil sie kilka razy, wiec braklo cisnienia kilka razy a efekty tego widac na zdjeciach Marcina.
    U bociana ta uszczelka magla byc powodem 1 awarii i otwarcia silnika. 2 awaria to skutek niechlujnej naprawy 1 awarii.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa_Romeo 166 2.4 20v

Domyślnie

Cytat Napisał omen Zobacz post
    Sorry @kamorado ale od marca do grudnia jest 9 miesiecy i przez 9 miesiecy miales w d..
    DObra ale dopiero w pazdzierniku na 100% było wiadomo co jest powodem komunikatu, w marcu to sobie mogłem szukac wiatru w polu.

Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Ale bys znalazl i pewnie usuniecie problemu nie kosztowaloby tyle co aktualny remont silnika.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa_Romeo 166 2.4 20v

Domyślnie

Cytat Napisał omen Zobacz post
    Ale bys znalazl i pewnie usuniecie problemu nie kosztowaloby tyle co aktualny remont silnika.
    Dobrze ze jestes wrózbitą, nastepnym razem bede pisal do ciebie jak cos mi wyskoczy na desce. i zareaguje w odpowiednim czasie.

Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Nie. Poprostu jestem czlowiekiem ktory szanuje swoje pieniadze. I jak cos zaczyna dzialac nie tak, zaprzestaje uzytkowania i szukam przyczyny konsultujac sie z fachowcami.
    Komunikat o niskim cisnieniu oleju to nie spalona zarowka. Ty tak to potraktowales a teraz placz i zgrzytanie zebow.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał cinek_ Zobacz post
    A tu insignia 2.0 w której klapki wpadły do silnika (a ponoć nie moze się to stać wg specjalistów)
    W Insigni może. W kolektorach z pierwszych lat produkcji.
    W 159-ce nie. 159 2.0 ma kolektor z dużo lepiej przymocowanymi klapami i nie ma takiej ludzkiej możliwości, żeby cokolwiek spowodowało ich wyrwanie. Ale ja nie jestem specjalistą, to tak tylko sobie luźne uwagi rzucam.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    Co do przebiegu: 200 tys, to juz kto inny raczej przekroczy.
    Przebieg maly,ale chcialbym tylko zwrocic uwage,ze jest ponad 40 tys na dokoksowanym programie ( nie widzialem mocniejszych parametrow w 2.0 159) ,wiec moze zejdzcie z tunerow nieco,bo jak widac program wcale nie musi zabic silnika.
    Oczywiście, że nie musi. Ale każdy tuner jest w stanie stworzyć taki program, który silnik zabije dość szybko Wywalasz limitery od turbo i dajesz mu się rozkręcać do woli. Moc będzie, a jakże. Jak się turbo rozleci i strzępy pójdą w silnik - to masz pozamiatane. Da się?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał mesque Zobacz post
    Może zapytaj tunera czy daje gwarancję, że teraz kiedy masz wszystko nowe i smarowanie jest ok, to nie wysypie Ci sie ponownie auto i czy bierze to na siebie jak coś...tak czy inaczej zapłaciłeś za nowy soft, więc albo w lewo, albo w prawo...to chyba uczciwe podejście
    Żaden tuner nie da Ci gwarancji na to, że silnik czy turbina się nie wysypią, jeśli zrobi modyfikacje podnoszące moc powyżej wartości fabrycznych. To jest dość logiczne, nawet biorąc pod uwagę fakt, że masz większość gratów w silniku nowe. Wyjątkiem są programy wgrywane przez tunerów fabrycznych, dla aut nowych, na normalnej gwarancji producenta - chociaż wtedy niejako producent auta gwarantuje, że program jest dla silnika bezpieczny.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów