Strona 54 z 175 PierwszyPierwszy ... 4444546474849505152535455565758596061626364104154 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 1749

Temat: Chip tuning - Mapy

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

Potrzebuję porady odnośnie map od osób, które się tym bawiły.

2,4 CF2 - jest duże prawdopodobieństwo, że ktoś badziewnie tjuningował mój silniczek, po uszczelnieniu dolotu jedzie na zbyt wysokim doładowaniu, dawka wtrysku w peak'u 56mg, podczas gdy silnik audi o podobnych parametrach (oba 5cyl, 290Nm vs 300Nm) leje jedynie 46mg.

Sterownik wyraźnie ratuje się przed zbyt wysokim ciśnieniem doładowania (WYKRES TU, gdy sprowadzi na 2 bary, ładnie się stabilizuje.

Chcę wgrać oryginalny program na próbę, mam takie oto pytania:

1. Z tego co wiem, każdy wtryskiwacz ma swój współczynnik korekcji zależny od minimalnych różnic wykonawczych. Czy po wgraniu programu z "obcego" silnika te współczynniki pozostaną prawidłowe, czy zostaną przejęte z silnika "dawcy"?

2. Patrząc na stronę: http://youyoukiller.free.fr/ecu/ALFA/166/ mam wybierać pliki z rozszerzeniem .ori, tak? Może ma ktoś inne źródło?

3. Czy FES wskazując datę programowania, zmienia ją wraz z wgraniem programu "z neta"?

4. Czy przy wyborze programu kierować się numerem HARDWARE czy SOFTWARE? Podkreślam, że mapa prawdopodobnie nie jest oryginalna.

spanky
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał żuwik Zobacz post
    Potrzebuję porady odnośnie map od osób, które się tym bawiły.
    przeslij mi ten Twoj wsad na maila a powiem Ci czy masz modzony czy oryginal ...

jak szukasz ori do siebie to musi sie zgadzac numer HW jak i SW

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto

Domyślnie

Dzięki spanky za deklarację, ale jak już znalazłem kogoś, kto mapę zgrał, to i resztą się zajęliśmy. Mapa była oryginalna. Podejrzewamy, że właśnie w tym tkwił problem z autem. Wgrana dziś korekta. Efekty ocenię po pracy

spanky
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał żuwik Zobacz post
    Dzięki spanky za deklarację, ale jak już znalazłem kogoś, kto mapę zgrał, to i resztą się zajęliśmy. Mapa była oryginalna. Podejrzewamy, że właśnie w tym tkwił problem z autem. Wgrana dziś korekta. Efekty ocenię po pracy
    problem pewnie nie lezy w oryginalnej mapie [bo niby jak] a pewnie w mechanice ...

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto

Domyślnie

Ależ możliwe. Mapy zakładają, że wszystko działa tak, jak przewidziano, tymczasem po zaślepieniu EGR komputer trafia na nieprzewidziane fabrycznie ilości powietrza i leje jak szalony. Walczymy, już jest prawie fajnie

Ten sterownik to jakaś hybryda, przejściówka. To jeden z ostatnich CF2 i mapa jest już przygotowana pod sterowanie VGT przez elektrozawór.

spanky
    Gość

Domyślnie

fizyczne zamkniecie EGR-a nie ma z tym nic wspolnego ..., poza tym przykmniecie go programowo to chwila roboty ....

Użytkownik Maniak resoraków Avatar loco145
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie

Mam pytanie odnoścnie egr w JTD cf2 1.9 145 zaślepiłem, komputer błędów nie ma, nie chce wgrywać map z galletto ale chętnie zgłosił bym sie do kogoś komu poprostu mógłbym wysłać mape paliwa z mojego auta i powiedzmy poprawiłby mi parametry i odłączył egr na allegro są takie oferty, ale to tylko allegro a tu na formu mamy też chyba znawców oczywiście nic za darmo ile sobie tam zażyczy ktoś ale interesuje mnie czy taka możliwość by była. Wole zwrucić sie do zaufanych ludzi z forum niż allegro...

spanky
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał loco145 Zobacz post
    Mam pytanie odnoścnie egr w JTD cf2 1.9 145 zaślepiłem, komputer błędów nie ma, nie chce wgrywać map z galletto ale chętnie zgłosił bym sie do kogoś komu poprostu mógłbym wysłać mape paliwa z mojego auta i powiedzmy poprawiłby mi parametry i odłączył egr na allegro są takie oferty, ale to tylko allegro a tu na formu mamy też chyba znawców oczywiście nic za darmo ile sobie tam zażyczy ktoś ale interesuje mnie czy taka możliwość by była. Wole zwrucić sie do zaufanych ludzi z forum niż allegro...
    a jestes w stanie zdiagnozowac swoje auto , zrobic logi dynamiczne w celu weryfikacji stanu motorowni ?

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa 147 1.9 Jtd

Domyślnie

Podłączam sie też chciał bym żeby ktoś znający się na rzeczy mi zrobił a raczej zmodyfikował moją oryginalną mapę oczywiście nie za darmo ;] mój silnik to 1.9 jtd 115 alfa 147 2001 rok ;] umiem zrobić logi dynamczne mam feesa
    Ostatnio edytowane przez laurenwolf ; 08-09-2011 o 09:12 Powód: :)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar loco145
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie

Logi to nie problem wszystko jest do zrobienia obawiam sie tylko o moj motor bo mam ponad 300kkm i czy wogule sie z nim da cos zrobić praktycznie osprzęt silnika to co było do wymiany zostało wymienione łącznie z wtryskami na nowe (nie regenerowane) ale nie znam stanu turbiny. Być może nie jest już najlepszej młodości i nie ma puszki która tworzy podciśnienie, została zamieniona rurą o podobnej pojemności jednakże myśle o całkowitym wyeliminowaniu kolanka na którym jest rozgałęzienie (po zaślepieniu tylko dziury auto jakby nie chciało jechać. Mam zaślepiony egr i przelotowy wydech zakończony ragazzonem dedykowanym bo nawet tabliczka jest z napisem 145 JTD. auto idzie na wymiane wachaczy z przodu to powiem jeśli mają czas niech mi to zrobią a jak nie to sie z nimi umówie i to zrobią. A co jeszcze Spanky do tego ?? tylko te logi potrzebne ?? i mape oczywiście która jest już zgrana