Strona 54 z 152 PierwszyPierwszy ... 4444546474849505152535455565758596061626364104 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 1514

Temat: kolektor ssący JTDM - kompleksowo

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał maly_777 Zobacz post
    Na video nie zbyt słychać ale to raczej kwestia mechaniczna. Mapy dawki w jtd są napisane dobrze i wg mnie, co już pisałem, zmiana ich to druciarstwo
    Abstrahując od kwestii mechanicznych, które oczywiście mogą być powodem tych problemów, to po czym wnioskujesz, że są dobrze, a nie źle napisane ? Podobną opinię wygłosiłeś o mapach powietrza, twierdząc, że w Alfach jest źle napisana. Jak doszedłeś do tych informacji ?
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Mapy paliwa: Alfa dobrze, źle VAG. Nie ma potrzeby dolewania. Sprawne auto dobrze pali. Podlanie zwykle kończy się na dymieniu przy odpalaniu.
    Mapy powietrza: zobacz sobie jakie jest max w mapie powietrza np. w 2.0, 1.9, a jaka występuje w rzeczywistości na sprawnym samochodzie. To nie jest błąd powodujący że z samochodem się coś złego dzieje. Tylko ludzie piszą później: "przepływomierz mierzy 1000 a oczekiwana jest 1200. Trzeba go wymienić". Tylko o tą kwestię chodzi.

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Rozumiem. Czyli to jest takie twoje "gdybanie" inaczej zwane "widzi mi się"

Mapy paliwa: To żadna sprawka dobrych czy złych map. Tak w przypadku VAG jaki i Alfy i Opli itp. występuje zużycie podzespołów, które objawia się znanym problemem, o którym piszemy. Dawkę podnosi się o kilka mm3 tak aby dymienie nie występowało. Jeśli się wie jak to zrobić, w jakim zakresie i o ile w tym zakresie, to żadne dymienie nie wystąpi. Oczywiście można wymienić podzespoły zasilania paliwem, po kolei szukając, który to ma wpływ na odpalanie. Logowanie tutaj jest nic nie warte, a niuanse między nowym podzespołem, a zamontowanym praktycznie nie zauważalne.
    W tym samym silniku Opel CDTI, w tych samych zakresach ma dawki o 1-2 mm3 wyżej - problemu nie ma (ma za to problem z powodu wtórnego grzania świec) i dymienia też nie ma. Saab TiD w tych samych jednostkach dawki ma też wyższe oczywiście jak Opel i też problemu nie ma. Czyli mają jeszcze lepsze mapy od map Alfy ?

Mapy powietrza: Przepływomierz mierzący do 1000 mg/w przy zadanym 1200 mg/w to zły przepływomierz, a nie złe mapy Nadający się do czyszczenia lub wymiany. Dobry przepływomierz mierzy do wartości zadanej lub wyżej. Jeśli nie mierzy, to nie spełni zależności AFR-u i w efekcie dawka paliwa nie będzie taka jaką chcemy uzyskać. To wiadomo, że przełoży się na osiągi. Więc z samochodem "coś się dzieje".
    Co ma do tego max w 2.0, a w 1.9 ? Inne przepływomierze, inne moce, inne dawki inne pojemności i oczywiste, że _inne_ zapotrzebowanie na powietrze. To widać po mapach. Nie mniej w żadnym z nich, gdy są sprawne nie zauważyłem aby powietrze mierzone nie pokrywało się z mierzonym.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Rozumiem. Czyli to jest takie twoje "gdybanie" inaczej zwane "widzi mi się"

Mapy paliwa: To żadna sprawka dobrych czy złych map. Tak w przypadku VAG jaki i Alfy i Opli itp. występuje zużycie podzespołów, które objawia się znanym problemem, o którym piszemy. Dawkę podnosi się o kilka mm3 tak aby dymienie nie występowało. Jeśli się wie jak to zrobić, w jakim zakresie i o ile w tym zakresie, to żadne dymienie nie wystąpi. Oczywiście można wymienić podzespoły zasilania paliwem, po kolei szukając, który to ma wpływ na odpalanie. Logowanie tutaj jest nic nie warte, a niuanse między nowym podzespołem, a zamontowanym praktycznie nie zauważalne.
    W tym samym silniku Opel CDTI, w tych samych zakresach ma dawki o 1-2 mm3 wyżej - problemu nie ma (ma za to problem z powodu wtórnego grzania świec) i dymienia też nie ma. Saab TiD w tych samych jednostkach dawki ma też wyższe oczywiście jak Opel i też problemu nie ma. Czyli mają jeszcze lepsze mapy od map Alfy ?
    Wchodzimy na śliski temat lepsze gorsze. Zmodyfikowałeś mapę i nie pomogło stuk dalej jakiś tam jest. Tu akurat nie trafiłeś, może gdzieś indziej pomaga. Ja wolę samochód naprawić niż modyfikować mapę. Bardziej o VAGa i przykład złej mapy chodziło mi o hot start fix. A czy Opel/Saab ma inną mapę to średnio może mieć znaczenie i średnio mnie to interesuje. Mapy N75 też ma inne i z nich nawet ciekawsze wnioski można wyciągnąć. Zerknij Dla mnie koniec tematu, przejdźmy niżej

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Mapy powietrza: Przepływomierz mierzący do 1000 mg/w przy zadanym 1200 mg/w to zły przepływomierz, a nie złe mapy Nadający się do czyszczenia lub wymiany. Dobry przepływomierz mierzy do wartości zadanej lub wyżej. Jeśli nie mierzy, to nie spełni zależności AFR-u i w efekcie dawka paliwa nie będzie taka jaką chcemy uzyskać. To wiadomo, że przełoży się na osiągi. Więc z samochodem "coś się dzieje".
    Co ma do tego max w 2.0, a w 1.9 ? Inne przepływomierze, inne moce, inne dawki inne pojemności i oczywiste, że _inne_ zapotrzebowanie na powietrze. To widać po mapach. Nie mniej w żadnym z nich, gdy są sprawne nie zauważyłem aby powietrze mierzone nie pokrywało się z mierzonym.
    No i małe sprostowanie z połowicznym uderzeniem w pierś:

edc16c39: 1.9 150 i 120 w 159 jest ok.

Nie jest ok w chyba każdej edc16c8

Na mają teorię jest szybki test. Odłączenie przepływki i sprawdzenie masy powietrza wyliczonej przez ecu. Zobaczysz że gdy ciśnienia doładowania będą się pokrywały, masa powietrza nie będzie idealna (dotyczy modeli wymienionych). AFR będzie zachowane bo na górze nie potrzebujesz 1200mg bo dawka paliwa jest mniejsza.
    Ostatnio edytowane przez maly_777 ; 01-07-2014 o 15:44

Konwersje USA->EU
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Wchodzimy na śliski temat lepsze gorsze...
    Tu akurat nie trafiłeś, może gdzieś indziej pomaga. Ja wolę samochód naprawić niż modyfikować mapę. Bardziej o VAGa i przykład złej mapy chodziło mi o hot start fix. A czy Opel/Saab ma inną mapę to średnio może mieć znaczenie i średnio mnie to interesuje. Mapy N75 też ma inne i z nich nawet ciekawsze wnioski można wyciągnąć. Zerknij
    Maly_777- ale ty piszesz, że lepsze mapy/ gorsze mapy Ja uważam, że w przypadku Alfy/Fiata są na pograniczu. Na takim pograniczu, że jakiekolwiek odchyły powodują problemy z "załapaniem" i kilka mm3 im pomaga. Bez problemów i bez dymu. Oczywiście pomaga pod warunkiem, że wiąże się to z dawką. Co dawka pomoże np. na wybitą poduchę pod skrzynią, rozerwany drążek stabilizacyjny ? VAG ma te same problemy (szczególnie starsze jednostki na EDC15), to nie tylko hot. Saab, Opel te same jednostki napędowe, a nawet podobny rozkład map. A N75 ma praktycznie takie samo i nie bardzo jest co w nich oglądać... nuda. Ale, z tego co się orientuję, to ty chyba masz nie dużo do czynienia z nimi.

Czekam na logi: seryjna mapa, z seryjną przepływką. Powiązanie masy powietrza z ciśnieniem doładowania. Najlepiej z 10 różnych samochodów Jak wyjdzie na twoje to mnie wtedy zaskoczysz, uderze się w pierś i powiem że poniosła mnie fantazja. Maila masz, ślij
    Maly_777... do 1050, to jest w granicach 3700 obrotów, a każde mocniejsze uderzenie, to jest dobieranie do 1200 i więcej.
    Tak wygląda dobra przepływka w samochodach, które nawet bez DPF-a nie dymią. I patrz jakie są pomiary. Albo źle widzę albo ponad 1000 mg/w idą

1.9

1.9

Q4 (ta miała problemy i to jest pomiar jeszcze przed naprawą ale widać jak wysoko mierzy przepływka )

A tutaj masz dymiące i słabe

1.9- makabryczny dym, słaby i duże spalanie

2.4- dym, słaby i duże spalanie

2.4- dym, słaby, duże spalanie

Więc maly_777 nie opowiadaj mi, że 200 mg/w różnicy to problem źle napisanych map (przez producenta ?! I ciągnie to przez lata ?!) i że jest to nie odczuwalne dla silnika. Lepiej zbierz się do Intercity i gnaj do mnie do Kraka, bo siedzę w domu ze złamaną nogą, a piwa mi się chce Obgadamy problem. Materiałów mam spokojnie na 2 miesiące analiz
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	159-pow.jpg
Wyświetleń:	676
Rozmiar:	35.3 KB
ID:	136949   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	159-pow2.jpg
Wyświetleń:	698
Rozmiar:	36.7 KB
ID:	136950   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Q4.jpg
Wyświetleń:	673
Rozmiar:	44.4 KB
ID:	136951   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2.4makabryczny.jpg
Wyświetleń:	683
Rozmiar:	38.9 KB
ID:	136953   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	19-dym.jpg
Wyświetleń:	673
Rozmiar:	38.5 KB
ID:	136954  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	159-24-dym.jpg
Wyświetleń:	679
Rozmiar:	43.6 KB
ID:	136955  

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Tu akurat nie trafiłeś, może gdzieś indziej pomaga.
    To ja się wtrącę ze swoim przykładem, bo @sdero modyfikował u mnie dawki na rozruch.
    W temperaturach letnich niestety nie pomogło, tj. auto odpala na dotyk, ale pozostało trzepnięcie kierą po łapach niezależnie od temperatury silnika - za to winne pewnie są poduszki silnika. Biorę to pod uwagę i pewnie przy wymianie rozrządu poduchy też wymienię.
    Podniesienie dawek zdecydowanie pomogło na rozruch po mroźnej nocy.
    W żadnym z wypadków auto nie dymi. DPF na pokładzie.
    Biorę pod uwagę zużycie wtryskiwaczy, chociaż na maszynce wyszło, że są w normie. Regulator ciśnienia paliwa - niedługo do niego zajrzę. Czujniki temperatury zewnętrznej oraz cieczy chłodzącej leżą już na półce i czekają na urlop (co do pierwszego, nie mam pewności, że aktualnie zamontowany działa niepoprawnie; drugi na pewno niekorzystnie wpływa na obecny rozruch, aczkolwiek nie sądzę, żeby to powodowało uderzenie przy rozruchu).
    Reasumując, moim zdaniem - podniesienie dawek może być metodą na podleczenie układu. I nie kosztuje 2k zł jak nowa pompa, czy 1,2k za jeden wtrysk (ciągle nie mając pewności o uszkodzeniu któregoś podzespołu). Nie sądzę też, aby zużycie tych elementów po podniesieniu dawek drastycznie się zwiększyło.
    A gdy coś ostatecznie padnie - wtedy można wymienić. (chyba że ktoś nie ma innych inwestycji to można oczywiście bawić się w podmianki). Ale "ekonomicznie" rzecz biorąc, moje rozwiązanie jest na pewno bardziej rozsądne.
    Ostatnio edytowane przez magil ; 01-07-2014 o 16:36
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

No właśnie poprawili
    Edytowałem post nie wiem czy zauważyłeś. Przyjrzyj się głównie edc16c8. W c39 jest ok. Mam za małą próbę ale w wykastrowanych sterownikach (Belgia, Francja) też raczej będą różnice.
    Tu masz przykład.
    Na wykresie przepływka skorelowana z ciśnieniem doładowania.. Dawka paliwa jest w porządku. Samochód jedzie dobrze. U mnie jest taka sama sytuacja. Te przepływki tak działają i już. Można je wymieniać, odpinać ale przy tym ciśnieniu będzie ~1000mg

Jeżeli pokażesz mi c8 ze zgadzającymi się masami to znaczy że wszystkie które widziałem były zwalone.
    Pozdrawiam, niech noga się szybko zrasta

Nazwa:	maf.jpg
Wyświetleń:	722
Rozmiar:	38.2 KB
ID:	136962  

Konwersje USA->EU

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Ty pisałeś nie o tym, że się rozjeżdżają ale o tym, że przepływka odczytująca o 200 mg/w mniej jest dobra, a to mapy są złe. Czyli, że przepływki mające odczyt do 1000 mg/w są dobre. To nie jest prawdą.

147 1.9 16V C8 - nie dymi. Wartości się pokrywają. (od 141 typowa jazda miejska. Wcześniej kilka razy gaz w podłogę) Jak widać nie zadowala jej 1000 mg/w.

147 1.9 16V C8 - dymi (200 mg/w mniej )

156 2.4 - bez EGR-a i jeszcze małe problemy z overboost ale widać jak potrzebuje powietrza , a w maksach sięga do żądanego 1200 mg/w

Natomiast rozjeżdżanie się jest spowodowane tym jak oprogramowanie przedstawia wyniki dla interfejsów diagnostycznych. Jeden sterownik przedstawia parametry z danej chwili tak jak są, a drugi robi to niejako paczkami. Przez takie działanie w starszych sterownikach, to co jest w jednostce czasu nie oznacza faktycznego jednoczesnego stanu wszystkich parametrów (stąd rozjazdy w porównywaniu). Dla tego takie różnice między EDC16C8, a EDC16C39. Do tego dochodzą różne zwłoki czasowe dla starszych i nowszych kontrolerów. Dla tego też stare silniki z nowymi sterownikami pokazują to niejako lepiej, bardziej "zbite". To ulepszono, a nie mapy. Sprawę rozwiązałby odczyt po CAN. Co prawda to transmisja sieciowa i też szeregowa ale to już nie przestarzały RS i odbywa się z dużymi prędkościami. Tam jednoczesne pytanie o wiele parametrów oznacza praktycznie jednoczesną odpowiedź. Bez żadnych kombinacji. Przynajmniej nie zauważalną na tyle aby rozjechać wykres gdy jest duża ilość parametrów.

Jaka jest różnica prędkości między protokołami dobrze widać to na przykładzie odczytu map po łączu
    Alfa 159 1,9 - 43 minuty !
    Opel Vectra 1,9 - ok 3 minuty.

Zbieranie danych na tym samym odcinku 6km
    Alfa 159 1,9 - 13-15 KB danych
    Opel Vactra 1,9 - 19 MB danych

I na tym możemy skończyć ten offtop

Nazwa:	156-24-ok.jpg
Wyświetleń:	693
Rozmiar:	38.0 KB
ID:	137041   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	miejska.jpg
Wyświetleń:	654
Rozmiar:	46.5 KB
ID:	137061   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	bosch2.jpg
Wyświetleń:	657
Rozmiar:	65.2 KB
ID:	137062  
    Ostatnio edytowane przez @sdero ; 02-07-2014 o 12:39

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Drugiego mi nie musisz mówić. Reszta na priv

Konwersje USA->EU

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Krótkie pytanie:

W samochodzie od jakichś dwóch lat mam regenerowany kolektor z metalowymi klapkami zamówiony ze strony www.kolektorycdti.pl
    Jakiś czas temu utracił on szczelność. Mechanizm poruszania klapami działa, z tym że od góry - pod listwą - widać zabrudzenie od oleju i sadzy.
    Jakie są na dzień dzisiejszy średnie koszty doprowadzenia tego do porzadku ? Mówię o usunięciu klap.