Strona 54 z 94 PierwszyPierwszy ... 4444546474849505152535455565758596061626364 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 936

Temat: usunięcie klap wirowych - wady i zalety

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Dla mnie najlepsze w tym wszystkim jest to, że kolektor dolotowy w 159 to identyczny kolektor jak w 156 w którym wywiercono kilka dziur, dołożono klapki, listwę, nastawnik. Żadna inżynieria ekstremalna.
    Nikt nie pokusił się o przeprojektowanie kanałów dolotowych. W zasadzie wygląda jak jakaś koncepcja wymyślona w garażu.

Oczywiście stoją za tym słuszne pobudki, że przesłonięcie jednego z kanałów poprawi napełnienie cylindra (przez zawirowania powietrza etc.) , ale ponieważ kolektory 156 i 159 są praktycznie identyczne, to wydaje mi się, że zupełnie nie wzięto pod uwagę np wpływu długości kanałów dolotowych na pracę silnika. Są kolektory ze zmienną długością kanałów dolotowych ("variable intake manifold"), co w zasadzie realizowane jest przez klapki i kanały różnej długości prowadzące do jednego cylindra. Na tle takich rozwiązać klapy w JTDm to jakieś druciarstwo. Choć do pewnego stopnia pewnie poprawiają zużycie paliwa. Z drugiej strony znacząco pogarszają przepływ powietrza przy wyższych obrotach.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Przy wyższych obrotach klapy są całkowicie otwarte. A ich obecność prawdopodobnie wymusiła kolejna Euronorma czystości spalin.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Przy wyższych obrotach klapy są całkowicie otwarte. A ich obecność prawdopodobnie wymusiła kolejna Euronorma czystości spalin.

Bardzo możliwe. Oś klapy i sama klapa zmniejsza światło kanału i jednocześnie przepływ. Przy wysokich obrotach przeszkadzają, przepływ kolektora 156 jest lepszy niż 159, bo wprowadzając klapy nie przeprojektowano w żaden sposób korpusu kolektora.

Ich usunięcie, nie powinno w znaczący sposób wpłynąć na turbo dziurę.

PS. Przekonam się najdalej za 2 dni na własnym przykładzie xd

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał quba Zobacz post
    Turbo dziura ok 2500 obrotów? Chyba nie wiesz do końca co to "turbo dziura"
    wiem o co chodzi, sorry, złe określenie. na swoja obronę dodam, że użyłem w sensie jakim potocznie określa się tu na forum tej dziury w przebiegu momentu wzgl obrotów - turbo widać że przestaje dmuchać a potem wraca - pewnie dlatego potocznie takiego określenia się używa i każdy wie o co chodzi (ale tak to nie jest turbo dziura, raczej "turbo dziura" jeśli chce się szybko napisać). w każdym razie u mnie spadało ciśnienie doładowania od ok 2500obr, żeby wrócić przy ok 3000obr, już nie pamietam czy w ekstremum nie nawet do +0.8bar.

sądzę że kolega któremu odpisałem o czymś takim pisał, bo przypadłość znacznie więcej niż połowy JTDmów tak mi się zdaje.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Usunąłem klapy z czystego kolektora bez sadzy i żadnej różnicy osiągów nie zauważyłem. Ani na plus. Ani na minus. Zużycie paliwa też bez zmian.

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post

- - - Updated - - -

Dlaczego uważasz, że brak klap wirowych może powodować turbodziurę?

Piszę oczywiście o przypadku wzorcowym czyli czysty sprawny kolektor kontra czysty sprawny z klapkami.
    Skoro przysłonięcie jednego dolotu powoduje lepsze napełnienie cylindra, sprawniejsze wymieszanie powietrza z wtryśniętym paliwem i efektywniejsze jego spalanie to moment obrotowy musi być wyższy. Mówimy oczywiście o obrotach w przedziale 1000-1500, których 90% kierowców i tak nie wykorzystuje. Ja wykorzystuję więc widzę równicę. Jeździłem i sprawnym i wybebeszonym.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Czy możemy mówić o bardziej efektywym mieszaniu się paliwa z powietrzem przy wtrysku bezpośrednim CR? Co innego przy wtrysku pośrednim, tam sprawa jest oczywista.
    Klapy wirowe w teorii służą do bardziej efektywnego wymieszania się powietrza ze spalinami, wtedy bardziej precyzyjny układ dawkowania paliwa może wpłynąć na lepszą redukcję niechcianych produktów spalania (Euro4 zamiast Euro3 w starszych JTD).

Praktyka na swoim własnym przypadku pokazała, że usunięcie klap wirowych nie ma wpływu na osiągi auta (kolekor nie był bardzo brudny, na ścianach syf przykleił się do filmu olejowego). Jeśli jakakolwiek różnica w ogóle wystąpiła, to zapewne zawiera się w granicach błędu pomiarowego. Niestety nie dysponuję wykresem z hamowni sprzed chip tuningu, nie mogę porównać.
    EGR zaślepiłem jeszcze przed usunięciem klapek.
    Teoretycznie usunięcie klapek przy zostawieniu sprawnego EGR-u może wpłynąć na gorsze mieszanie się mieszanki spalinowo-powietrznej (ale tutaj zawirowanie powietrza w kolektorze wytwarza też pracująca klapa gasząca), czyli większa emisja NOx i CO2 i być może słabsze osiągi. Nie wiemy również, czy ECU i z tym sobie nie poradzi, skoro jest takie inteligentne. Jednak jak napisałem wcześniej - w moim odczuciu różnica zawiera się w granicy błędu pomiarowego.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 159 1,9 Jtdm 150 km

Domyślnie

Cytat Napisał bobby Zobacz post

PS. Przekonam się najdalej za 2 dni na własnym przykładzie xd
    Widzę że też Lublin, dobrze rozumiem że planujesz wywalić klapy? Polecasz kogoś z Lublina czy ewentualnie okolic ?

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

W moim przypadku posiadalem kolektor regenerowany i zaslepiony. Brak różnic. Ja to wrzucam do worka z różnicami typu.: na złotych kablach lepiej gra

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Cytat Napisał maxer86 Zobacz post
    Widzę że też Lublin, dobrze rozumiem że planujesz wywalić klapy? Polecasz kogoś z Lublina czy ewentualnie okolic ?
    Jeden kolektor zamówiłem sam. Wyczyściłem, wyrzuciłem klapy, kupiłem kołki do wprasowania w otwory po klapach i przy wprasowywaniu jednego z nich kolektor pękł.

Jednym z wyjść jest kupno kolektora z mocnych wersji 156 - kolektory poza tym, że wejścia kanałów są fazowane w tych ze 159, nie różnią się niczym. Te ze 156 nie mają oczywiście klap.

Możesz przedzwonić do firmy Auto-Krak i kupić gotowy już kolektor, wyczyszczony, złożony i uszczelniony z usuniętymi klapami. (Tak zrobiłem, bo nie chciało mi się znów babrać w czyszczenie sadzy, sklejanie kolektora i td.)

W okolicach Lublina, niedługo kompleksową usługa tego typu będzie dostępna w MOTODELCIE w Niemcach. Zadzwoń tam, wypytaj o wszystko. Warsztat z czystym sumieniem mogę polecić. Częścią usługi będzie też usunięcie sterowania klapami ze sterownika. Więc będzie można zrobić wszystko od A do Z.

Jest też dobry tuner w Nałęczowie, który wyłącza EGR, DPF, klapy i tp rzeczy z różnych aut.
    Ostatnio edytowane przez bobby ; 07-02-2017 o 11:28