Strona 56 z 79 PierwszyPierwszy ... 6464748495051525354555657585960616263646566 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 784

Temat: MULTIAIR - alfa giulia ,stelvio 2.0 benzyna - rady , sugestie

Użytkownik Świeżak Avatar bibol166
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Giulia MY 24 2.0 280 KM LPG

Domyślnie

Nie wiem czemu pada MA i nie wiem czemu u mnie jest O.K. Przebieg 174000 km,olej wymieniany co 15000 km, stoi pod chmurką, nie chce mi się wierzyć żeby pomagała szybka i dynamiczna jazda bo obrotomierz codziennie jest na czerwonym. Nie wiem ale cieszę się bo poza epizodem dawno temu, zaraz po zakupie przy 30000 km nie mam żadnych problemów z MA i w ogóle z samochodem. Pozdrawiam.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

bo masz 200 konną wersję - jakieś 90% usterek dotyczy nie wiadomo dlaczego 280 konnej

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Turek
    Auto
    Stelvio FE LPG; Giulia Veloce `17 LPG

Domyślnie

Może jazda na LPG i brak rozrzedzania oleju benzyna ma tu wpływ. Zobaczę u siebie, póki co w oby autach 70+ tkm i cisza, chociaż w giulii coś się odzywało, zmiana oleju pomogla

Auto
    Stelvio 2.0/200KM

Domyślnie

Najlepszy test to zostawić na zewnątrz samochód w wilgotną chłodną noc (kilka st.C) - jeżeli rano nie odpali na 3 cylindry to raczej z MA wszystko OK :-)
    Swój stary moduł mam u siebie i jeżeli kiedyś się bardzo będę nudził (pewnie na emeryturze ), posprawdzam chociaż parametry elektryczne cewek w różnych temperaturach i wilgotności; rzuciło mi się w oczy, że na obudowie cewki 4-go cyl. (który właśnie zgłaszał błąd MA) jest jakby rdzawy nalot, ale może nie ma to nic wspólnego.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Cytat Napisał bronek90 Zobacz post
    Może jazda na LPG i brak rozrzedzania oleju benzyna ma tu wpływ. Zobaczę u siebie, póki co w oby autach 70+ tkm i cisza, chociaż w giulii coś się odzywało, zmiana oleju pomogla
    w mojej ocenie przyglądając się budowie tego ustrojstwa usterki podzieliłbym na 2 typy- jak kiedyś pisałem - elektryczne tj. usterki cewek i mechaniczne np zatarcie tłoczyska ew. rozszczelnienie tych komór olejowych. kiedyś o tym wspominałem - pokrywy tych komór /magazynów olejowych- jak zwał tak zwał -są przykręcane do tego modułu śrubkami i usceniczniania takim cieńką warstwą uszczelniacza - jakby silikonu- w ocenie mojego mechanika często to ustrojstwo traci szczelność z powodu płukanek i innych rzeczy stąd brak ciśnienia oleju w danej magistrali i off dany cylinder..

- - - Updated - - -

Cytat Napisał ciafok Zobacz post
    Najlepszy test to zostawić na zewnątrz samochód w wilgotną chłodną noc (kilka st.C) - jeżeli rano nie odpali na 3 cylindry to raczej z MA wszystko OK :-)
    .
    niestety nie do końca się to sprawdza - szczególnie w początkowej fazie objawów.
    Moje doświadczenie jest proste - pierwsze wypadanie zapłonów masz niemal pewniaka ze siadać zaczyna MA- reszta to loteria czy przy okazji nie uszkodzi np silnika gdzieś indziej.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał netzmark Zobacz post
    Nie wiem czy Ci się chce dzielić z niewątpliwie sporym trudem czasowym zgromadzoną wiedzą pół-tajemną, ale pewnie wielu by się przydało jakbyś wrzucił jakąś listę elementów które nabyłeś i ich P/N.
    A w ogóle to gratulacje :-).

Zaś co do nowsze/starsze wersje. Każda zmieniony byle komponent składowy z powodów:
    - ulepszenie
    - oszczędność kosztów
    - wymuszona zmiana bo np padł poddostawca
    skutkuje zmianą numeru. Tak więc niekoniecznie zmiana ma jakikolwiek wpływa na jakość a czasem może mieć wpływ negatywny niestety.
    dokładnie jak piszesz- z tą pozmianowiścia to loteria - moduły MA w 1.4 - podobnie miały nie padać i co? - padają tak jak i przedzmianowe.
    wg Epera do 2.0 pierwsza zmiana numeru była w 2020 r. i druga w 2023 w styczniu. producentem tego modułu jest MAHLE - w ich katalogach nawet nie słyszeli o czymś takim.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał bronek90 Zobacz post
    u mnie olej wymieniany co 7,5 tkm i przy 95 tkm moduł powiedział że dalej nie robi.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Czy jeśli MA jest pełnosprawny to jest absolutne zero wypadających zapłonów, czy też jakieś pojedyncze to rzecz normalna?
    Czy obserwowaliście to u siebie po wymianie modułu?
    Pytam bo już kiedyś pisałem, że mam jakieś 1-5 na jedną trasę (nie ważne jak długa i momenty wystąpienia loteryjne, czasem na zimnym na początku, a czasem po np godzinie jazdy). Czasem oglądam to sobie na myGiulia jak się nudzę w czasie jazdy :⁠-⁠).

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

u mnie jakiekolwiek "parsknięcia" czy na zimnym czy na ciepłym ustały po wymianie.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Parsknięć żadnych nie mam. Widzę tylko wypady na aplikacji i zastanawia mnie jaka jest norma.
    Jeżeli będzie ktoś miał czas i ochotę, to prośba o sprawdzenie jak jest u nich na nie "parskającym" silniku, a najlepiej świeżo po wymianie MA (zakładając, że nowy jest dobry oczywiście ).

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Giulietta QV 2010 / Stelvio Q4 2017

Domyślnie

Hej,
    Moje stelvio (280hp) kupiłem kilka miesięcy temu - mam przebieg 170tys. km
    Jakieś 5-10 tys temu wymieniane świece i cewki. Silnik potrafi parsknąć i niekiedy delikatnie trzęsie na wolnych obrotach. Dość często ale nieregularnie pojawia się błąd P0420 (sonda lambda). Akumulator niby sprawny ale 3letni.
    Silnik na niskich obrotach niekiedy klekocze straszliwie. Po za tym brak objawów spaków mocy, przerywania itd...

Czy te objawy to zbliżający sie moduł MA?
    Pozdro

Auto
    Stelvio 2.0/200KM

Domyślnie

Cytat Napisał netzmark Zobacz post
    Parsknięć żadnych nie mam. Widzę tylko wypady na aplikacji i zastanawia mnie jaka jest norma.
    Jeżeli będzie ktoś miał czas i ochotę, to prośba o sprawdzenie jak jest u nich na nie "parskającym" silniku, a najlepiej świeżo po wymianie MA (zakładając, że nowy jest dobry oczywiście ).
    Po wymianie MA - zero parsknięć. Oczywiście nadal po odpaleniu (na ssaniu) chodzi jak traktor, ale bata na to nie ma...
    Zaciekawiłeś mnie - przy okazji muszę podpiąć kompa i podejrzeć ew. wypadanie zapłonu w różnych sytuacjach, może się uda na dniach.