masz wersie winOLS która zapisuje zmiany ?
masz wersie winOLS która zapisuje zmiany ?
Zaraz sprawdzę czy się zapisało to co zmieniłem ale przycisk save jest aktywny oraz save all export itd ....
Jedyny problem to taki, że mi się ciągle zawiesza....
Narazie go odinstalowałem i szukam czegoś stabilnego.
Ostatnio edytowane przez firstone ; 09-10-2011 o 19:55
wiem wiem
już zdążyłem się doczytać tego na kilku innych forach. Aczkolwiek muszę znaleźć jakiś punkt zaczepienia, żeby cokolwiek dalej robić z mapami.
---------- Post added at 10:54 ---------- Previous post was at 10:46 ----------
Tak naprawdę to zależy mi tylko na jednej rzeczy. Od pewnego czasu mam problem ze wskazaniami przepływomierza. Po jego wymianie na Nowy BOSH wyniki się poprawiły ale nie do końca. Rozgrzebałem już z mechanikiem pół silnika w poszukiwaniu przedmuchów, nieszczelności i innych tego typu anomalii.
Jak narazie nie znaleźliśmy mechanicznych usterek. Ostatnio nawet zdemontowaliśmy wtryski (wcześniej test przelewowy) i sprawdziliśmy ustawienie rozrządu w eliminacji jego złego ustawienia.
Wszystko wskazuje na problem z ECU.
Podmiana przepływomierza na inny (nie alfowski) dała taki sam rezultat czyli nieważne jaka jest przepływka zawsze pokazuje taką sama róznice w masie powietrza (zapotrzebowanie 200 przepływ 60, czasem żadko jest tak jak potrzeba)
Dlatego chce ją wywalić programowo i zmienić tak mapę, żeby komputer widział mase zgodną z zapotrzebowaniem.
może niejasno się wyraziłem ale chodzi o to, że nieważne jakie jest zapotrzebowanie na powietrze, komputer zawsze zobaczy, że przepływ jest prawidłowy (zgodny z zapotrzebowaniem).
Ostatnio edytowane przez firstone ; 10-10-2011 o 09:58
Wykonałem bardzo szybki i prosty test sprawdzenia przepływki.
W środek przepływomierza włożyłem rurkę zwężając średnicę przepływomierza co automatycznie zwiększa szybkość przepływanego powietrza.
Przepływ powietrza bardzo zbliżył się do zapotrzebowania ale wywaliło błąd przekroczenia zakresu.
Wiec w moim przypadku to nie przepływomierz tylko coś z ECU na 90%
Dlatego chce go wywalić programowo.
Jak ktoś wie jak to mam oczy i uszy szeroko otwarte![]()
Ostatnio edytowane przez firstone ; 10-10-2011 o 10:57
patrzcie na dawki paliwa a nie na mase mierzonego powietrza ....
a jak pracuje przeplywomierz podczas tesow dynamicznych ?