Panowie tak trochę z innej beczki. Czy macie jakiegoś konkretnego - kumateago mechanika z Krakowa lub okolic do polecenia w związku z serwisowaniem Alfy 159 1.9 JTS ( wymiana filtrów, płynów, pasków klinowych, świec itp. )?
Panowie tak trochę z innej beczki. Czy macie jakiegoś konkretnego - kumateago mechanika z Krakowa lub okolic do polecenia w związku z serwisowaniem Alfy 159 1.9 JTS ( wymiana filtrów, płynów, pasków klinowych, świec itp. )?
http://www.autka.pl/
a wczoraj drugi raz mi odpalił z chrobotem łańcucha, na forum skody bodajże wyczytałem że to napinacz nie wyrabia
nr 71769984 cena 300,99 zł na fiat-autoparts.com
tylko ile robocizna wyniesie za taką wymianę ?
Ostatnio edytowane przez Alabaster ; 02-09-2014 o 11:46
Panowie sprawa jest, czy wymieniał już ktoś samodzielnie świece w jtsie? Jak tak to proszę o krótką relację oraz czy zakładać originał czy bosch też będzie.. i jeszcze jedno czy ktoś wyjmował i czyścił elektrozawory? bo pokazuje p0013 i p0014. Gdzieś się dowiedziałem aby poprostu je wyjąć i przemyć w benzynce ekstrakcyjnej bo zbierają się przy nich opiłki czy wymienić na nowe?
pzdr i dzięki za pomoc
Ktoś na forum czyścił, ale chyba na długo to nie wystarczyło i w efekcie była chyba wymiana na nowe. Ja osobiście wymieniałem jeden elektrozawór na wałku ssącym. p0013 u mnie pokazywał się jak był padnięty elektrozawór. Zrobiłem nawet test, odłączyłem całkiem elektrozawór i ten sam błąd się pojawił.
Ostatnio edytowane przez piotrek_inf ; 02-09-2014 o 21:18
A wymiana swiec to 15 min roboty. Odkrecasz ta czerwona pokrywe, odkrecasz listwe zaplonowa i ja sciagasz, moze ciezko schodzic. Chyba mozna wypiac calkiem ta listwe ale juz nie pamietam.
Odkrecasz swiece, wkrecasz nowe i skladasz wszystko do kupy. Warto przemyc benzyna extrakcyjna gumy na cewkach i otwory w ktore wchodza. Unikniesz w ten sposob wypadania cewek.
Zakladaj ori albo ngk. To to samo.
swiece fabrycznie były ngk i takie bym zostawil. Nie to zebym nie lubil BoschaTanie nie sa ale wymiana wg książki raz na 120k lub 8 lat. Zreszta pisałem Ci kiedyś ze zbliza się wymiana w twojej srebrnej strzale
Co do elektrozaworów to czyszczenie niewiele daje i wymiana Cie czeka. Cena chyba 400 zl za sztuke czy jakos tak. Zreszta czytałem ostatnio teorie ze na EGR w nowoczesnych benzyniakach wyplywa również typ zalanego oleju, tzn ze jest tak samo jak w ropniakach czyli midsaps i low saps lepiej dla EGR (ale gorzej dla silnika), ale musze trochę ten temat jeszcze poglebic, co by niepotrzebnie fermentu nie siac
Tomek_krk rzeczywiście się podszkolil ostatnio w temacie jts bo miał jednego 1.9 na warsztacie, natomiast user klusiobos ma jakiegoś machera pod Krakowem który lancuchy ogarnia, bo reszta to pikus
![]()
A zaślepiał już ktoś egr w jtsie? W traktorach, jak czytam na forum, to standardowa czynność...
żeby nie było nudno pojawił się błąd P0430 katalizator 2, za wysoka wartość czy coś w tym stylu...
namęczyłem się w paincie i zrobiłem porównanie parametrów z tymi od forumowiczów Dejvvv i AlfaLorenzo, moje parametry w środku
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1410367
nie zauważyłem nic niezwykłego ale się nie znam
czy temperatura powietrza 40 stopni u mnie to normalne?
bo Dejvvv sprawdzał na zimnym silniku ja na gorącym
http://postimg.org/image/t6f6vrugb/
![]()
Ostatnio edytowane przez Alabaster ; 08-09-2014 o 22:24
Moze sonda lambda wariuje?