Strona 58 z 220 PierwszyPierwszy ... 8484950515253545556575859606162636465666768108158 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 571 do 580 z 2193

Temat: Jakie opony zimowe kupić?

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

to mnie pytasz ??
    ich zapytaj
    może linia produkcyjna im nie pozwala i nie wyliczyli opłacalności zmian linii na 17 ?
    nie wiem

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Może dlatego że koncern ( właściciel dębicy- nie wiem kto ni jest GY czy tam michelin) ma różne marki w składzie i dębica to linia do popularnych aut w popularnych rozmiarach.
    Mniej wiecej na tej samej zasadzie Fiat nie produkuje modelu Fiat xxxx konkurującego z Lamborghini tylko koncern ma od tego Ferrari. Do lepszych aut sa droższe opony z innym logo produkowane przez koncern Tak sie właśnie robi kasiorke Tak mnie sie wydaje.
    [C

Użytkownik Rowerzysta Avatar runforestrun
    Auto
    Alfa 159 SW 1.9 16V @ 186 KM 416 Nm

Domyślnie

Cytat Napisał IamICEman Zobacz post
    Różnica jest duża. Np .Waga opony
    Inaczej wykonane. Wiem bo porównywalem jak klient sobie kupił w biedronce a ja wtedy miałem jeszcze na stanie ze starych zapasów. I na jego oponach wyważenie po 70-80 gram. felgi idealne a zoptymalizować nie szło. Więc wiem co mówię!
    Sorry, ale większej bzdury nie słyszałem. Pracuje w dziale zakupów jednej z większych sieci i wiem co mówię.
    Po pierwsze w przypadku tak stosunkowo skomplikowanej produkcji (no nie przecier pomidorowy) nie opłaca się mieć 2 linii produkcyjnej. Dla Biedronki i dla innych. Koszt wielokrotnie przekroczyłby zyski. Wbrew pozorom sprzedaż Non Food-ów w sieciach to stosunkowo niewielki % całego rynku. Tym bardziej w przypadku opon. Myślę, że wszystkie sieci FMCG mają udział w rynku opon poniżej 2%. Niestety nie mam dokładnych danych bo jest to na tyle marginalna sprawa, że nikt tym się nie zajmuje. A przynajmniej nie ja.
    Po drugie: czym innym jest sprzedaż brandu (Dębica), a czym innym private label (np. przecieru Madero). W drugim przypadku to faktycznie kupiec/dział rozwoju marek własnych wspólnie z kontrolą jakości wybierają skład itp a co za tym idzie cenę. To oni biorą odpowiedzialność za produkt bo jest pod ich marką. Oczywiście jeśli produkt jest bardzo wysokiej jakości producent zgadza się umieszczać label-e w stylu "Jakość gwarantuje XXX". Natomiast za wszystko oprócz samej sprzedaży brandu (Dębica) odpowiada producent: jakość, markę, marketing itp. Sieć pełni jedynie funkcje dystrybucyjną. I uwierz mi, że nikt takiej marki nie chce stracić bo Biedronka która sprzedaje 1,35% (strzelam, nie wiem ile sprzedają) łącznej produkcji chce mieć cenę o 5% niższą niż inni. Oczywiście nie mówię o wszystkich sieciach i wszystkich markach, ale w przypadku tak skomplikowanej produkcji jak opony to jest po prostu nieopłacalne.
    Po trzecie kupowanie w sieciach (nie wszystkich) ma jeszcze jeden dodatkowy "poziom bezpieczeństwa" Dobre sieci mają tzw. lotnych kontrolerów jakości (różnych dla różnych segmentów rynku). Którzy robią czasem zapowiedziane, czasem niezapowiedziane kontrole (w odróżnieniu do urzędów mogą być niezapowiedziane) i sprawdzają procesy produkcji itp. Jeśli jest coś nie tak to produkt jest wycofywany w koszt oczywiście producenta i może zostać nałożona kara umowna, albo za możliwość narażenia zaufania do sieci albo zmniejszenie planowanego obrotu w związku z wycofaniem danego produktu.
    Dlatego też wątpię by były to różne opony i zawsze mnie bawią komentarze nie kupuj brandu tam czy tam bo to syf. Syfem jest poziom marży w 2 ogólnopolskich delikatesach.

Użytkownik Znawca Avatar IamICEman
    Mieszka w
    Wągrowiec
    Auto
    czekam na używaną Giulie;) była 159 i GT

Domyślnie

dębica jest robiona z odpadów

Użytkownik Znawca Avatar Luck
    Mieszka w
    KRA KNS
    Auto
    AR9 1,8 MPI LPG + Julka 1,4 TB

Domyślnie

To się chwali, recykling na najwyższym poziomie

Użytkownik Rowerzysta Avatar runforestrun
    Auto
    Alfa 159 SW 1.9 16V @ 186 KM 416 Nm

Domyślnie

Tego nie wiem bo nie moja działka.
    Ale naprawę to te same opony w Biedronce, Realu, czy w hurtowniach z oponami. Może po prostu w poprzedniej partii produkcyjnej użyli lepszej jakości surowca.

Użytkownik Znawca Avatar IamICEman
    Mieszka w
    Wągrowiec
    Auto
    czekam na używaną Giulie;) była 159 i GT

Domyślnie

wszystko mozliwe ja miałem niemiłe doświadczenie z dębicą z biedronki i to nie jeden raz. Ale kto chce niech kupi i życze by mu się dobrze jeździło

Użytkownik Znawca Avatar Luck
    Mieszka w
    KRA KNS
    Auto
    AR9 1,8 MPI LPG + Julka 1,4 TB

Domyślnie

Dębica nie jest taka zła jakby się wydawało, w pierwszym autku mam te gumki i nie zawiodły mnie jeszcze, do alfy chciałem wrzucić coś lepszejszego i kupiłem nokiany tak dla idei a i same mają dobrą opinię. W przyszłości kto wie, może zainteresuje się tymi uniroyalami, ta marka szybko się rozwija jak widzimy wśród zimówek a i letnie mają bardzo dobrą opinie, tylko wtedy jak szukałem rozmiar 225/50/17 to nie były dostępne z rantem ochronnym i je odpuściłem, ale te zimówki hmm, ciekawe info.

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Luck Zobacz post
    W przyszłości kto wie, może zainteresuje się tymi uniroyalami, ta marka szybko się rozwija jak widzimy wśród zimówek a i letnie mają bardzo dobrą opinie, tylko wtedy jak szukałem rozmiar 225/50/17 to nie były dostępne z rantem ochronnym i je odpuściłem, ale te zimówki hmm, ciekawe info.
    Jutro będą u mnie i powędrują na blaszaki. Tylko śniegu na razie nie ma, więc na testy przyjdzie poczekać. Ale dam znać jak porównanie z Dębicami.
    Też jestem ciekawy co pokażą.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

Polecielies mi s1088 a to jest letnia-beznadziejna-głośna opona. A rozmawiamy o zimówkach. Pzdr
    wiem co to jest