Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

swiat handlarzy jest swiatem ciemnych i brudnych sprawek z Pleszewa, Płocka i Częstochowy.
    wszyscy o tym wiemy, smiejemy sie z gosci, lecących na "159 TI, igła, 145 tys przebiegu za 19 800" ale

jakimś cudem handlarze żyją, zarabiają, auta jeżdzą i jakoś jeżdzą... jakby nie jezdzily, po paru latach handlarze by padli, bo sto procent oferowanych aut wpędziłoby nabywców w kosmiczne koszty albo do grobu.

To jak to jest, że to wszystko działa? Kto kupuje te reanimowane szroty i kto nimi jezdzi? zaznaczam, JEZDZI, skoro kupuje i nie krzyczy na całą Polskę, ze go oszukano??
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał meiss Zobacz post
    Ale na szczęście miałem zachowane screeny ogłoszenia.
    Gdybym się nie dogadał polubownie, to adwokat twierdził, że nie ma problemu ze zdarciem kasy od komisanta.
    Poważnie? Na podstawie screena z ogłoszeniem, które "nie stanowi oferty w rozumieniu art. 66 k.c. a zamieszczone dane mają jedynie charakter informacyjny"?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cassiel
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 156 SW FL 1.9 JTD 150 KM

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekf Zobacz post
    Gdyby to było tak proste, to problem kręconych liczników byłby już dawno za nami.
    No chyba proste - odpowiedz masz wyżej. Wszystko zależy od determinacji.
    Co do info o kupowaniu od Belgów/Niemców etc, nigdy nie należy kupować w ten sposób. Jaka jest pewność ze ten Belg/Niemiec jeśli wogóle istnieje to w momencie podpisania umiwy wogóle żyje, a samochód nie jest np. częścią masy spadkowej po nim? Do tego jest to rzeczywiście prosta droga do wyłgania sie przez komisanta

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał cassiel Zobacz post
    No chyba proste - odpowiedz masz wyżej. Wszystko zależy od determinacji.
    Tylko jak będziesz zdeterminowany, to się nie wsadzisz na minę (chyba, że masz taką fantazję, dużo wolnego czasu i odpowiednie środki finansowe + dobrego prawnika). Przejedź się po komisach i sprawdź, w ilu przypadkach usłyszysz "nie" w momencie pytania o jazdę próbną. Po prostu w zdecydowanej większości przypadków ludzie proszą się o kłopoty...

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Poważnie? Na podstawie screena z ogłoszeniem, które "nie stanowi oferty w rozumieniu art. 66 k.c. a zamieszczone dane mają jedynie charakter informacyjny"?
    To proste, zestawiamy screeny z umową i wtedy już nie wykręci sie ze nie stanowi oferty bo umowa potwierdza to co w screenie. Na wszystko jest sposób.

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał cassiel Zobacz post
    To proste, zestawiamy screeny z umową i wtedy już nie wykręci sie ze nie stanowi oferty bo umowa potwierdza to co w screenie. Na wszystko jest sposób.
    Rozumiem, że masz już doświadczenie sądowe z takimi przypadkami? (bo ten zapis odwołujący się do kc nie wziął się znikąd)

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Przejedź się po komisach i sprawdź, w ilu przypadkach usłyszysz "nie" w momencie pytania o jazdę próbną. Po prostu w zdecydowanej większości przypadków ludzie proszą się o kłopoty...
    Uwierz mi znam to dobrze! W ciagu ostatniego pół roku różne rzeczy widziałem. Choć z drugiej strony niektórzy handlarze byli tak zdeterminowani, że na jazdę próbną chcieli załatwić tablice rejestracyjne od podobnej Alfy kolegi ;-)
    Co do sądów to mam już dość duże doświadczenie w sprawch cywilnych (i służbowo i prywatnie) :-) i najgorsza jest w tym wszystkim przewlekłość postępowania i kruczki prawne i poza prawne (zwolnienia lekarskie) mające maksymalnie wydłużyć to postępowanie. Wiem też że w Sadzie prawda jednak wychodzi na światło dzienne.
    Ostatnio edytowane przez cassiel ; 12-03-2014 o 23:51

Użytkownik Rowerzysta Avatar meiss
    Auto
    159 1,9 JTDm 16v, 156 2.0 T.S.

Domyślnie

Powaźnie.
    Do tego pismo od adwokata do komisanta i jakoś poszło.
    Pewnie gdyby komisant nie żałował na swojego adwokata czy nawet poradę prawną, to by się próbował wykręcać, ale facet był dosyć zaskoczony całą sytuacją.
    Tzn, tym, że ktoś nie przyjeżdża z pretensjami, tylko wysyła od razu formalne pismo.

P.S. W opisie nie było klauzuli, że ogłoszenie nie stanowi oferty.......
    Nie wiem tak naprawdę czy to dużo zmienia.

Wysyłane z mojego iPad przy użyciu Tapatalk HD
    Ostatnio edytowane przez meiss ; 13-03-2014 o 01:14

Użytkownik Rowerzysta Avatar meiss
    Auto
    159 1,9 JTDm 16v, 156 2.0 T.S.

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    jakimś cudem handlarze żyją, zarabiają, auta jeżdzą i jakoś jeżdzą... jakby nie jezdzily, po paru latach handlarze by padli, bo sto procent oferowanych aut wpędziłoby nabywców w kosmiczne koszty albo do grobu.

To jak to jest, że to wszystko działa? Kto kupuje te reanimowane szroty i kto nimi jezdzi? zaznaczam, JEZDZI, skoro kupuje i nie krzyczy na całą Polskę, ze go oszukano??
    Zależy o jakim stopniu "ze szrotowania" mówimy.
    Są ludzie, np. ja. Którzy wolą kupić auto do robienia. Zależy od sytuacji.
    Kilkanaście lat temu, jak kupowałem Opla na dłuższe pojeżdzenie (kilkuletnie), specjalnie kupiłem taniej uszkodzonego, z nastawieniem, że większość rzeczy porobię sobie na lata.
    Jedyna problematyczna grupa klientów, to tacy, którzy kupują np. Alfę 159 za 19 900 mając w kieszeni tylko 20k. Bo wierzą, że ten samochód nie będzie wymagał wkładu na start.
    Ale to już jest pewien poziom oderwania od rzeczywistości

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mar0s
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 SW 2.0 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post

Powiem Ci na moim przykładzie:

Kiedy ja, dałem się naciąć nieuczciwemu sprzedającemu, to zamiast siedzieć na forum i pisać swoje żale, siedziałem na internecie szukając części i powodów kolejnych usterek. Poza tym z punktu czysto psychologicznego: samochód to dla wielu facetów coś bardzo ważnego i dla wielu przyznanie się, że jego "najlepsze, najszybsze, najładniejsze" auto się psuje, to tak, jakby powiedzieć: "Wiesz, moja baba jest super laska jak widzisz, ale w łóżku jest przede mną miała z 400 chłopa...".

Ja tam powoli zauważam na forum coraz więcej, coraz dziwniejszych problemów z samochodem, a będzie tego przybywać...

Pozdrawiam
    202 KM / 410 Nm powered by CINSOFT