Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 90

Temat: Alfa Alfa i po Alfie..

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Tak jest. Ale... Byłem świadkiem sytuacji, gdzie na prostej drodze w terenie zabudowanym jechał sznurek aut. Jednemu się bardziej spieszyło to wyprzedzał jak tylko mógł. I trafiła się sytuacja, że z przodu nic nie jechało, więc on lewy i "dzida". Mniej więcej jak zauważyłem w tym samym czasie lewy kierunkowskaz włączył gość jadący jedno auto przede mną - celem wjechania na posesję. I nie zauważył tego samochodu, które nas wyprzedzało, tylko skręcił w lewo... Nie miałem jeszcze rejestratora ;] I winnym został uznany kierowca skręcający na posesję, bo nie spojrzał w lusterko. Nie wiem czy się z tym zgodził, ale z mojego punktu widzenia było to jak najbardziej słuszne.

caly czas do tego daze,masz racje,bo ten co wyprzedza na np podwojnej ciaglej popelnia wykroczenie ale sprawca jest ten ktory zajezdza droge skrecajac bez pewnosci ze nic go nie wyprzedza

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał Krusz Zobacz post
    Na każdym skrzyżowaniu wolno wyprzedzić z prawej strony osobę skręcającą w lewo.
    Jak innaczej byś sobie wyobrażał jazdę po skrzyżowaniu z osobnym pasem do skrętu w lewo?
    No właśnie nie na każdym. art 24. pkt 7 ust 3 zabrania wyprzedzania na skrzyżowaniu choć są od tego wyjątki opisane także w art. 24.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał misiu7911 Zobacz post
    caly czas do tego daze,masz racje,bo ten co wyprzedza na np podwojnej ciaglej popelnia wykroczenie ale sprawca jest ten ktory zajezdza droge skrecajac bez pewnosci ze nic go nie wyprzedza
    To jaki jest sens cytowanych przeze mnie przepisów?

alfagt19jtd
    Gość

Domyślnie

wjazd na posesje nie jest skrzyzowaniem

Użytkownik Embrion Avatar jeloo
    Mieszka w
    Biała Podlaska / Lublin
    Auto
    AR 156 1.8 TS

Domyślnie

I właśnie od tego trzeba zacząć. Wjazd na posesję to nie skrzyżowanie, i jeśli nie ma zakazu wyprzedzania, to winny jest skrecający bo nie upewnił się czy może bezpiecznie wykonać manewr. Jeśli byłoby to skrzyżowanie to winę poniósłby wyprzedzający, bo na skrzyżowaniu nie można tego manewru wykonywać poza kilkoma wyjątkami opisanymi w krd.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał jeloo Zobacz post
    I właśnie od tego trzeba zacząć. Wjazd na posesję to nie skrzyżowanie, i jeśli nie ma zakazu wyprzedzania, to winny jest skrecający bo nie upewnił się czy może bezpiecznie wykonać manewr. Jeśli byłoby to skrzyżowanie to winę poniósłby wyprzedzający, bo na skrzyżowaniu nie można tego manewru wykonywać poza kilkoma wyjątkami opisanymi w krd.
    A co z art 24 pkt 1 ust 3? Wyraźnie jest napisane że to wyprzedzający ma upewnić się że pojazd przed nim nie zasygnalizował zamiaru zmiany pasa ruchu bądź zmiany kierunku jazdy?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Kierunkowskaz służy do sygnalizowania manewru, w żadnym wypadku nie uprawnia do jego wykonania. Jak zostało już napisane wyżej - nie wystarczy, że włączę lewy i mogę sobie już wjeżdżać na posesję. Skręcam na skrzyżowaniu (jeden pas ruchu) w lewo tudzież wjeżdżam na posesję, prócz kierunkowskazu muszę upewnić się przecież, że nic nie nadjeżdża przeciwnym pasem z naprzeciwka oraz z tyłu. I dopiero mogę bezpiecznie skręcić. Racja? Dla mnie logiczne.
    Cytat Napisał CodeMaker Zobacz post
    A co z art 24 pkt 1 ust 3? Wyraźnie jest napisane że to wyprzedzający ma upewnić się że pojazd przed nim nie zasygnalizował zamiaru zmiany pasa ruchu bądź zmiany kierunku jazdy?
    Dotyczy to sytuacji, w której wyprzedzający nie rozpoczął jeszcze manewru. Bo jeśli kogoś wyprzedzam, to wtedy nie ma on prawa włączyć kierunkowskazu i wjechać na lewy pas przede mnie. Tak to rozumiem.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Kierunkowskaz służy do sygnalizowania manewru, w żadnym wypadku nie uprawnia do jego wykonania. Jak zostało już napisane wyżej - nie wystarczy, że włączę lewy i mogę sobie już wjeżdżać na posesję. Skręcam na skrzyżowaniu (jeden pas ruchu) w lewo tudzież wjeżdżam na posesję, prócz kierunkowskazu muszę upewnić się przecież, że nic nie nadjeżdża przeciwnym pasem z naprzeciwka oraz z tyłu. I dopiero mogę bezpiecznie skręcić. Racja? Dla mnie logiczne.

Dotyczy to sytuacji, w której wyprzedzający nie rozpoczął jeszcze manewru. Bo jeśli kogoś wyprzedzam, to wtedy nie ma on prawa włączyć kierunkowskazu i wjechać na lewy pas przede mnie. Tak to rozumiem.
    W sytuacji w której ktoś już rozpoczął manewr wyprzedzania masz rację. A co w sytuacji gdy to skręcający pierwszy zasygnalizował zamiar skręt? Jak udowodnić kto pierwszy rozpoczął manewr?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 150KM 2005r.

Domyślnie

Heja,
    Już wracam z najnowszymi niusami i sprostowaniami.
    - Wina nie jest moja i to jest już pewne. Policja ustaliła i ubezpieczyciel tego nie zmieni. Wszystko idzie z OC sprawcy.
    - samochód stoi na parkingu policyjnym bo akurat taką wziąłem lawete. Jej właściciel prowadzi akurat taki parking i tam ją zostawiłem. Przynajmniej zamknięty i bezpieczny
    - Z wstępnego kosztorysu wynika że będzie to szkoda całkowita więc do serwisu bezgotówkowo nie mam opcji oddać. Pewnie wypłacą mi różnicę pomiedzy wartością alfy przed i po wypadku i dadzą do dyspozycji wrak. Wynika z tego że nie opłaca mi się naprawiać.
    - Poduchy poszły 2 sztuki po obu stronach + kierowcy na kolana. Przez odpalenie poduchy pasażera poszła mi przednia szyba i trzeba wymienić deske rozdzielczą.
    - Teraz czekam na oficjalny kosztorys ile mi się nalezy i co dalej z wrakiem.. Czy sam mam go sprzedać czy zaoferuja mi kupno.

Pocieszające narazie jest to że dostałem jako samochód zastępczy Opla Insignie 2.0 Diesel w automacie (160KM). Przyjemna w środku ale z zewnątrz nadal mi brakuje tego czegoś..

Wiecie może gdzie sprawdzić ile była warta moja alfa przed kolizją aby mnie HDI nie wydutkał?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar semri
    Mieszka w
    Bydgoszczy
    Auto
    166 3.2 V6 Ti

Domyślnie

Android, apka Generali, skan dowodu rejestracyjnego jeśli nie zabrali po kolizji.
    Inna metoda, iść do jakieś ubezpieczalni i niech wylicza składkę AC, to i wartość wg ich poznasz.
    Edit: doczytałem że auto dwutygodniowe, to pozostaje opcja 2. Nie miałeś teraz AC? Przez 2tyg cena dużo się nie zmieniła.
    Ostatnio edytowane przez semri ; 06-09-2013 o 15:51
    Alfa Romeo 166 V6 3.2 Ti
    Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20V
    Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTDm 20V 228KM 460Nm - wspomnienie

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał CodeMaker Zobacz post
    A co w sytuacji gdy to skręcający pierwszy zasygnalizował zamiar skręt? Jak udowodnić kto pierwszy rozpoczął manewr?
    W tej sytuacji to jest praktycznie nie do udowodnienia. Chyba, że masz rejestrator
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10