Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 62

Temat: Przegub wewnętrzny

Użytkownik Alfa i Omega
    Auto
    może GT

Domyślnie

pewnie najlepiej sprawdzić w kanale z samochodem na kołach bo wtedy krzyżak jest w naturalnej pozycji, a wszystko na to wskazuje że kielich wyrabia się tylko w miejscu gdzie najczęściej pracuje krzyżak

zdjęcie z forum lancii http://forum.lanciapolska.org/viewto...?f=108&t=34194

jak mam w łapach te moje stare półosie z nowymi krzyżakami i w miejscu gdzie najczęściej pracuje krzyżak kręcąc słychać że sobie postukuje lekko krzyżak a jak przesunę do końca kielicha albo początek to przestaje

jakoś w tygodniu spróbuje wymiotnic samodzielnie krzyżaki, chciałem bez wyciągania kielicha z półosi oraz przegubu zewnętrznego ze zwrotnicy ale te zabezpieczenie raczej uniemożliwia takie kombinacje
    chyba żeby rozpiąć ten wahacz a potem walić młotkiem w zwrotnice żeby wyszedł ten krzyżak, ale czy coś się z przegubem nie stanie
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	fotka8-1.jpg
Wyświetleń:	675
Rozmiar:	75.9 KB
ID:	149036  
    Ostatnio edytowane przez Alabaster ; 27-10-2014 o 16:43

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał piotrek_inf Zobacz post
    Przegub wewnętrzny od strony prawej:
    To Twój film? Dasz radę zrobić taki z lewej strony?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotrek_inf
    Auto
    Lancia Delta III 1.8 Di

Domyślnie

Tak mój. Robiłem, ale coś się poknociło i nie da się go odtworzyć, ale nie zauważyłem różnicy. Oba przeguby zachowują się tak samo.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Jeśli drugi też taki sztywny to gitara
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotrek_inf
    Auto
    Lancia Delta III 1.8 Di

Domyślnie

Teraz już nie narzekam na hałas, a raczej nie narzekałem dopóki nie założyłem zimówek. Normalnie szok. Wcześniej zdarzało się sporadyczne popukiwanie jak na filmiku , ale okazało się że kamień wpadł w mocowanie poduszki i hałasował.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Randall
    Auto
    159 1.9JTDm 16v

Domyślnie

U mnie pojawiło się coś w rodzaju zgrzytu/ocierania z lewej strony (kierowcy) - dokładnie co 1 obrót koła i wyłącznie na zakrętach w prawo. Generalnie dźwięk pojawia się gdy skręcę kierownicę do końca i przyspieszę do około 10kmh. Mogę ten sam efekty wywołać skręcając mniej, ale jadąc szybciej więc wyraźnie pojawia się on gdy lewe koło jest obciążone.

Podnosiłem już alfę i nie ma jakichkolwiek śladów otarć, nie da się też dźwięku wywołać gdy auto jest podniesione. Nie ocierają tarcze, odważniki na felgach - nic.

Zastanawiam się nad problemem z piastą, ale tutaj chyba dźwięk byłby cały czas a nie tylko co obrót koła. Biorę pod uwagę jeszcze przegub wewnętrzny i zewnętrzny. Myślicie, że któryś z nich mógłby wydawać dźwięk co obrót koła?

Użytkownik Świeżak Avatar Damianosl
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    Giulietta QV Rosso Competizione

Domyślnie

Hej. Tez mam ten sam problem. Skręt w prawo i ruszanie i słyszę tarcie od strony kierowcy . Auto było na przeglądzie i nic nie znaleziono.

Wysłane z mojego FreeTAB 9000 IPS IC przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Tomek1986
    Mieszka w
    Bristol UK
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V 150KM Lusso 2007

Domyślnie

Witam

Odnowie troche temat bo mam taki problem, ze chcialem zmienic dolny wahacz i jak tylko go odkrecilem to przy montazu nowego zauwazylem ze polos wypadla z krzyzaka w kielichu przegubu wewnetrznego po prawej stronie czyli tej dluzszej polosi. Zorientowalem sie dopiero jak chcialem zamontowac nowy wahacz, ze nic z tego nie bedzie Auto stoi na kobylkach i nic narazie nie moge zrobic bo chodze do pracy wiec dopiero w Sobote bede mogl dzialac.
    Pytanie mam takie jak to jest mozliwe ze polos wypadla z krzyzaka, przeciez tam powinno byc chyba zabezpieczenie w postaci zawleczki na koncu polosi za krzyzakiem, czy moze sie myle i nie ma tam zadnego zabezpieczenia?
    W Sierpniu mechanik w PL zmienial mi lozysko podpory polosi i nie wiem czy przy tym cos poszlo nie tak. Jesli tam powinna byc zawleczka a ja jej nie mam to czy gdy kupie nowa oslone przegubu wewnetrznego to ona bedzie w zestawie czy nie? Co to jest za dziwna obejma na tej oslonie od tej grubszej strony bo nie wyglada na zaciskowa, gdyz sprawdzilem ja do okola i jest gladka? Nie wiem jak sie za to zabrac bo chce to wszystko jakos ogarnac bez demontazu polosi z piasty, a nie wiem czy nie bede mial problemu z wyjeciem krzyzaka z kielicha. A jesli tam nie ma zawleczki to czy moglbym po prostu sprobowac wsunac polos w niego na slepo i zamontowac wahacz ktory wszystko zlaczy razem. Moim zdaniem na 100% tam powinna byc zawleczka ale dlaczego ta polos sama spadla jak tylko rozpialem wahacz
    Czy ktos moze mi przedstawic jak to wyglada zebym mogl sie przygotowac na Sobote (czesci) bo musze sie wyrobic w godzinach kiedy jest jasno bo nie mam garazu tylko zawsze pracuje przy aucie pod chmurka.

Z gory dzieki
    Pozdrawiam
    Tomek
    Ostatnio edytowane przez Tomek1986 ; 09-12-2014 o 00:00

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Kolego tam nie ma żadnej zawleczki itp.
    Kup sobie nowa osłonę, olej do tego przegubu czyli tutela mrm zero i 2 opaski zeby to zamknąć. Wcześniej dobrze wyczyść krzyżak i kielich w środku. Najlepiej domyć wszystko w benzynie aby mieć pewność ze na tych elementach nie ma żadnego piasku itd.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Tomek1986
    Mieszka w
    Bristol UK
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V 150KM Lusso 2007

Domyślnie

Cytat Napisał omen Zobacz post
    Kolego tam nie ma żadnej zawleczki itp.
    Kup sobie nowa osłonę, olej do tego przegubu czyli tutela mrm zero i 2 opaski zeby to zamknąć. Wcześniej dobrze wyczyść krzyżak i kielich w środku. Najlepiej domyć wszystko w benzynie aby mieć pewność ze na tych elementach nie ma żadnego piasku itd.
    Dzieki Omen za info. bede dzialal w Sobote jesli uda mi sie zalatwic ten polplynny smar Tutela mrm zero, jest problem z jej dostepem na necie ale jutro bede dzwonil w kilka miejsc i moze uda mi sie go skrecic na czas. Wyczytalem gdzies ze podobno daje sie go 140g do wewnetrznego przegubu, wiesz moze czy to prawda?

Pozdrawiam