Bez kanału się chyba nie obędzie, sam mam czasami te stuki przy ruszaniu, nie wiem od czego to zależy. Raz są a raz cisza, ja jeszcze u siebie obstawiam którąś poduszkę silnika
Bez kanału się chyba nie obędzie, sam mam czasami te stuki przy ruszaniu, nie wiem od czego to zależy. Raz są a raz cisza, ja jeszcze u siebie obstawiam którąś poduszkę silnika
Panowie szybkie pytanko...
Jestem po wymianie dwóch górnych wahaczy i łącznikow stabilizatora... po wymianie wyeliminowalem pukanie z lewej strony występujące podczas jazdy po np. kostce brukowej, natomiast pojawily sie stuki z obu stron, od czasu do czasu lekko jakby skrzypiące. Głównie pojawiające się na większych uskokach typu próg zwalniający.
co może byc tego przyczyną? Przy wymianie wahaczy sciągali mi amory, możliwe jest że czegoś nie dopatrzyli czy nie dokręcili?
Pozdrówka
Send by Tapatalk 4 S4
No właśnie nie wiem, pewnie sprężyna blokowała śruby albo tak mają w zwyczaju...
Dolnego raczej nie obstawiam bo wymieniałem całkiem nie dawno i skrzypienie bylo nieco inne. Problem jest po obu stronach z tym ze po prawej jakby mniej stuka ale to tez może mi się wydawać jadąc za kierownicą. Te odgłosy dochodzą typowo gdzieś jakby z nadkola, stąd myśl że to może coś z amorami, sprężynami. Muszę podjechać na stację diagnostyczną, może uda się to ustalić.
Send by Tapatalk 4 S4
Możesz opisać ten dźwięk? do czego podobny, czy on nie jest czasem podobny do dźwięku jaki powodują drzwi podczas ich otwierania, tj to co powoduje ten ogranicznik?
Pisze to już któryś raz. A może zaoszczędzicię trochę grosza. mnie naprawa wyniosła 0 zł... do sprawdzenią śruby wózka i wahaczy. Szczególnie przy tulejach dolnego wahacza.Zaznaczam iż byłem na różnych stacjach. W serwisie fiata i wszędzie było że jest wszystko dobrze niech Pan zostawi auto to się pobawimy. Pobawić to się mogą swoim małym ewentualnie a nie będą uczyć się na moim aucie. Dodam iż również dźwięk dochodził z nadkola. Trzeszczenie i pukanie było okropne a to wszystko przez jedną śrube.
Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
To z pewnością nic w drzwiach... dźwięk jest donośny na zewnątrz z pewnością ludziska słyszą;-) taki stuk, jakby metaliczny, w zależności od nierówności połączony z takim jakby zgrzytem, skrzypieniem... Albo myśl też mnue nachodzi że coś jakoś źle wahacze zamontowali... no nie wiem, musze to jakoś rozwiązać bo nie znosze jak mi coś nie gra
Send by Tapatalk 4 S4
Dodano po 5 minutes:
No właśnie pierwsze co to mam zamiar odkręcić koło i posprawdzać czy wszystko jest podokręcane jak się należy... Bo pacany bo tak ich nazwać muszę po wymianie mi nawet śrub w kołach nie podokręcali i na 5 śrub 3, 4 miały luzy...
Send by Tapatalk 4 S4
Ostatnio edytowane przez gavu ; 13-04-2014 o 20:47 Powód: Dodano
I jest na to w sumie logiczne wytłumaczenie gdyz przy jeździe do tylu i do przodu objawy się nasilały. Wygląda na to że wahacz przemieszczał się po wózku powodując skrzypienie,trzeszczenie i pukanie
Ja nie mam trzeszczenia ale stukanie jest jak zjadę w nierównośc w dół później w górę auto odbija i znowu stuk czy dwa, na teście łosia lewo prawo cały czas te stuki. czyli coś pracuje góra dół i występują te stuki, które dźwiękiem przypominają te podczas otwierania drzwi.
A łączniki stabilizatora sprawdzone? U mnie podobnie pukały gumy stabilizatora. Spróbuj ręcznie z kimś rozbujać Alfe i niech ktoś nasłuchuje skąd dochodzi pukanie. Skoro puka na dołkach to przy bujaniu będziecie to symulowac i powinieneś znaleźć przyczynę.