Hel i Goodridge są b.dobre i śmiało polecam je innym.
Napisane z komóreczki!
Hel i Goodridge są b.dobre i śmiało polecam je innym.
Napisane z komóreczki!
to lepsze tamto gorsze - temat rzeka jak z zawiechą. Ważne że lepsze od zwykłych gumowych.
Ok, ale po co wyskakujesz z tym pogardliwym "druciarstwem" w odniesieniu do czegoś innego niż kupiłeś i to kompletnie bez uzasadnienia rzetelnego.
Goodridge ma dużo lepszy oplot niż Hel, dużo gęstszy i zewnętrzna powłoka bardziej wytrzymała mechanicznie. A i piszę o tym druciarskim przewodzie zakuwanym na miejscu w firmie od hamulców![]()
10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia
Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu
Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts
HEL są tanie, to ich jedyny plus, jak się kogoś spytasz co poleca to nikt nigdy ich nie poleci, a Goodridge tak- zresztą ja je mam![]()
Ja mogę ze swojego doświadczenia przekazać jedną ciekawostkę..
Jak miałem hamulce serię 284mm z przodu to zakupiłem Goodridge przez ebay z UK.. wersja z mocowaniami ze stali nierdzewnej (standardowe są ze stali pokrytej cynkiem (kolor taki wpadający w złoty) za nierdzewkę się dopłaca) no i jak przyszła paczka pełen szacun.. wszystko porządnie zapakowane, przewody miały zatyczki żeby żaden brud się nie dostał tam podczas "oczekiwania" na zakup przez klienta.. przewody jeździły na aucie jakieś 2 lata.. po tym czasie zrobiłem swap na 330mm brembo.. te przewody umyłem, założyłem zatyczki i w stanie jak nowe sprzedałem w dobrej cenie..
Natomiast pod brembo kupiłem nowe przewody goodridge ale już z polskiej dystrybucji.. Na początku Panowie szok mieli jakie nierdzewne końcówki, jak za dopłatą.. ale po tygodniu doszli do tego i udało się zamówić takie.. przyszły w uniwersalnym pudełku goodridge z naklejką jedynie że to takie i takie na zamówienie.. w środku po prostu latały 4 przewody, bez zatyczek bez niczego.. ewidentnie różniły się z wyglądu o tych z UK.. ale huk..
Podczas montażu wyszedł dodatkowy fakap że gość mi nie powiedział że są dwie wersje przewodów pod 330mm z GTA i akurat zamówiłem te złe.. ale jakoś to ogarnąłem.. (inny rodzaj mocowania bo gość nie wie że w GTA są 305mm brembo i 330mm brembo a one różnią się przewodem)
Wszystko fajnie pięknie a tu jakiś czas temu zdejmowałem koła żeby trochę detailingu na zacisku i felgach zrobić.. i przyglądam się a tu koszulka na przewodzie ta kolorowa pęknięta.. na razie tak jeżdżę bo to auto robi mało km ostatnio.. ale planuje zmienić to tym razem zamówię z UK bo u nas to się za uja nie znają na tym co sprzedają..
Także polecam Goodridge ale nie od każdego sprzedawcy..
A co do HEL to wydawało mi się zawsze że oni bardziej słyną z dedykowanych przewodów do motocykli.. miałem ich zestaw zamontowany w Hondzie NSR 125 2001.. do przewodów też dokupiłem odpowietrzniki Stahlbus i wszystko działało bdb.. więc nie uważam żeby to szajs jakiś był..
A co do płynu hamulcowego.. Zgadzam się że do lepszych przewodów powinien iść lepszy płyn.. ale jak ktoś wyżej wspomniał trzeba go często wymieniać..
Przykład z doświadczenia.. Przejrzałem katalog płynów hamulcowych firmy Motul.. wcześniej jeździłem na Ferodo Dot 5.1 przy tych mniejszych hamulcach i było wszystko pięknie, zmieniałem płyn co rok (-+ 2 miesiące).. przy swapie na brembo postanowiłem pójść krok dalej z płynem..
Po przejrzeniu tego katalogu Motula zakupiłem płyn RBF660 i to był błąd że nie wczytałem się w więcej szczegółów.. ponieważ ten płyn jest "najwyższą" opcję u Motula czyli ten najlepszy z najlepszych.. ale patrząc na tabelkę płynów przy przejściu z płynu RBF600 na 660 to ten 660 nie spełnia jednej normy ISO4925.. Która po roku użytkowania okazała się bardzo istotną normą.. Otóż ta norma mówi o tym że ten płyn hamulcowy może współpracować z każdych standardowym układem hamulcowym, sprzęgłowym hydraulicznym i że ten płyn nie jest żrący dla elementów gumowych w.w układów.. i właśnie ten zakupiony przeze mnie RBF 660 nie spełnia tej normy więc po roku z niewiadomej przyczyny zdechła mi pompa sprzęgła ori z ASO, płyn podczas odpowietrzania wypływał czarny.. następnie zdechł nowa pompa sprzęgła znów płyn czarny i następnie zdechł jeszcze wysprzęglik ori z ASO.. więc wtedy zaczęły się poszukiwania przyczyny i nią okazał się płyn który wyżarł gumowe uszczelniacze.. Wstawiłem nowy wysprzęglik LUKa i nową pompę sprzęgła Brembo.. i zmieniłem płyn na krok niżej czyli RBF600 który już normę ISO4925 spełnia i od tamtej pory spokój i wszystko hamuje kozacko.. wymiana standardowo co rok..
To taka mała nauczka z mojej strony żeby dokładnie czytać co montujemy, lejemy do auta podczas samowolnych tuningów![]()
RBF660 spełnia ISO 4925
https://www.motul.com/de/de/products...0-factory-line
a mnie zastanawia co ma lanie lepszego płynu do lepszych przewodów. to co, nie można pod oplot zalać zwykłego płynu albo płynu do sportu do zwykłych przewodów?
Ja mam zwykły w Alfie i oplot Goodridge i jest dobrze
najlepiej lać to co w instrukcji czyli 4.1 poprostu.