19 ti nie waża 13,5 kg wiec ori szprychy tym bardziej.a co do toora 18 i 10,5 kg to nie uwierzę.
19 ti nie waża 13,5 kg wiec ori szprychy tym bardziej.a co do toora 18 i 10,5 kg to nie uwierzę.
Na szczęście takie dane nie opierają się na wierze, a na danych. Pewnie w to, że ten model w wersji Ti 17" ze 147 ważył 9 kg też nie uwierzysz. Toora potrafi robić całkiem lekkie felgi - do GT szprychy 18" ważyły 11 kg, a BlackLine III 10,45 kg. No ale wierzyć w to nie musisz.
- - - Updated - - -
Szprychy ze 159 ważą 13,1 kg a 19" Ti 14 kg.
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Pomijam takie przypadki, bo to wiadomo, dodatkowo masy idą bardziej na zewnątrz, więc moment bezwładności się zwiększa tym bardziej. Ja podawałem przykład tego samego rozmiaru opny 235/45R18 gdzie opona (Kumho Ecsta SPT) starta o 3mm bieżnika ważyła 1kg więcej niż nówka inny model/producent/klasa (GY F1 Assy 3)
Przy mniejszych rozmiarach zaś opony z reguły węższe więc obniża się masa na zewnątrz więc i moment bezwładności pewnie jeszcze bardziej, przy większych zaś w AR159 ogólnie większa średnica zewnętrzna koła, szersze opony i moment rośnie. Przypomnę innym że dla obliczenia momentu bezwładności liczy się odległość mas w od osi obrotu, więc patrząc na koło, nawet znając masy opony i felgi i ich rozmiary i tak g..o wyliczymy, bo trzeba wiedzieć jeszcze jak dokładnie sa rozmieszczone, a nawet to wiedząc trzeba to umieć wyliczyć moment(po 20 latach od 1 roku studiów na których takie sprawy gdzieś tam się kiedyś wyliczało już trochę minęło, i z marszu tego już nie policzył). Za dużo zmiennych, i ciężko to tak na pałę analizować. Tylko przy tych samych rozmiarach można się pokusić o uproszczoną zasadę że oczywiście masa mniej więcej proporcjonalnie będzie zmieniać moment bezwładności. Niestey analizowanie różnych rozmiarów to już jest większy problem.
Ostatnio edytowane przez epsonix ; 01-09-2016 o 20:43
Aż wziąłem i poszukałem w swoim temacie
Tak jest u mnie (koła praktycznie tej samej wielkości jako całość felga+opona):
Setup zimowy - Ori felga AR 17" + 225/50/17 Nexen Winguard = 24.8 kg.
Setup letni - Felga 18" + 225/45/18 Toyo Procex C1S = 22.3 kg.
To waga jednego koła oczywiście.
Temat mojej Franczeski:
http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...gon_goora.html
No ok, nie przeczę przecież, że gdyby opona była większa to i waga by się zwiększyła. Tu opony celowo i z rozmysłem były dobierane tak, aby średnica całości koła była taka sama.
Wrzucam to tylko jako ciekawostkę i potwierdzenie, że zestaw na większym kole nie musi być cięższy, a wręcz może być lżejszy i to bez stosowania kutych felg, czy profi tematów jak OZ Superleggera czy temu podobne.
Temat mojej Franczeski:
http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...gon_goora.html
Waga felg: http://www.alfavirtualclub.it/forum/...p?f=65&t=61051
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Co do komentarza "zmieniłem na 18" i było bardzo twardo" to uczulam na istotną rzecz - ciśnienie.
Mnie też po wskoczeniu na 235/45 18" było twardo i dziwnie, bo zastosowałem się do ciśnień podanych w instrukcji: 2,7/2,5 (dla sedana), podniesione o 0,1 (bo SW) i o 0,1 (bo Vmax > 160 km/h). Czyli 2,9/2,7. Dużo. Po jakimś czasie zszedłem w dół do liczb wyjściowych, tj. 2,7/2,5 i jest dużo lepiej - auto uspokoiło się, nie podskakuje tak, opony bardzo dobrze wybierają nierówności.
Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była