Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 137

Temat: 1.9jtdm rzuciła palenie - brak tropu

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Dlaczego miałby nie gasić auta? Niesprawny EGR to właśnie objawy: gaśnięcie auta, nieodpalanie, przerywanie i szarpanie. Raz EGR padł mi nawet tak, że grupa laweciarzy, która zebrała się nad autem-trupem (auto bez mocy, kopciło, nierówno chodziło) orzekło, że ratuje mnie tylko laweta do polski, bo na bank padła głowica/uszczelka i są przedmuchy. W innym aucie miałem notoryczne gaśnięcie, jeszcze inne nie odpalało czasem w ogóle.
    Kiedyś w 156 (jak jeszcze nie miałem pełnej zaślepki) EGR zaciął mi w poz. otwartej, auto sadziło kłęby czarnego dymu przy dodaniu gazu, ale jechało, silnik nie gasł. W 147 miałem podobnie przepaliło mi zaślepkę zrobioną z 1,5mm blachy ocynk, z mocnym dymieniem bez gaśnięcia silnika, do domu dojechałem. W 159 tego problemu już nie doświadczyłem, od razu po zakupie załozyłem grubą zaślepkę z kwasówki, po 40kkm zaglądałem do niej, była jak nówka.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Trop to znaczy co ma być z tą klapą? Mam logi ze sprawnego auta ale nie ma żadnych różnic.
    Klapa gasząca w 159 jest przepustnicą, tzn. nie działa zero-jedynkowo, tylko w czasie pracy silnika i EGR otwiera się ona częściowo lub w pełni. Awaria polegała na tym, że elektronika klapy gaszącej była zalana olejem i to ją uszkodziło. Elektronika do obejrzenia po wyjęciu klapy i zdjęciu osłony.

Generalnie problemy z gaśnięciem silnika w 159 to w 95% problemy z EGR, klapą gaszącą i czujnikiem położenia wału. 5% to inne przyczyny (jak choćby problem z kompletnie zapchanym DPF czy problemy elektryczne, ja tak miałem ostatnio gdzieś z wiązką od strony paliwa: czujnik ciśnienia/regulator/wtryski).

Cytat Napisał kaz156 Zobacz post
    W 159 tego problemu już nie doświadczyłem, od razu po zakupie załozyłem grubą zaślepkę z kwasówki, po 40kkm zaglądałem do niej, była jak nówka.
    Będę się upierał, że padnięty EGR może spowodować kompletny brak możliwości odpalenia i/lub pracę silnika jakby na 2-3 gary.

edit: dotyczy to 159, bo o takim przypadku nieraz słyszałem. Być może w 156/147 silnik ma inny program i lepiej sobie radzi w sytuacjach awarii zaworu.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 02-03-2017 o 22:24

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Cytat Napisał kaz156 Zobacz post
    Kiedyś w 156 (jak jeszcze nie miałem pełnej zaślepki) EGR zaciął mi w poz. otwartej, auto sadziło kłęby czarnego dymu przy dodaniu gazu, ale jechało, silnik nie gasł. W 147 miałem podobnie przepaliło mi zaślepkę zrobioną z 1,5mm blachy ocynk, z mocnym dymieniem bez gaśnięcia silnika, do domu dojechałem. W 159 tego problemu już nie doświadczyłem, od razu po zakupie załozyłem grubą zaślepkę z kwasówki, po 40kkm zaglądałem do niej, była jak nówka.
    Tylko w 159 jest inny sterownik, znacznie bardziej skomplikowany stad takie sprawy nie zdazaja sie w 147/156/GT

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Tak jak napisałem tak zrobiłem. EGR wyczyszczony na błysk. Dzisiaj po pracy na zimnym odpalił ale jakoś tak czułem że coś jest nie tak. Niby nic ale znając jak zły szeląg każde cyknięcie wtryskiwacza (już chyba na ucho wyczuwam odchyłkę korekty o 1 ) to czułem że coś nie jest idealnie. Jakby ciuteczkę twardziej?.... no nie wiem. Podjechałem pod sklep z dwa km i zgasiłem po powrocie odpalił już "idealnie" ale ciut twardą pracę chyba wyczułem (może przewrażliwienie). Auto jechało, but itd wszystko ok. Wieczorem żona pojechała na zakupy i pod sklepem ciepły już nie odpalił. Dzwoni że szarpie, coś łapie ale nie odpala. Tak kilka razy. Za czwartym razem silnik zaskoczył. Mówiła że telepało, szarpało ale nie gasł. Kulawo ale chodził. Po parunastu sekundach wyrównał i szybko wróciła do domu. Pod domem zero błędów. Wszystko pracuje dobrze. Nie ma się czego przyczepić. I znowu jestem w dup..e.
    Chyba mi pozostaje ten nieszczęsny egr. Pomimo że czysty jak nowy to ostatnia moja szansa pozbyć się go. Za dwa tyg wycinka programem (o ile dojadę).

Pytanie tylko, jak założę pełną zaślepkę to wywali mi błąd? Ile mogę tak jeździć z tym błędem? Coś się stanie? A może po prostu wypiąć wtyczkę z egra? Przecież wtedy też będzie zamknięty na stałe.
    To nie lepiej do czasu wycięcia programowego wyciągnąć wtyczkę?

Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Bedzie wywalac MCSF ktory nie wplywa na prace jednostki napedowej.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Pytanie tylko, jak założę pełną zaślepkę to wywali mi błąd? Ile mogę tak jeździć z tym błędem? Coś się stanie? A może po prostu wypiąć wtyczkę z egra? Przecież wtedy też będzie zamknięty na stałe.
    Znam 159 które jeździ z pełną zaślepką już drugi rok, błąd na desce jest, ale nie wpływa na parametry silnika.

To nie lepiej do czasu wycięcia programowego wyciągnąć wtyczkę?
    ZTCP to wtedy będziesz miał tryb awaryjny silnika. Lepiej wyciągnąć wtyczkę od przepływomierza. Wtedy trybu awaryjnego nie ma, a ECU nie otwiera EGR.

Zaglądałeś do klapy gaszącej?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Cytat Napisał omen Zobacz post
    Bedzie wywalac MCSF ktory nie wplywa na prace jednostki napedowej.

W 159 nie jest tak różowo. Komputer wejdzie w tryb awaryjny i będzie miał ograniczone doładowanie (czytaj ok 80 KM)
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Jezdzilem kilkoma i nie bylo takich sytuacji. W wiekszosci byla to droga prosto do cinka

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Zaglądałem do klapy gaszącej. Pracuje poprawnie. Wszystko wygląda ok.
    Czyli co? Ani z odpiętą wtyczką ani z zaślepką i błędem jeździć nie mogę? Czyli stoi i czeka na wycięcie programowe?
    A tak w ogóle piszecie o tym że przez egr nie odpali.... no ale dlaczego? Co niby się takiego wtedy dzieje że silnik nie odpala? Szarpie, czasami zaskoczy i się telepie więc to nie jest "odcięcie przez ecu" bo egr się zawiesił. Z drugiej zaś strony skoro się zawiesza w otwartym i wali spalinami do dolotu przy odpalaniu (malo tlenu) to rozumiem że przy otwartym egr. Ale ja mam zaślepkę z czterema malutkimi otworkami więc ileż tam tego naleci????

Napiszę szczerze że słabo mnie przekonuje ta teoria ale nie mam wyjścia. Jednak co jeżeli wytnę egr a auto znowu w newralgicznym momencie zgaśnie? Tak jesteście pewni ze to tylko egr może być?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Możesz jeździć z pełną zaślepką i błędem. Jest wtedy 100% mocy. Możesz jeździć z odpiętym przepływomierzem, też jest 100% mocy. W obu sytuacjach jest błąd w ECU i na desce ale bez konsekwencji.

Dopiero odpięcie wtyczki od EGR z tego co pamiętam aktywuje tryb awaryjny.

Nie ma pewności że winny jest EGR stąd najtańsza metoda na sprawdzanie to jego zaślepienie bez ingerencji w ECU. Kosztuje 30 zł i nie wpływa negatywnie na silnik.