Strona 6 z 35 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 348

Temat: Czy umiemy wymienić wady Alfa Romeo?

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał PawełQV
    -słabe hamulce
    Akurat ja na hamulce nie narzekam. Może już tarcze masz za cieńkie?

Cytat Napisał PawełQV
    -zawodne przełączniki sterowania fotelami
    trzeba wyciągnąc i styki WD40 potraktować, jak nie pomoże to czyszczenie dokładniejsze(ten od oparcia czyściłem...śrubokrętem)

Cytat Napisał PawełQV
    -kosmiczny koszt oryginalnych pierdół tj. amorki boge,sprzęgło,przewody i świece
    To jest fakt- sprzęgło 1100 zł z Valeo, ja mam Sachsa za 550zł. Amory- 380zł/szt., świece to ja akurat miałem po rabacie więc tutaj się nie wypowiadam
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

Ferrari-1
    Gość

Domyślnie

Dla mnie największą wadą jest ciągłe odpowiadanie znajomym na pytania co mi się już zepsuło i ile do niej już włożyłem kasy . A psują się pierdoły, głównie wynika to ze złego użytkowania przez poprzednich kilku właścicieli.

Emeryt Fachowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulia 2.0 Turbo 200KM '17

Domyślnie

Cytat Napisał phantom71
    Dziwne że nikt nie pisze o kolektorach wydechowych przy TS i o aluminiowych miskach olejowych, zbyt nisko
    Mi sie tam nigdy nie zdarzylo przytrzec, moze zderzak mnie wyhamowuje

ʇɧɹqoq Romeo Avatar bobryt
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    OPC

Domyślnie

fakt! miska!

- zdecydowanie za nisko łącznik łaczący miski. 2 razy przez niego w warsztacie byłem
    - promień skrętu :mrgreen:
    - przycisk świateł awaryjnych, nie raz dziękując komuś uruchomiłem wycieraczki
    - kiepski dostęp żeby rozebrać miske
    1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
    2000 Subaru Forester S-Turbo

2002 Opel Zafira OPC

1999 Volvo V70

Użytkownik Pirat drogowy Avatar PawełQV
    Mieszka w
    Łódź-San Francisco
    Auto
    Alfa Romeo 164 QV '91

Domyślnie

> hamulce mam cacy , tarcze Brembo i klocki ferodo z zeszłego roku ale na poprzednich tarczach i klockach było tak samo kiepsko (może serwo, holera wie, jeszcze nie mieszałem przy tym za mocno).
    > a jeśli chodzi o styki przełączników to już przerabiałem temat i chyba umarły trybem nagłym muszę jakieś nowsze dorwać.
    > wracając do amorków to chyba te 380zł/szt to za zwykłe gazówki bo elektryczne boge to pewnie poniżej 1000/szt nie zejdą

//////////////////////
    PawełQV napisał/a:
    -słabe hamulce

Akurat ja na hamulce nie narzekam. Może już tarcze masz za cieńkie?

PawełQV napisał/a:
    -zawodne przełączniki sterowania fotelami

trzeba wyciągnąc i styki WD40 potraktować, jak nie pomoże to czyszczenie dokładniejsze(ten od oparcia czyściłem...śrubokrętem)

PawełQV napisał/a:
    -kosmiczny koszt oryginalnych pierdół tj. amorki boge,sprzęgło,przewody i świece

To jest fakt- sprzęgło 1100 zł z Valeo, ja mam Sachsa za 550zł. Amory- 380zł/szt., świece to ja akurat miałem po rabacie więc tutaj się nie wypowiadam

zwiezu
    Gość

Domyślnie

ja generalnie to chyba nie moge narzekac na swoja niunie... silniczek odpukac zwawy, jak wracalem z wladyslawowa to jeszcze bardziej mnie przekonal do siebie... niezbyt wielki i nazbyt nowoczesny ale potrafi...)) poprzedni wlasciciel musial w niego troche powkladac, ale mnie tez czeka male co nieco... cieknie mi chlodnica i pompa paliwa gubi troche paliwa przez zaworek od dodatkowej dawki paliwa do turbiny.... a poz atym co da sie zauwazyc...:
    - nieocynkowane podwozie... trza zadbac co by pozniej nie ogladac jezdni jak flinstonsi...
    - elektryka nie jest mocna strona tych autek...( styki przewodow, tzw. "choinki")
    - klamki zewnetrzne(choc to chyba kwestia eksploatacji i konserwacji... nic bez powodu sie nie psuje...
    - hm.. twarde zawieszenie... na prostej i zakretach- cudownie , ale na tych pseudo naszych jezdniach to dramat(zwlaszcza jak sie zalozy cos wiekszego na piasty... czyli wiadomo czestsze wymiany podzespolow zawieszenia...
    - no niestey ciagla walka z halasujaca tapicerka...(ale na tych wybojach to i w niejednym nowym cos zaskrzypi...)
    wiecej sie nie dopatruje... uwazam ze dobrze trafilem z moja niunia..

J@rek
    Gość

Domyślnie

[145] '1999 na liczniku 88000 (są rachunki, ale zawsze jest ale...)
    Po 3 tygodniach użytkowania:
    Minusy:
    -skrzynia biegów - jedynka wchodzi z dużym oporem
    -jednak dość głośno we wnętrzu
    -symboliczny bagażnik
    -praktycznie brak schowków - bo to co jest to trudno nazwać schowkiem - wielkością nie odbiegają od popielniczek.

-wewnętrzne lusterko wsteczne zasłania widok
    Plusy:
    -super wygodne fotele przednie
    -zwrotność
    -hamulce
    -4xPP i ABS- nie wiem czy plus, ale są i na to zwracałem uwagę przy zakupie

Po kilkudziesięciu tysiącach :
    sportowe auto - niskie, niewygodnie się wsiada i wysiada.
    pije olej będę robił uszczelki popychaczy

reszta OK .

Tiga
    Gość

Domyślnie

-Dosyc,zeby dosięgnąć do schowka trzeba mieć ręce orangutana to jeszcze jest bardzo mały
    -skrzypiące wnętrze przy niskich temperaturach
    -zbyt duża puszka ostaniego tłumika w 145 ts

Więcej grzechów nie pamiętam... :wink:

mrutyś
    Gość

Domyślnie

to ja tego mam trochę dot 156 1,9JTD:
    - wymiana żarówek przód po prostu test na cierpliwość dla mnie i właścicieli garaży w koło mojego
    - spryskiwacze szyby przedniej, leje na wycieraczkę, w zimie woda z szyby odprowadzana jest własnie "po" spryskiwaczu i sobie normalnie zamarza
    - otwieranie bagażnika tylko od środka albo kluczykiem
    - wręcz irytujący brak tylniej wycieraczki szyby, normalnie dramat szczególnie na jesień jak jest taka "kapucha"na polu i szyba tylna jest tak zakidana przez deszcz, mżawkę itp. że cofanie tylko do lusterek bo inaczej z ręcznikiem trzeba było by chodzić...
    przechodząc do wnętrza:
    - parujące szyby, niewiadomo skąd i dlaczego czasem jadę godzinę i nic a czasem w 15 seknud mam jak by samochód stał na uboczu i były w nim dwie oddmiennej płci osoby
    całe szczęście, ze dmuchawa działa tak że jak szybko parują tak szybko potrafią odparować, mimo wszystko jest to wkurzające
    - plastiki, jakość nie jest najgorsza ale to jak czasem potrafią "grać" to tragedia jak ktoś nie ma radia to przyjamniej mu cos "gra"
    - regulacja fotela a dokładnie te "gałki" odpowiadajace za jego pochylenie... jak chcesz go rozłożyć do spania trzeba się trochę "nakręcić"
    - schowek stonowczo za mały, chyba tylko na chusteczki i papier toaletowy
    - brak uchwytu na jakiś napój moze to nie piorytet ale by się przydał
    - brak składanych siedzeń z tyłu, jak bym chciał przywieź drzwi to lipa na narty czy deskę jest otwór ale to trochę za mało
    - promień skrętu jak w autobusie, mniej więcej na zawrócenie trzeba prawie tyle miejsca co dla naczepy
    - przy 130km/h trzeba radio dać na 15 bo inaczej to wiatr słychac jak na motorze
    - zawieszenie czasem lubi coś "powiedzieć" (skrzypi)
    - jeśli chodzi o skrzynie biegów, nie jest źle czasem jakiś mały opór przy pierwszym biegu
    - przy chłodniejszych dniach po włączeniu zapłonu dziwny dźwięk z konsoli klimatyzacji czy nawiewu (jak by tam sie woda gotowała tylko czajnik gwizdka nie ma)
    - dziwne sterowanie otwieraniem szyb, przeważniej jak sie trzyma dłużej przycisk otwiera się szyba tyle ile go trzymamy a jak chcemy aby otworzyła się cała to tylko szybko klikamy a tutaj jest na odwrót... ale da się z tym żyć,
    - ja nie mam na klapie z tyłu jaka pojemność silnika tak że jedna z większych wad to to że każdy łysy dres stojący w swojej BMW albo VW na pasie obok chce się sprawdzić ale z doświadczenia lepiej takich ignorować
    - co do serwisu to też nie jest łatwo znaleść kogoś kto się na tym zna, a nie jest tylko przekonany iż "da radę"
    ale ogólnie to przepiękny i wspaniały samochód, następny to też będzie alfa i następny też, ogólnie nic się nie psuje trzeba tylko dbać, lać i jeździć

mrutyś
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał marcins737
    - brak systemu samomycia , woskowania i odkurzania :wink:
    u mnie też