ze tak zapytam walniety czojnik doladowania turbiny ma na cos wplyw odnosnie DPF czy czegos innego ??
ze tak zapytam walniety czojnik doladowania turbiny ma na cos wplyw odnosnie DPF czy czegos innego ??
RAFAŁ ...![]()
Witam również pojawił mi się komunikat 'Antipollution filter clogged' na kilka sekund i zgasł może ktoś podpowiedzieć jak zaobserwować w alfie 159 1,9 120km wypalanie filtra. Dzięki
Wypalanie: dużo wyższe spalanie chwilowe, na biegu jałowym wskazówka doładowania w okolicy 1. kreski i samoistnie pracuje, a podczas jazdy potrafi nagle opaść na zero (poza przypadkiem gdzie czujnik doładowania jest brudny lub wadliwy, bo wtedy już na starcie widać pierwszą kreskę). Do tego masz wrażenie jakby auto samo chciało jechać i trochę dymu zostawia za sobą (ale nie jakieś kosmiczne ilości)
Edit:
Przykład wypalania: http://youtu.be/f9SDH7gCzHI
Ostatnio edytowane przez serath ; 24-08-2014 o 13:08
"Alfa comes with a great responsibility, 'cause no kid ever grew up with a picture of Passat on his bedroom wall."
Sprzedam: Logo (przód/tył), dekielki, QV
Polecam: Koce, kocyki, ręcznie robione maskotki
Dzięki przylukam za chwilkę, a to że ten komunikat pokazuje się tylko przez kilkasekund po odpaleniu i gaśnie to normalne tak?
Mam jeszcze drugie pytanie jeśli chciałbym sobie kupić kabel OBD pod laptopa to jaki najlepiej program ściągnąć do alfy, da się tam podglądnąć wypalanie filtra?
wypalania chyba nie podgladniesz tylko stopien zapelnienia.Mi tez ostatnio sie pojawila ta kontrolka 2 razy przy zaplonie ale u mnie to wina slabszego aku bo filtra DPF nie mam od 3 lat
Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html
Mi się pojawiła wczoraj przy odpaleniu a teraz nic spoko. Porzyczyłem kabel tylko musze coś ściągnąć do diagnostyki.
FES albo MES darmowa wersja chyba Ci wystarczy.Pogadaj z Dominikiem Ramzesem moze On Ci cos pomoze
Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html
Koledzy mam pytanko czy ten komunikat oznacza coś poważnego?Przetłumaczyłem już sobie je ale nie kumam za bardzo o co chodzi.Wyskoczył taki komunikat po włożeniu kluczyka po ponownym wyciągnięciu i włożeniu było już ok.A komunikaty wyskoczyły takie
VEHICLE PROTECTION SYSTEM NOT AVAILABLE
STEERING WILL NOT BE LOCKED
Znaczy ze automatyczna blokada nie zadziałała z jakiegoś powodu. Byc moze "napięta" kolumna kierownicza. Jednorazowo mozna olać.
U mnie problem jest o tyle dziwny, że zimny i w pełni rozgrzany silnik odpala bezproblemowo. Wystarczy natomiast przejechać autem 4 km, zgasić na 10-15 minut i ponowne odpalenie trwa dłużej, a na desce mam komunikat o zapchanym DPFie. DPF usunięty w Cinsoft, akumulator roczny (WESTA 74Ah 720A) doładowany z prostownika niespełna miesiąc temu, wymienione świece i zregenerowany rozrusznik. Wykluczam akumulator, bo tak jak pisałem, kompletnie zimny silnik odpala rewelacyjnie. Dodam, że problem ujawnia się wyłącznie zimą. Gdzie szukać? Czujniki? Dawka rozruchowa? Alternator? Kiepskie masowanie. To ostatnie pasuje mi najbardziej. Często i gęsto sypie mi błędami zbyt niskiego napięcia z centralki zegarów.