Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 68

Temat: Olej szybko ubywa, podczas gazowania do 4 tys. obr/min kopci na czarno

marco214
    Gość

Domyślnie

witam ponownie potrzebuje waszej opini. odpalam samochod jak stoi to nie kopci ale jak rusze to zaczyna mocno kopcic ale na bialo i do momentu kiedy silnik sie rozgrzeje do 90st.pozniej jest juz spokoj mowia mi ze to para sie spala co o tym sadzicie??
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 10-10-2010 o 08:05

Użytkownik Romeo Avatar sikor155
    Mieszka w
    łódz(Śródmieście)
    Auto
    AR 155 V6,156 1,8 16v

Domyślnie

a olej bierze ?
    Aktualnie AR 166
    3,0 24v 99
    3,0 24v 04

Były AR 155 1,8 8V 97R
    AR 155 1,8 FORMULA 94
    AR 155 1,8 16V 98R
    AR 155 2,5 TD 97R
    AR 155 2,0 8V
    AR 146 1,4 16V 98R
    AR 146 1,4 BOXER 96R
    AR 156 1,8 16V
    AR 155 2,0 8V

Użytkownik Romeo Avatar slejerek
    Mieszka w
    Warszawie
    Auto
    Alfa Romeo:)

Domyślnie

Jeśli mówimy o obecnych warunkach, kiedy na dworze jest już dośc zimno, zwłaszcza rano to właśnie para. Przyjrzyj się dokładnie temu dymowi jak mówisz. Czy rzeczywiście to siwy dym czy tylko para.
    145 1,7 16V - była
    147 1,9 8V - była
    GT 1,9 16V - była
    156 SW FL 1,9 8V - była
    164 3.0 V6 super - była
    90 2.5 V6 quadrifoglio oro - jest
    159 1,9 16V- jest

kirchu
    Gość

Domyślnie

jezeli kopci na biało to znaczy że płyn chłodniczy przedostaje się do cylindra przez walniętą uszczelkę pod głowicą. Sprawdź, czy ubywa Ci płuny chłodzącego

marco214
    Gość

Domyślnie

plyn chlodzacy mi ubywa bo jest nieszczelna pompa wody w serwisie na przegladzie sprawdzili i nie wiem czy to jest powod ??

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

to robiłes prawie remont silnika i pompy nie wymienili??????

nie to zart chyba jakis co??

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Zmień ten servis... jedź do jakiegoś normalnego mechanika który zna się na rzeczy bo najwidoczniej TO konkretne ASO nie bardzo. Jak Ci cieknie z pompy to powinieneś to przede wszystkim naprawić o ile to pompa a nie jakaś objemka czy niedokręcona śrubka
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Wymieniałeś rozrząd po zakupie? Jeżeli nie i nie kupiłeś od kogoś jak ja – kogoś kto wymieniał planowo wszystkie jego elementy w stosownym czasie, to radzę wymienić komplet – z pompą wody i wariatorem. Pompę i tak musisz wymienić, a idzie zima – będziesz płyn dolewał parę razy dziennie, że o innych skutkach nie wspomnę… Generalnie mi wpojono zasadę – wymieniaj rozrząd kompletny planowo co 60 kkm lub co trzy zimy. I ja się tego trzymam.

Jako, że objawy lubią się nakładać, silnik Ci się nie przegrzewa zapytam - czy silnik prawidłowo trzyma temperaturę – czy dochodzi w stosownym czasie do 90st (jak długo to trwa)? Czy silnik się szybko schładza po zatrzymaniu? Czy ogrzewanie działa stosownie?

Po wymianie pompy wody – jeśli nadal będzie płyn ubywał – nawet tylko z max do min (nie ma prawa ubywać wcale) – to do sprawdzenia w pierwszej kolejności szczelność reszty układu wodnego. Szczególnie wrażliwy element plastikowy – kolektor wodny, reszta przewodów, wreszcie chłodnica. Najlepiej gdyby warsztat to zrobił za jednym zamachem (o ile to możliwe), zaoszczędzisz trochę kasy na robociźnie i jazdy w te i z powrotem, że o oszczędności na płynie nie wspomnę.

Jeśli układ będzie szczelny – a nadal płyn będzie ubywał – wtedy zostaje uszczelka pod głowicą, o czym pisał kolega. Możesz wtenczas sprawdzić kompresję na cylindrach przy jakimś problemie z uszczelką lub głowicą powinna spaść, jeśli nie od razu to po jakimś czasie (zależy od rodzaju i lokalizacji uszkodzenia). I ew. ocenić olej – czy go nie przybyło, czy jest masłowaty, czy nie. Możesz też wsadzić nos w zbiorniczek wyrównawczy i wąchać czy czuć spaliny w zbiorniczku lub czy olej jest w płynie chłodniczym, w zimne dni powinien się wytrącać. Z tym, że to z olejem i zapachem spalin to też zależy od lokalizacji i rodzaju (zaawansowania) uszkodzenia.

Biały dym – JTS, jak i inne benzyny z katalizatorem dymią trochę na biało jak jest zimno. Rozejrzyj się w koło – nie jesteś sam Jak dymi na biało to niekoniecznie zaraz płyn chłodniczy musi być w silniku – znaczy to, że woda jest w wydechu. Jest katalizator to jest i woda. Woda zamienia się parę wodną, a że jest zimno to z racji różnicy gęstości ją widać, jak jest zimno. Mam swoją (nie wiem czy trafną) interpretację, czemu dymi mocniej zanim się rozgrzeje – wtedy pracuje na bogato i jest więcej HC to i wody więcej powstaje. I jak postoi pod chmurką to w wydechu się wilgoć odkłada i stąd para wodna – to mi ktoś powiedział, a że zwykle ma rację to i tym razem pewnie też.

Istotny jest kolor tego dymu, czy biały, czy może siwy i czy ten dym pachnie jakoś?
    Jeśli jest biały problematyczny jest stopień i sposób dymienia i to czy przy szczelnym układzie wodnym (jak już wyeliminujesz nieszczelność): Czy dym po prostu idzie z wydechu? Czy może dym pyka sobie z wydechu mimo, że silnik się nie telepie? Czy może dym pyka sobie z wydechu i silnik się telepie? Mechanik powinien umieć takie rzeczy ocenić.

Powinien normalnie iść z wydechu.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 20-10-2010 o 22:45

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

Jak na kobiete, zaskakujace przemyslenia i wykład, az nie chce mi sie wierzyc ze kobieta to pisała.

Jesli chodzi o przedmuch spalin do ukl. chłodzenia to mozna to bardzo łatwo sprawdzic, kazdy szanujacy sie warsztat powinien miec na wyposazeniu tester CO2 w ukł chłodzenia,
    jak bys był w poblizu to daj znac sprawdzimy.

pozdrawiam.

marco214
    Gość

Domyślnie

powiem tak rozrzad byl wymieniony zaraz po zakupie autka oczywiscie wariator tez ,ubywa troszke tego plynu jest on nie widoczny ale na przegladzie w serwisie powiedzieli mi ze jest neszczelna i powinno sie wymienic ta pompe tylko moje pytanie czy moze byc powod tego ze plyn przez ta pompe dostaje sie do silnika i dlatego moze byc wiecej dymu

dzieki wszystkim za pomoc i opinie na te temat