Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 88

Temat: jtd vs T.S vs v6

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rain
    Mieszka w
    Niziny
    Auto
    Stilo 1.9 JTD, Brava_HGT

Domyślnie

Cytat Napisał dakoolk Zobacz post
    Jak mi się uda mój plan ucieczki za granicę, to też sobie takie sprawię, bo na nasze*&^@^%#@%#&*@% "drogopodobne" wynalazki, to najbardziej pasowałby mi (tak sobie ostatnio gdybałem) Subaru Forester 2.5 XT, Belli (jakiejkolwiek) po prostu szkoda
    A Crosswagon?
    Co posiadam: Fiat Brava 2.0 20V 155KM, Opel Meriva A
    Co mi się przez łapki przewinęło:
    Alfa Romeo: 156 1.8 TS, 156 2.4 M-JET, 166 3.2 V6 24V Lancia: Lybra 2.4 JTD, Delta 1.8ie, Thesis 2.4 JTD Hyundai: Lantra 1.6 GLS, BMW: E90 320d, Fiat: Stilo 1.9 8v, Brava 80 16v, Brava 80 16v, Brava 100 16v, Marea 155 20v, Renault: Laguna III 2.0 16v

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Starscream
    Dopiero teraz skończyłem czytać

Jak mogłem wcześniej tą lekturę przeoczyć...
    Ale na razie wolę starego poczciwego benzyniaka

Użytkownik Romeo Avatar dakoolk
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Cytat Napisał rain Zobacz post
    A Crosswagon?
    Hmm... prześwit niby taki sam, ale:
    1. w CW tylko klekot... a 2.5 XT boxer odpowiada osiągami bardziej GTA
    2. Tak jak pisałem, Bellą szkoda byłoby robić rzeczy takie jak Chomik

Choć za CW przemawia na pewno scudetto i cena
    Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał rain Zobacz post
    A Crosswagon?
    on ze swoją masą, napędem itd jest chyba najbardziej ospałą ze 156...

Tak mnie coś zastanawia - polecając diesle niemal wszyscy podnoszą jako ich zaletę ekonomię, po czym zaraz wydziwiają z chipami, przeróbkami itd. Skoro tak je trzeba przerabiać, to chyba po pierwsze nie takie fajne są wcale seryjnie, po drugie po co opowiadać o ekonomii jak wiadomo że same te przeróbki kosztują, a i późniejsza eksploatacja nie jest przez nie wcale tańsza lecz odwrotnie.

Myślę, że przy aktualnych cenach 156tek można sobie darować rozmowy o spalaniu itd bo kosztują grosze więc można spokojnie na paliwo i resztę wydawać.
    Więc - V6

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rain
    Mieszka w
    Niziny
    Auto
    Stilo 1.9 JTD, Brava_HGT

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    on ze swoją masą, napędem itd jest chyba najbardziej ospałą ze 156...

Tak mnie coś zastanawia - polecając diesle niemal wszyscy podnoszą jako ich zaletę ekonomię, po czym zaraz wydziwiają z chipami, przeróbkami itd. Skoro tak je trzeba przerabiać, to chyba po pierwsze nie takie fajne są wcale seryjnie, po drugie po co opowiadać o ekonomii jak wiadomo że same te przeróbki kosztują, a i późniejsza eksploatacja nie jest przez nie wcale tańsza lecz odwrotnie.

Myślę, że przy aktualnych cenach 156tek można sobie darować rozmowy o spalaniu itd bo kosztują grosze więc można spokojnie na paliwo i resztę wydawać.
    Więc - V6
    Ja nic o wirusach nie wspomniałem. Ceny 156 sa rzeczywiście niskie, jednak tylko gdy mówimy o początku produkcji. Rożnica miedzy 2.4JTDm '04, a 2.5 V6 czy 2.0 JTS, z tego samego rocznika jest wtedy znaczna na korzyść benzyny. Chodź V6 po lifcie są rzadkie i może nie jest to tak pewne.. Zaś między w rocznikach 97-00 jak juz pisałem różnice są naprawdę baardzo małe, zwłaszcza w cenach poniżej 10 koła.
    Co posiadam: Fiat Brava 2.0 20V 155KM, Opel Meriva A
    Co mi się przez łapki przewinęło:
    Alfa Romeo: 156 1.8 TS, 156 2.4 M-JET, 166 3.2 V6 24V Lancia: Lybra 2.4 JTD, Delta 1.8ie, Thesis 2.4 JTD Hyundai: Lantra 1.6 GLS, BMW: E90 320d, Fiat: Stilo 1.9 8v, Brava 80 16v, Brava 80 16v, Brava 100 16v, Marea 155 20v, Renault: Laguna III 2.0 16v

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

A dlaczego są takie różnice jak pisze rain?
    Moim zdaniem dlatego że za "świeże" diesle sobie słono liczą, bo są w dobrym stanie. Nie wyeksploatowane, części młode. A kupowanie diesla dwunastoletniego to już większe ryzyko. W sensie takim że bardziej wyeksploatowany. I to nawet jak był zadbany to po tylu latach wiele elementów "lada dzień" będzie klasyfikowało się do wymiany a części do diesla tak czy siak są znacznie droższe. Stąd te rozbieżności i dlatego jak starsze auto to tylko benzyna (z LPG jak kto woli) a jak bardziej rześki i młody egzemplarz to można diesla (pod warunkiem że się nie świruje).

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków

Domyślnie jtd vs ts vs v6

v6 silnik roku w 1998 roku wygral miedzy innymi z bmw 6 rzedowa i subaru ...wiec no comments awaryjnosc w v6 nie istnieje to silniki niezniszczalne i absolutnie bezobslugow miale 2 156 z tymi silnikami wiem co mowie pala duzo srednio trzeba liczyc 16 benzyny a co do gazu nie mam pojecia jestem wrogiem POZDRAWIAM

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

To fakt, sikniki V6 z Arese są słynne, nie można im nic zarzucić. Spalanie to zależy od nogi i w jakim cyklu się jedzie. Jeśli chodzi o koszty to z LPG można spokojnie zejść poniżej kosztów diesla. Przy porównywalnym trybie jazdy w zł/100km.

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Dorzucę jeszcze parę słów odnośnie tak znienawidzonego gazu.

Po pierwsze to zawsze gaz najbardziej psuje silniki tym, którzy go nigdy nie mieli.

Po drugie większość tych co mieli gaz i im furki nie chodziły jak trzeba to ich wiedza techniczna z kończyła się na znajomości wymiany żarówki, chociaż i z tym nie zawsze może być kolorowo. Teraz widząc takiego kierowcę gaziarz od razu wie "o leszcz do golenia" i takie bajki wciska, że szkoda gadać. Z reszta nie chodzi tylko o gazowników ale mechanicy robią to samo. I jak ma to auto dobrze jeździ jak jest robione w myśl zasady "wrócisz do mnie za 3 miechy".

Po trzecie skoro mam ochotę przejechać się np 300m do sklepu (kazdy pretekst dobry aby posłuchać v6) do dlaczego mam tego nie zrobić za połowę ceny a jak mam ochotę pogonić komuś kitę to zawsze mogą przejść na benzyną i niech sobie spali wtedy nawet te 20l. Może większość zazdrości takiemu z gazem tego, że jak chce dla przyjemności polatać to ma taniej i może sobie na to pozwolić a liczyć każdy litr benzyny czy ropy i czerpać radość tylko z jazdy do pracy i z powrotem.

Starscream
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał rafal_155 Zobacz post
    Po drugie większość tych co mieli gaz i im furki nie chodziły jak trzeba to ich wiedza techniczna z kończyła się na znajomości wymiany żarówki, chociaż i z tym nie zawsze może być kolorowo.

dobry jesteś poprawiłeś mi humor do wieczora

Uprawnienia