Ostatnio edytowane przez Franek Strzelba ; 10-09-2010 o 19:47
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)
Przyprowadziłem moją Bellę z Poznaniajest piękna !!
Lakier wszędzie oryginalny, wszystko było robione w serwisie bo serwis był właścicielem auta a autko było w długoterminowym wypożyczeniu u osoby prywatnej.
Wszystkie wymiany, naprawy itd itp. były po stronie serwisu ( także kosztowo ). Klienta żadne koszty napraw czy przeglądów nie interesowały. Wszystko było robione w serwisieAutko ma pełną historię co, kiedy, gdzie i dlaczego.
Chodzi jak marzenie.
Trasę z Poznania do Częstochowy bardzo przyjemnie wspominam.
Spalanko 5,5 litra na 100km !! Max predkość to 140km/h bo przede mną jechał kumpel moim focusem wiec nie dało się szybciej jechać.
Ale przy takiej jeździe spalanie rewelacja!!
Dodatkowo maglownica była wymieniana niedawno - jest jeszcze nie ubrudzona
Zażyczyłem sobie szczegółowego badania podwozia - na mój koszt.
Zawieszenie idealne. Amorki super, wahacze ok, całe zawieszonko świetne. Wydruki z kompa to potwierdzają.
Wyszło tylko że jedno koło hamuje inaczej niż drugie ale może dlatego że troszkę stała na parkingu - koło lusterka była pajęczyna
W środku super zadbane.
Nie działa mi tylko zapalniczkaNiestety zczaiłem to jak wyjechałem już z serwisu i chciałem podłączyć CB Radio :/
Sprawdzałem bezpiecznik i jest OK - nie wiem co to może być.
Także już w profilu mogę sobie napisać dane autka -)))))))))))
Gratulacje !!! Niech Ci służy bezawaryjnie
P.S.
Czyli ,że ona w jakimś leasingu latała??
AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
BMW 540i G30 ( 2019 -
Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!
Czy ktoś z posiadaczy AR159 mógłby podać jaką jego Alfa ma szerokość z lusterkami?
w katalogach jest podane ok 183cm, ale jest to chyba rozstaw "blach" bez uwzględnienia lusterek..
Z tego co pamiętam, to ok. 2030 mm.
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)
Hej
wiem, że wątek stary, ale jest "zebrany" w przyklejony "Zamierzasz kupić 159, Brerę lub Spidera? Potrzebujesz porady? CZYTAJ!" (porusza zakup alfy 159/Brera/spider). chciałbym uzupełnić go o to, co sam wyszukałem na temat, co wstępnie sprawdzić przy zakupie używanej alfy 159, kiedy ze sobą nie mamy doświadczonego alfa-maniaka, ale nie chcemy (jeszcze) jechać do ASO celem dokładniejszego trzepania auta (chodzi o przedwstępną weryfikacje modelu)
Oto moja lista, co mozemy sprawdzic sami (wybieram się powoli na zakup 159SW w JTDm, więc kompletuję sobie):
- sprawdzic, czy nie zjada wewn strony opony (ustawienie geometrii przodu i tyłu) - zjadanie to geometria do sprawdzenia, ewentualnie wahacze do wymiany (ASO sprawdzi)
- sprawdzic gumy maglownicy (przegub kulowy) oraz calego mechanizmu skretnego (czy nic nie wycieka, czy nie slychac skrzypienia przy skrecaniu przy malej predkosci
(jak stara wersalka <- to znalezione tu na forum :-) )
- pompa wspomagania (czy nie buczy po rozgrzaniu auta i czy nie zatarta)
- czy sa luzy na kole lewo/prawo - reka ruszając koło, nalepiej sprawdzac lub na "trzepakach"
- co sie dzieje przy 1800-1900 obr/min lub przy 2700-3200 przy delikatnym przyspieszaniu (nie powinno rwac) - 1/2 bieg - moze to byc EGR/klapy wirowe
- rzucic okiem na listwę sterującą klapami wirowymi (czy nie poci się, dymi po odpaleniu, przy dodawaniu gazu powinna pracować - jak spadła, to kolektor do roboty)
- na spodzie obudowy rozrzadu, czy cieknie pompa wody
- Dwumasówka - jeżeli przy gaszeniu auta słychać wyraźne, metaliczne telepanie z okolic sprzęgła, a nie słychać tego, jeśli auto zgasi się
z wciśniętym sprzęgłem - to jest to objaw kończącej się dwumasówki.
- spasowanie zderzaków, drzwi, sprawdzenie przedniego pasa, tylu - najlepiej mieć miernik grubości lakieru i obleciec auto (jak nie, to zrobią to nam w ASO) - tak nawiasem, to sam rozwalony i wymieniony zderzak nie powinien robic wrazenia, poniewaz moze sie tak zdarzyc, ze byla niewielka stluczka (przy 10-15 km/h) - poszedl zderzak, czy obrysowany zostal o jakis murek, a pas przedni/tyl moze byc nietkniete (nie mowiac juz o podluznicach) - zawsze to mozna zbic cene, ale cieszyc sie, ze nie bylo gorzej :-)
PS: czy szanowni koledzy dodaliby jakąś pozycje z cyklu TTTMM (Ten Typ Tak Może Mieć)?
Ostatnio edytowane przez cra3y ; 11-09-2012 o 17:51