Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 67

Temat: [156] wskażnik ciśnienia oleju

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Question

Cytat Napisał cuoreventi Zobacz post
    GTA ma czujnik temperatury oleju, a nie jego ciśnienia, co więcej - z tego co pamiętam - jest on wkręcany bezpośrednio w miskę olejową. W TSach przez to jest nie do wykorzystania jako fabryczna część. Infocenter nie ma różnych oprogramowań, napięcie z czujnika jest poprowadzone do osobnego pinu. Jeśli to nie GTA to po prostu jeden pin pod wtyczką od infocenter jest wolny...
    No, to robi się coraz ciekawiej. Dzięki za wyjaśnienie Cuoreventi! Niestety, nadal jestem dalej jestem daleko od dobrania czujnika ciśnienia w optymalnej konfiguracji cena/jakość. Gdy mi się powiedzie, to może część z Was też chciałaby mieć w swoich 156 rozwiązanie nad którym pracuję. Dla siebie nie ma sprawy, mogę zrobić układ pod czujnik VDO przykładowo, ale wątpię by ktoś trzeci chcąc mieć podobny moduł u siebie zakupiłby czujnik za ca. 320 PLN. Cena jak dla mnie trochę przesadzona. Sam czujnik temperatury oleju do ponad 100 PLN od VDO.

Cuoreventi, jak montowałeś swój zestaw to jaki czujnik dostałeś, tj. jakiej firmy, dysponujesz takowymi danymi? Z góry dziękuje!
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Jak by do 200 zl sie miescil czujnik i reszta wraz z tarcza o wzorze oryginalu to biore

Wysłane z mojego GT-I9000
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Romeo Avatar Krusz
    Mieszka w
    Warszawa / Lancaster UK
    Auto
    156 1.8TS '02

Domyślnie

Cytat Napisał tomito Zobacz post
    No, to robi się coraz ciekawiej. Dzięki za wyjaśnienie Cuoreventi! Niestety, nadal jestem dalej jestem daleko od dobrania czujnika ciśnienia w optymalnej konfiguracji cena/jakość. Gdy mi się powiedzie, to może część z Was też chciałaby mieć w swoich 156 rozwiązanie nad którym pracuję. Dla siebie nie ma sprawy, mogę zrobić układ pod czujnik VDO przykładowo, ale wątpię by ktoś trzeci chcąc mieć podobny moduł u siebie zakupiłby czujnik za ca. 320 PLN. Cena jak dla mnie trochę przesadzona. Sam czujnik temperatury oleju do ponad 100 PLN od VDO.

Cuoreventi, jak montowałeś swój zestaw to jaki czujnik dostałeś, tj. jakiej firmy, dysponujesz takowymi danymi? Z góry dziękuje!
    Ja mam cały komplet od STRI. Mam wrażenie, że te czujniki po prostu tyle kosztują - albo kupujesz chińszczyzne i masz wskazanie pogody w hong kongu zamiast ciśnienia, albo masz porządny czujnik.

Co do temperatury oleju z GTA - sam czujnik do dostania w ASO, koszt ok 200-300zł. Trzeba pewnie zrobić odpowiednią przejsciówkę.
    Tomito - w Eperze jest cała rozpiska pinów i sygnałów wraz z info skąd pochodzi dany sygnał (ecu, czujnik bezpośrednio)
    Dla mnie mistrzostwem by było zrobienie Temp oleju, 4x EGT, ciśnienie doładowania na ekranie - oczywiście czujniki trzeba załatwić we własnym zakresie.
    Sam myślałem żeby kupić infocenter z anglika i się pobawić. Możnaby spróbować samemu wysterować ekran zamiast zmieniać fabryczny kod.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    Jak by do 200 zl sie miescil czujnik i reszta wraz z tarcza o wzorze oryginalu to biore
    Jak rozumiem sam pracujesz po 2zł/h i masz części w cenach 10% ceny rynkowej?

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Moje zegary to AutoGauge SM Peak, więc czujnik ciśnienia oleju taki:
    http://dabtuner.pl/Czujnik_cisnienia..._PEAK-104.html

Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Question

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post

Wysłane z mojego GT-I9000
    W cenie 200 PLN to ciężko czujnik ciśnienia znaleźć. Do tego czujnik temperatury. Ale zakładam budowę modułową, np. drugi czujnik będzie można zamontować później.

Mam problem z tym czujnikiem. Zrobiłem dziś mały research i dzięki uprzejmości użytkownika z Allegro Tanifiat​ dowiedziałem się co nie co. Albo końcówka produkcji albo bardzo drogie. Pytanie: jakie jest tam w końcu gwint w miejscach zaślepienia w Twin Sparkach 16v? Stożkowy czy metryczny? Na 99% nie podpasuję czujnika gwintem, trzeba będzie tak czy inaczej przejściówkę. Teraz, wybrać dość popularną aby każdy mógł kupić aby była dostępna na rynku. Czujnik spróbuję dobrać z gamy Facet lub FAE. Jak macie jakieś sugestie to dajcie znać.
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...

Mieszka w
    Warszawa / Lancaster UK
    Auto
    156 1.8TS '02

Domyślnie

Standard dla czujników to 1/8NPT bodajże, w TSach masz M18. Wystarczy taka przejściówka:
    http://www.conrad.pl/Adapter-Equus-M...nrad&pi=842206
    Przy czym o tych Autogaugach średnie opinie czytałem - potrafią czasem wskazać coś z kosmosu zupełnie. Pytanie czy to kwestia czujnika czy elektroniki...

Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto

Lightbulb Coś więcej o projekcie.

Tak się w trąciłem w wątek mierników ciśnienia oleju nie opisując dokładnie co mam w zamyśle.

Tak więc uważam, że brak wskaźników ciśnienia i temperatury oleju, a przynajmniej ciśnienia to błąd w TS 16v czy JTS w naszych 156 (bowiem rozwiązanie dotyczy AR 156). Ponieważ jestem niesamowitym estetą nie podobają mi się zegary np. w słupkach czy podmiana środkowego zegara z panelu na wskaźnik ciśnienia o innej tarczy, podświetleniu etc. Myślałem, gdzie by tu upchnąć ów wskaźnik aby nie naruszyć stylistyki deski 156-tki. Wpadłem na pomysł aby osadzić go tu:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	alfa-control-check-unit.jpg
Wyświetleń:	236
Rozmiar:	18.8 KB
ID:	86499

czyli w module, który nazywa się "Control Check Unit", na rysunku opatrzony numerem 3. Jak wygląda rozwiązanie - zamiast panelu przedstawiającego piktogramy wkładam do w/w modułu wyświetlacz OLED o podobnym rozmiarze (mam już namierzony), kolorowy. Wyświetlacz OLED posiada już kontroler graficzny zintegrowany. To jest interfejs do użytkownika. Modułem sterującym jest mikrokontroler (z certyfikacją dla automotive). Komunikuje się on z wyświetlaczem po szeregowej magistrali. Z drugiej strony dysponuje 3 wejściami ADC dla czujnika ciśnienia oleju, temperatury oleju oraz do pomiaru napięcia na zaciskach akumulatora. Dodatkowo zestaw linii I/O ma być interfejsem do standardowej złączki do "Control Check Unit" bowiem pełna funkcjonalność ma być zachowana.

Jak działa? Po przekręceniu kluczyka w MAR widoczny będzie klasyczny zestaw piktogramów (w tym migający airbag czy też "zapnij pasy" widoczny przez zadany czas). Gdy przekręcamy kluczyk w pozycję AVV przełącza się obraz, gdzie mamy tło czerwone, jasna czcionka i grafika (kolorystyka, czcionki jak Infocenter czy fabryczne radio po FL) - na wyświetlaczu pojawią się 3 podstawowe dane - ciśnienie oleju, jego temperatura oraz napięcie ładowania akumulatora. Taka informacja będzie obowiązywać do:

a) wyłączenia zapłonu
    b) gdy któraś kontrolka sygnalizacyjna nie zgłosi problemu/usterki, np. zapali się ładowanie (oczywiście wcześniej zobaczymy, że napięcie spada mając taki odczyt) - standardowe wyprowadzenia do "Control Check Unit" będą sprzężone z liniami przerwań mikrokontrolera. Program będzie obsługiwał przerwania, gdy któreś pojawi się odpowiednia procedura przełączy "kontekst" z danych informacyjnych z czujników do standardowej konfiguracji, gdzie pojawi się w okienku odpowiedni piktogram (jak na standardowym Control Check Unit). Usterka musi być usunięta aby moduł zaczął wyświetlać informacje z czujników normalnie.

Tak wstępnie wygląda działanie modułu. Oczywiście, popracuję jeszcze nad tym aby maksymalnie uelastycznić rozwiązanie.

Problemy na dzień dzisiejszy:

- dobór czujnika ciśnienia oleju (najdroższy element zestawu)
    - wersje 156 przed FL i po FL mają różne informacje wyświetlane na Control Check Unit

Mieszka w
    Warszawa / Lancaster UK
    Auto
    156 1.8TS '02

Domyślnie

A może jednak ekran centralny? Więcej miejsca = czytelniejsza informacja.
    Powiem szczerze - projekt zajebisty, kibicuję bardzo! A jeśli chciałbyś jakiejś pomocy to mów - może się do czegoś przydam.

Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto

Question

Cytat Napisał Krusz Zobacz post
    A może jednak ekran centralny? Więcej miejsca = czytelniejsza informacja.
    Powiem szczerze - projekt zajebisty, kibicuję bardzo! A jeśli chciałbyś jakiejś pomocy to mów - może się do czegoś przydam.
    Ekran centralny - czy masz na myśli zastąpienie Infocenter?

Myślę też o tym Infocenter, jakbym dostał na stół sam moduł to zobaczyłbym co tam za sterownik siedzi, może coś popularnego (wątpię aby wykombinowali coś sami) to byłaby szansa na mały hardware hacking, wylutować dziada i spróbować się dobrać do zawartości pamięci programu. Lub mając wszystkie dane jakie sterownik Infocentera dostaje spróbować go zastąpić, tj. napisać własny kod, modułowy czyli z rozszerzalnymi funkcjonalnościami.

Dziś przeglądałem ofertę mikrokontrolerów. O ile sam MCU + układy i podzespoły pomocnicze mogłyby się zamknąć nawet w 50 PLN, panel OLED ze $28 + VAT to niestety projekt kasuje cena np. zestawu czujników temperatury oleju oraz jego ciśnienia. Przy zniżkach może udałoby się wytargować od VDO zestaw za... 380 PLN. Ale to większe zamówienie. Dlatego tak ważne jest na początku określenie typu i producenta czujników i zdobycie kart katalogowych.

Mieszka w
    Warszawa / Lancaster UK
    Auto
    156 1.8TS '02

Domyślnie

Cytat Napisał tomito Zobacz post
    Ekran centralny - czy masz na myśli zastąpienie Infocenter?

Myślę też o tym Infocenter, jakbym dostał na stół sam moduł to zobaczyłbym co tam za sterownik siedzi, może coś popularnego (wątpię aby wykombinowali coś sami) to byłaby szansa na mały hardware hacking, wylutować dziada i spróbować się dobrać do zawartości pamięci programu. Lub mając wszystkie dane jakie sterownik Infocentera dostaje spróbować go zastąpić, tj. napisać własny kod, modułowy czyli z rozszerzalnymi funkcjonalnościami.

Dziś przeglądałem ofertę mikrokontrolerów. O ile sam MCU + układy i podzespoły pomocnicze mogłyby się zamknąć nawet w 50 PLN, panel OLED ze $28 + VAT to niestety projekt kasuje cena np. zestawu czujników temperatury oleju oraz jego ciśnienia. Przy zniżkach może udałoby się wytargować od VDO zestaw za... 380 PLN. Ale to większe zamówienie. Dlatego tak ważne jest na początku określenie typu i producenta czujników i zdobycie kart katalogowych.
    Tak, o zastąpienie/zhackowanie infocenter mi chodzi.
    Jeśli chodzi o starsze modele to tu i tak będzie spora jazda - one mają zupełnie inne kompy więc spodziewam się też innych sygnałów itp. itd.
    Generalnie, takie zestawy wskaźników chodzą po nawet 1000zł - ostatnio widziałem taki polski projekt właśnie za tyle.
    Wg. mnie istotne jest aby wskaźniki podawały prawdziwe dane, bo co za problem zrobić program wyświetlający liczbę losową?
    Zastąpienie infocenter ma też tę zaletę, że mamy 4 guziki to sterowania całym tym zestawem.

Wg. mnie istotne funkcje to: Ciśnienie oleju, temp. oleju, temp wody (oryginalny wskaźnik jest nic nie warty), boost, EGTx4(6) i może AFR.
    Przy czym jestem świadom, tego, że ostatnie funkcje są potrzebne nielicznym.
    Wg. mnie idealna byłaby konstrukcja modułowa. Coś w tym stylu
    Moduł 1 - Ekran
    Moduł 2 - Przetwarzanie danych
    Moduł 3-x - Czujniki

Ustalając jakiśtam standard komunikacji między ekranem a przetwarzaniem danych, możnaby zrobić różne ekrany do różnych modeli.