no bo muszę trzymać przycisk do końca aż się szyba zamkniepo prostu chciałbym aby obie tak samo się zamykały.
no bo muszę trzymać przycisk do końca aż się szyba zamkniepo prostu chciałbym aby obie tak samo się zamykały.
żeby jechać pedał gazu też trzeba trzymać i jakoś nie razi
a tak na serio przycisk od lewej szyby niczym się nie rożni od tych od prawej, o tym co i jak się zamyka decyduje sterownik szyb. więc opcje są dwie "zgwałcić" sterownik żeby robił jak ty chcesz lub przerobić pstryczki od tek szyby w ten sposób że jak szyba się będzie zamykać to one będą cały czas zwarte aż do momentu jak się nacisnie je w dół, tak czy siak proste w teorii trudniejsze w wykonaniu![]()
Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa
kolego mialem tak w bravie i mnie to draznilo, na BBTP tez probowali to jakos zrobic ale nie dalo rady (albo nikt nie byl na tyle ambitny zeby sie zaglebic w temat) teraz w alfie mam tak samo i nadal mnie to denerwuje, niestety chyba pozostaje nam zyc z tym co jest albo montowac modul domykania szyb
szkoda ze nie mamy tak jak niektorzy koledzy ze 147 (otwieranie i zamykanie szyb z pilota)![]()
tym wszystkim zapewne steruje centralka która znajduje się za schowkiem pytanie czy ja da się programować ??
Witam... no wiec rozebralem schowek i podpielem sie pod kabelki ktorych szukalem, lecz centralka dalej nie dziala czy ja potrzebuje koniecznie miec podpiete czujniki z drzwi pod centralke czy nie jesli sa konieczne to gdzie ich szukac ?!
palchon - Tobie naleza sie podziekowania za pomoc, co prawda dopiero po jakims czasie domyslilem sie co i jak ale znalazlem![]()
Ostatnio edytowane przez stembalski17 ; 21-05-2011 o 16:58
da sie wszystko, mimo że elementami wykonawczymi są tranzystorki i przekaźniki to ich pracą na pewno steruje jakiś mikroprocek min 8bitowy, pytanie jakiej jest serii, wymontowanie go szczytnie algorytmu zgłębienie go tona mój gust poważne pare stówek (sam bym tyle wzioł za to), także wychodzi raczej na niewykonalne
Co do wyłączników krańcowych w drzwiach jak masz możliwość to wepnij bo to zadziała jako pierwsze przy ewentualnej próbie, co do reszty działa ci wszystko bo trochę nie jasno piszesz
Ostatnio edytowane przez palchon ; 21-05-2011 o 19:19
hmm co do reszty to wydaje mi sie ze wszystko podlaczylem tak jak nalezy, znaczy sie wedle instrukcji Twojej i innych forumowiczow, ale nie dziala ... nie wiem dlaczego myslalem ze jesli nie podlacze czojnikow i odciecia zaplonu ( osobne kable w osobnej wiazce w module) to ze bedzie dzialac ale nie dziala mam wszystko poza czujnikami oraz odcieciem zaplonu - cztery kable z centralki niebieski oraz bialy (czujniki), od zaplonu (zolty), oraz od domykania szyb (zielony) - myslalem ze beztych kabelkow bedzie dzialac ale niestety lipa ...
Aby móc stwierdzić czy to fuguje wystrczy podłączyć zasilanie do alarmu oraz dwa kable od sterownia centralnym reszta tojuz wg uznania wszelkie czujniki i elementy wykonawcze
hmmm no to moze mam zrabana centralke :/ kurde nie dziala nic nawet dioda dodatkowa nie mryga
a mógłbyś mi zrobić zdjęcie instrukcji tego alarmu gdzie są schematy podłączenia??