Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 84

Temat: wymiana skrzyni biegów

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał karol56 Zobacz post
    ja mam problem zupelnie inny, nic nie szumi ale jak ruszam jest szarpniecie i pry zmianie biegow tez. Szczegolnie jak kieruje moja zona. Dodam ze szarpniecia nie ma jesli samochod lekko toczy sie do tylu i ruszam wtedy jest idealnie a gdy toczy sie do przodu i puszcze sprzeglo od razu jest stukniecie i dopiero jedzie. Podejrzewam jakis luz miedzyzebny w skrzyni lub cos przy przeniesieniu napedu. Nie wyglada to na poduszki, jesli trzymajac hamulec wcisniecty lekko popuszcze sprzeglo to jest stuk, ale po wcisnieciu ponownie sprzegla i lekkim puszczeniu juz tego nie mam. Doradzcie cos przeguby polosie skrzynia? od czego zaczac szukac?
    Opowiem ciekawostkę. Widziałem jak w jednej 159 przez taki luz jak powyżej odkręcała się piasta i stukało wtedy jeszcze głośniej. Poważnie. 2 razy się to wydarzyło.

Sam jestem ciekaw co to stuka, ale stawiam dobre piwo, że to mechanizm różnicowy. Ale co dokładnie w mechanizmie to nie wiem. Może ktoś już z tym walczył i podpowie.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 29-07-2016 o 00:10

Użytkownik Rowerzysta Avatar AlfaLorenzo
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170km, poprzednio Alfa159, 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Opowiem ciekawostkę. Widziałem jak w jednej 159 przez taki luz jak powyżej odkręcała się piasta i stukało wtedy jeszcze głośniej. Poważnie. 2 razy się to wydarzyło.

Sam jestem ciekaw co to stuka, ale stawiam dobre piwo, że to mechanizm różnicowy. Ale co dokładnie w mechanizmie to nie wiem. Może ktoś już z tym walczył i podpowie.
    Ja wymieniłem sam mechanizm różnicowy w skrzyni na nowy i stuk pozostał. Później wymieniłem dłuższą półoś (luz na kielichu), wcześniej założyłem krótszą nową i stuk się znacząco zmniejszył. Na końcu wymieniłem górną poduszkę (tę od skrzyni pod akumulatorem) i stuku prawie nie ma. Piszę prawie, bo całkowicie nie zniknął. Dwie dolne poduszki wymienione miałem na samym początku i nie zmieniły nic.
    Stuk pojawia się tylko podczas odpuszczania pedału sprzęgła, rzadziej przy wciśnięciu - rozłączaniu skrzyni. Obecnie jest to minimalne więc na pewno da się z tym żyć.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Stuk sam w sobie nie przeszkadza. Bardziej przeszkadza duża bezwładność całego mechanizmu. Gdy podczas jazdy puści się gaz i ponownie naciśnie to czuć jaki tam jest duży luz (i teraz pytanie czy na mechanizmie różnicowym, półosiach, czy jeszcze gdzie indziej).

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Może koło dwumasowe?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Może koło dwumasowe?
    Nie. Chodzi o olbrzymi luz, który generuje cały mechanizm różnicowy i skrzynia. Czyli mamy wbity bieg. Jedno koło do góry i sprawdzamy jak duży luz ma koło (czyli jak dużo można przekręcić w przód i tył. Zwykle można o kilka stopni, a nie kilkadziesiąt. Z tego luzu potem bierze się to, że jadąc na biegu i nagle puszczając gaz i ponownie naciskając mamy olbrzymie szarpnięcie.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Kwestia właśnie jak duże to szarpnięcie. Mam takie raczej stukniecie przy dodaniu i puszczeniu gazu, w przyszłym tyg wymieniam koło dwumasowe, bo już daje oznaki zużycia.
    Luzy na przegubach/mechanizmie różnicowym już sprawdzałem i nic nadzwyczajnego nie stwierdziłem, na szczęście.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Randall
    Auto
    159 1.9JTDm 16v

Domyślnie

Temu komu uda się rozwiązać tę zagadkę powinno się postawić pomnik. To jest chyba minimalny luz na wszystkim po kolei przez co zmiana jednej rzeczy nie przynosi dużego efektu.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    alfa 159

Domyślnie

widzę, że to stukanie nie tylko mnie denerwuje

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Randall
    Auto
    159 1.9JTDm 16v

Domyślnie

Ja jakiś czas temu zmieniałem skrzynię, co prawda na uzywke, ale taka gdzie w innej 159 luz był minimalny. Luz pozostał taki jak wcześniej, dlatego sklanialbym się ku rozwiązaniu kolegi alfalorenzo, ku polosiom, kielichom, przegubom.

Użytkownik Rowerzysta Avatar mamel
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 8v

Domyślnie

Mam dokładnie to samo. Miałem pękniętą poduchę od skrzyni. Wymieniłem poduszkę i wydawało mi się, że stukanie ustało, ale po jakimś czasie znów wróciło (albo po prostu inaczej puszczałem sprzegło, może taki efekt placebo, nie wiem) Chociaż teraz jak umiejętnie puszczam sprzęgło to nie stuka, przywykłem Podczas jazdy przy puszczaniu gazu i dodawaniu też czuć ten luz... tak jakby poduszki popadały i silnik latał. Jak miałem zdejmowaną skrzynie to sprawdzali poduszki i mówili, że są ok... chyba trzeba z tym życ Słyszałem o przypadkach wymiany półosi itd... poprawy brak... chyba TTTM. Trzeba się nauczyć dobrze sprzęgło puszczać i tyle