Jak chcesz robić w weekend, to mam w Bydgoszczy
Jak chcesz robić w weekend, to mam w Bydgoszczy
Alfa Romeo 166 V6 3.2 Ti
Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20V
Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTDm 20V 228KM 460Nm - wspomnienie
ISC podmieniony na sprawny ( dzieki za wypożyczenie SEMRI ! ) - ladal lipa.
ICS = OFF. Wentylator cały czas pracuje na max obrotach. Brak reakcji na jakiekowliek przyciski.
Radio i grzanie szyby działa ok.
Sciągnełem oba manuale i zabrałem się za prześwietlanie wiązki.
- Wszystkie czujniki temperatury sprawne i ich sygnały dochodzą do modułu M70. Czujniki to K87 , K88,P60( lusterko ), fotodioda K90 ( czujnik naslonecznienia ) i K89 . W K89 nie działa wiatraczek. To czujnik temperatury wewnetrznej, ten przy kierownicy. Ma wiatraczek aby pomiar temp powietrza byl OK - by było zasysane z kabiny. Nie działa ten wiatrak ale watpie aby miało to wpływ na całkowite wyłączenie modułu klimy
-2 silniki sprawdzone. N82 czyli klapa obiegu wewnetrznego. Sygnał dochodzi z M70 do N82. No i silnik mieszacza N81. Także sygnały dochodzą.
Silnika N80 nie sprawdzilem bo jeszcze nie wiem gdzie on sie dokladnie znajduje. Moze ktos pomoze? Pod deską? Mam sporo wybebeszone a nie widze go..
-dmuchawa. Sygnały ok. Jest polaczenie z M70
-zasilanie M70 - tez jest ok.Stacyjka z pinu 11 zlacza B z M70 i stały plus ze zlącza C z M70.
Odkryłem , że w elearn jest błąd w opisie wtyczek od M70.
Wtyczka B jest odwrotnie opisana. Wszystkie wtyczki sa opisywane jakby patrzec na wtyczke od strony przewodów. I tak tez wykonane są rysunki wtyczek w Elearn. Jednak wtyczka B z M70 , mimo rysunku zribionego poprawnie - czyli patrzac od tyłu - jest opisana jakby na nią patrzeć od przodu. Sprawdzilem dokladnie, wszystkie przewody. Zgadza sie. To błąd w elearn.
- H80 czyli panel z przyciskami od klimy.
Zasilanie H80 - ok. Jest i staly + i ten po stacyjce.
Polaczenie H80 z M70 - także ok.
Połączenie H80 z ICS - ok. Mam dziwną wersje auta bo przedlift a moduł H80 mam z czarna wtyczka ( wiec poliftowy)
Wiazka nie była modzona itp - tak bylo oryginalnie.
I może jakaś podpowiedz na rozwiązanie problemu?
Moduł ICS i moduł M70 - wymienialem na sprawne. Bez rezultatu.
Modułu z przyciskami H80 jeszcze nie - jest z tego co widze dość ciężko dostepny i drogi. Dziwne bo jest taki sam tylko wtyczka inna. Jak bedzie taka konieczność to przerobie ten kawałek instalacji na wtyczke białą.
Może to jednak uszkodzony wentylator?
On z tego co wiem ma silnik pwm, sterowanie obrotami po bodajrze czujniku predkosci w samym wentylatorze.
Moze impuls predkości błedny lub wcale go nie ma i dlatego chodzi na max.
H E L P ! !
Ostatnio edytowane przez thembol ; 16-09-2019 o 11:02
Sam sobie odpowiemWinna całego zamieszania była - dmuchawa! Mimo, że niby działała.. to jednak ona powodowała błąd całego systemu. I to co ciekawe błąd komunikacji miedzy panelem z guzikami a sterownikiem klimy..
Podepnę się tutaj
Mam podobny problem do opisywanych powyżej. Posiadaczem samochodu jestem od dwóch tygodni. Kilka dni temu wysiadło ogrzewanie i ogólnie całe sterowanie temperaturą, klimą itd. Na ICS mam komunikat "Momentary connection to air conditioner faulty" i generalnie nic nie działa. posprawdzałem chyba wszystkie rzeczy jakie były poruszane w tej sprawie na forum. Czyli bezpieczniki w środku, na podszybiu, wtyczkę wentylatora, wtyczki przy sterowniku klimy. Niby wszystko jest OK, tylko, że nie działa. Sprzedający mówił, że czujnik temperatury w lusterku czasem świruje i wtedy wyłącza ogrzewanie, ale wydaje mi się, że czujnik pokazywał by złą temperaturę, a nie pokazuje nic. I raczej nie powinien wyłączać całego układu. Proszę o pomoc, zwłaszcza, że temperatury ostatnio mocna spadły i słabo się jeździ samochodem bez ogrzewania. Może dysponuje ktoś schematem, albo wie w których miejscach powinny być zasilania we wtyczkach, bo schemat z autodaty nie do końca pokrywa się z rzeczywistością.
Jeszcze raz proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Podaj rocznik auta, bo się różnią w zależności od niego oraz jakie dokładnie schematy potrzebujesz.
Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
http://chomikuj.pl/danus77
Czujnik może wyłączyć cały układ.
Możesz rozebrac lusterko i kupic zwykly termistor ntc10k i wlutować zamiast czujnika.
To rozwiąże w tani sposob ( okolo 50 groszy ) sprawe czujnika.
Kolejny temat do sprawdzenia to wentylator. Niestety wiem po moim przypadku ze nawet jeśli działa!! to może byc zepsutyA jak nie działa to tymbardziej.
Oczywiscie te sprawy ogarniaj jak na 100% sprawdziłeś przekaźniki i bezpiecznik w podszybiu.
Częstym tematem jest też uszkodzenie cięgna silniczka zamontowanego do obudowy wentylatora ( od obiegu wewnetrznego )
Cięgno pęka na końcu , ramie silniczka wysuwa sie z cięgna i blokuje się silniczek.
To też może zblokować cały układ. ( mam 3 wentylatory - w każdym to cięgno jest pękniete )
Ostatnio edytowane przez thembol ; 31-10-2019 o 15:00
Samochód z 2000 roku a schemat przydał by się układu klmatyzacji, albo chociaż pinologia sterownika klimy. Chociaż na razie sprawdzę ten czujnik w lusterku. Poprzedni właściciel mówił, że czasem mu się to wyłącza, a potem samo się "naprawia" więc może faktycznie to to. Dzięki za podpiwiedzi jutro posprawdzam, te rzeczy, zaczynając od czujnika temperatury zewnętrznej. Napiszę jaki efekt.
Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
http://chomikuj.pl/danus77
Dzięki za schematy. Na tą chwilę wygląda, że to kwestia czujnika temperatur. Bezpieczniki, przekaźniki posprawdzane cięgno przy wetylatorze całe. W tygodniu kupię termistor i się zobaczy.