Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 76

Temat: [156] Pojedyncze pukniecie przy ruszaniu i hamowaniu

tito2009
    Gość

Domyślnie

Ja mialem uszkodzony przegub wewnętrzny na półosi. Koszt takiego przegubu to 175 zł. Tylko radze go najpierw wymontować i z wyjetym pojechac do sklepu bo podobno jest kilka rodzajów. Dokladnie takie same stuki mialem jak opisujesz. Polecam wymiane przegubu.

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

ja miałem podobnie "puk" półoś prawa do wymiany, przy ruszeniu w stecz czy też do przodu, sprawdz półosie!!

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

u mnie sworzeń w dolnym wahaczu
    brak luzu (łyżką) na boki, tylko góra - dół

tito2009
    Gość

Domyślnie

Nie trzeba wymieniać całej półosi. W serwisie napewno to zaproponują ale można wymienić tylko ten przegub na półosi i z głowy

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Krzysiek156
    Mieszka w
    Elbląg
    Auto
    156 2.0 TS 155km 2000 rok

Domyślnie

wymienic to mozna pol samochodu i wkoncu pewnie stuk zniknie ale to nie o to chodzi

na stacji diagostycznej bylem jakis tydzien dwa temu, pisalem, powiedzialem diagnoscie o co chodzi i obejrzal wszystko ( no tak mi sie wydaje ze obejrzal ) i powiedzial ze wszystko jest dobrze z tego co widzi.

dzis jade na wymiane oleju to podsune mechanikowi kilka pomyslow z forum i zobaczymy co on powie na ten temat

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    katowice
    Auto
    alfa 156 1,9 jtd 2002 115KM

Domyślnie

pukanie okazjonalne u mnie sie skończyło w chwili wymiany tylnej poduszki zawieszenia silnika

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Cytat Napisał Krzysiek156 Zobacz post
    wymienic to mozna pol samochodu i wkoncu pewnie stuk zniknie ale to nie o to chodzi

na stacji diagostycznej bylem jakis tydzien dwa temu, pisalem, powiedzialem diagnoscie o co chodzi i obejrzal wszystko ( no tak mi sie wydaje ze obejrzal ) i powiedzial ze wszystko jest dobrze z tego co widzi.

dzis jade na wymiane oleju to podsune mechanikowi kilka pomyslow z forum i zobaczymy co on powie na ten temat
    Bo w stacjach diagnostycznych tak zazwyczaj bywa i zastanawiam sie po co one są.. Najlepiej, żeby facet ręcznie poszarpał za każdy element zawieszenia.
    Byłem z seicentem mojej mamy w stacji. Bo mi coś ostro pukało. Pan nic nie wykryl, wręcz stwierdził wszystko w porządku, amory w stanie 78% sprawnosci. Po przyjeździe do mechanika okazało się, że amory przód i tył do wymiany. Nie dość że 0% sprawnosci to były nadgnite...
    Ostatnio edytowane przez zieloo007 ; 12-04-2012 o 16:23

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Trzemeszno
    Auto
    Alfa 156 2.4 JTD 99 SEDAN

Domyślnie

Mam ten sam problem - puka mi przy przyśpieszaniu i przy hamowaniu :-( , nie wiem co mam juz z tym robic - zawieszenie ok dzis byłem na szarpakach i wszystko ok, jak gwałtownie przyśpieszę to mam takie wrażenie że to puka gdzieś w podłogę wyczuwam to pod nogami (JEST TO SILNE PUKNIĘCIE JAKBY KTOŚ MŁOTKIEM WALIŁ), czasami jak wjadę w większą dziure to też to coś puknie w ten sam sposób. Podczas przyśpieszania jakby coś się przestawia się i puknie a podczas hamowania wraca w inne miejsce i też puknie ja już szału dostaje !!!! Koledzy musimy znaleźc przyczyne !!

papa2004
    Gość

Domyślnie

kolego ja miałem takie same objawy, wymieniłem wahacze dolne i 2x przegub wewnętrzny objawy zniknęły.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Trzemeszno
    Auto
    Alfa 156 2.4 JTD 99 SEDAN

Domyślnie

Ja rozwiązałem swój problem - u mnie puścił gwint na silentblocku dolnego wahacza - ale już jest naprawione i cisza w aucie .