Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy 123456
Pokaż wyniki od 51 do 56 z 56

Temat: Alfa 166 - kilka pytań od nowego

krzychuk
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał lacky
    25 do 30 tys rocznie i piszesz ze jeden kpl rocznie trzeba wymienic ? nadmienie ze piszesz o nowych oponach .ja kupilem alfe 166 5mieiecy temu i zalozylem uzywki micheliny pilot primacy po 90zl z montazem i to w krakowie ktore mialy po jakies 5 do 6mm ,zrobilem juz od tego czasu 34tys i niewidze zeby sie zuzyly zbytnio .moral z tego taki ze trzeba uzywki zakladac bo taniej i dluzej sie jezdzi na nich.pozdrawiam Krakow
    ja założyłem na początku tego roku nowe Pirelli Pzero Rosso i po przejechaniu (bez szaleństw) około 5kkm na przednich widać że uciekają w oczach i na przyszły sezon trzeba będzie kupić przynajmniej na przod nowe 2 sztuki

krzychuk
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał "Dawid166
    Z tego co tu piszecie zaczynam się zastanawiać czy gdzieś nie przeplacam - policzcie proszę ile każdy wydał na samochód przez ostatnie miesiące, wydaje mi się, że 300 zł powyżej kosztów paliwa to naprawdę minimum na utrzymanie tego samochodu. Przy 30k rocznie trzeba doliczać 3 wymiany oleju (ok 200 zł za każdą), raz w roku nabicie klimy (znowu 150-200 zł), warto ustawić zbieżność (zleżnie od warsztatu 50-150 zł), wymianę filtrów (kabinowego i powietrza), wymiana opon itd... to są koszty jak w każdym innym aucie, ale żeby ocenić czy stać kogoś na konkretny model alfy nie należy ich pomijać, przy ich uwględnieniu twierdzę z całym przkonaniem, że trzeba mieć przynajmniej 300 zł (a bardziej prawdopodobne 500 zł) powyżej kosztów paliwa miesięcznie, żeby przeznaczyć te pieniądze na samochód.
    dobrze liczysz, ja mimo zakupu naprawde zadbanego egzemplarza z minimalnym przebiegiem i juz po wymianie rozrządu wydalem przez 5 miesięcy jak poniżej:
    1600zł amortyzatory Koni,
    2500zł tarcze + klocki na przod Taroox, z wymianą
    1000zł pierwszy przegląd z wymianą uszczelek pod deklami w V-ce
    1200zł wahacze przednie górne i dolne + łączniki stabilizatora
    600zł kolejny przegląd
    200zł serwis klimatyzacji
    2100zł opony letnie Pirelli Pzero Rosso 235/40/18 a przed zimą będe musial kupic jeszcze komplet zimowych "17 bo te co dostalemz autem na niewiele się już nadają

do tego polisa oc/ac/nw około 3600zł i blizej nie zliczona ilość PB 95 :wink:

Marcin166
    Gość

Domyślnie

Z tego co zrozumiałem, to znaczy że w przyszłym roku ponownie będziesz to wszystko wymieniał?

krzychuk
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Marcin166
    Z tego co zrozumiałem, to znaczy że w przyszłym roku ponownie będziesz to wszystko wymieniał?
    mam nadzieję że wszystkiego nie trezba bedzie robic ponownie ale chodziło o potwierdzenie wyliczeń Kolegi dawid166 co do uśśredniongo pozimu wydatkow na utrzymanie samochodu w miesiącu

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

ja założyłem na początku tego roku nowe Pirelli Pzero Rosso i po przejechaniu (bez szaleństw) około 5kkm na przednich widać że uciekają w oczach i na przyszły sezon trzeba będzie kupić przynajmniej na przod nowe 2 sztuki
    No tak, w sumie wierzę, silnik 3.2 swoje waży, i pewnie korci do depnięcia to i często i ostro hamować trzeba... ale żeby po 5000km widać było różnicę? Conajmniej dziwne.
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

krzychuk
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał ozzy
    No tak, w sumie wierzę, silnik 3.2 swoje waży, i pewnie korci do depnięcia to i często i ostro hamować trzeba... ale żeby po 5000km widać było różnicę? Conajmniej dziwne.

Pirelli Pzero są raczje dość miękkie, dobrze się trzymają drogi ale niestety zużywają się szybko