kolego z turbina jest TBi
kolego z turbina jest TBi
A może by tak porównać dynamikę JTS 2.2 do 1.8-2.0 TS w 156'tce? Dało by to jakiś obraz. Miał ktoś przyjemność jeździć tymi modelami?
Gary, to nie jest kwestia "przewrażliwienia", ale, po raz kolejny dementowanie "doniesień prasowych" - dla mnie argument typu "ludzie mówią", jest interesujący w maglu, a nie na forum, na którym, ktoś kto pyta, chciałby się dowiedzieć konkretów - sorki, jeśli wyszło zbyt ostro, ale jest to niestety kolejny wpis tego typu, a ja (czy to dobrze, czy nie, nie mnie oceniać) jestem zatwardziałym wrogiem uogólnieńPrzed zakupem 159 sporo czytałem o silnikach JTS i poza właśnie tego typu enuncjacjami nie znalazłem żadnych konkretów, a więc jeśli bym się kierował tymi informacjami, nie dociekając, co jest grane, pewnie nie zdecydowałbym się na ten silnik, tak więc na podstawie niedawnych własnych doświadczeń, stawiam się w sytuacji pytających, którzy słyszą jedynie utyskiwania, na podstawie "zasłyszanych opinii". Rozmowa na forum powinna być konkretna JTS jest zły ponieważ..., JTDM jest dobry ponieważ... - to są informacje, na które liczą pytający na forum właścicieli i miłośników marki, których jak zwykle serdelecznie pozdrawiam
![]()
Z całym szacunkiem dla wszystkich forumowiczów dużo racji w tym co pisze ma janio. Stając przed wyborem silnika, bo jak napisałem, nie mam wątpliwości że muszę mieć tę "bryłę" że się tak wyrażę, pojawiłem się tu dla konkretów. Spotkałem jakiś czas temu gościa który zaparkował koło mnie (miałem jeszcze stare auto) JTDm 1.9 zchipowaną do 190 km. W myśl zasady, że właściciel prawdę ci powie (choć nie do konca, bo każdy swoje chwali) zapytałem gościa co i jak. Serdecznie mi polecił silnik ponieważ...mało pali jak na taką ciężką budę (powiedział ze średnie spalanie w granicach 6,5 litrów). Ze dobrym rozwiązaniem dla tak ciężkiej budy jest chip na np 190 km...wtedy da się odczuc moc. Że, co ważne, jeździł wcześniej 2 alfami i powinienem wsadzić sobie w buty opinie w stylu "alfa nie, bo się psuje". Dla mnie rozmowa z przemilym na marginesie gościem, który zaproponował mi przejażdżkę, była takimi konkretami. Naczytałem się, tudzież nasłuchałem, złych opinii na temat JTS-ów. A że nie lubie brać do siebie opinie wlasnie typu ktoś coś słyszał, ktoś komuś powiedział, trafiłem do Was. Jeszcze raz chciałbym napisać...z całym szacunkiem dla Wszystkich rozmówców (każda opinia coś wnosi) wolałbym pozytywy lub negatywy, jednego lub drugiego silnika poparte przykładami najlepiej z własnego podwórka. Na marginesie...JTDm-ki kuszą spalaniem, ale kurcze zawsze miałem benzyne. Ale jak to się mówi, a w tym przypadku pisze, tylko świnia nie zmienia poglądów. Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Pekal ; 24-07-2012 o 20:50
Tylko krowa
Ale powiedz czego ty oczekujesz?
Ci co maja diesle pochwala diesle,ci co maja bene pochwala bene
Ci co maja klopoty ci o tym nie napisza a ci co ich nie maja ci o tym napisza
Kupisz pojezdzisz ,albo bedziesz chwalil albo niestety trafisz na felerny ezemplarz jak np kolezanka Lutraki dzie nowe auto daje popalic ostro
Moze kupisz uzywke i bedziesz smigal i bedzie och ach,kolego to jest samochod i ma prawo sie ,,,,,,
Pozdrawiam
Pekal, to jeszcze ja dorzucę do tej licytacji 3 grosze
Od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem Belli z silnikiem 1.9 JTDm 16V. Kilka dnia temu u Tomka_KRK usunąłem klapki, wywaliłem DPF + chip bez szaleństw - 176 KM/400 Nm. Do tej pory miałem auta tylko w benzynie (co prawda nie tej klasy co AR159) i ani trochę nie żałuję przesiadki. Silnik jest cichy, spalanie w cyklu mieszanym przy dynamicznej jeździe 7,5 l i szczerze mówiąc, nie wiem gdzie w naszym pięknym kraju, w którym fotoradary rosną jak grzyby po deszczu w najmniej odpowiednich miejscach, a sporo kierowców na trasie ma skłonności do przyklejania się do lewego pasa, jazdy z kosmiczną prędkością 50 km/h i unikania spoglądania w lusterka, miałbym wykorzystać pełnię jego możliwości. Krótko mówiąc - zbyt krótko użytkuję, żeby powiedzieć, że wersja z tym silnikiem to cudo, ale w zasadzie nie spotkałem się, aby ktoś narzekał i nic nie wskazuje na to, że ja będę pierwszy![]()
A sorki z tą świnią było tak..."człowiek nie świnia wszystko nie zje" czy jakoś tak...hehehe. Misiu, wiem że zazwyczaj każdy chwali co ma, ale...ja udzielając się na forum auta które wczesniej posiadałem, pisałem co go boli i radziłem sie w kwestii jak to zwalczyć. Może wśród opinii w stylu "moja alfa jest super" znajdzie się opinia "...ale wkurza mnie to że...". Może rzeczywiście sprawdza się powiedzenie "Polak ma najlepsze i najwięcej" a jak tak nie jest to... skłamie. Dzięki KrisB za posta...to już coś wnosi...chociażby to że w porównaniu do poprzedniego auta 7,5 spalania miałem przy delikatnej jeździe i to w trasie. Zaraz ktoś napisze "chlopie chcesz mieć małe spalanie to przesiądź się na 1,4" ale mi właśnie chodzi o możliwości pod pedałem a w razie mniejszych ekstrawagancji możliwie ekonomiczne spalanie. PS słyszałem że silnik 1,9 JTDm zchipowany może mniej (powiedzmy o litr) spalić...oczywiście przy delikatnej jeździe?
Ostatnio edytowane przez Pekal ; 24-07-2012 o 22:16
Podobnie jak Kolega także miałem dylemat przy wyborze silnika. Ba nawet auta. Żona w lutym w stanie błogosławionym i zamiast pomyśleć o jakimś kombi czy SW…………. No cóż „serce ma swoje racje których rozum nie zna” i wybór padł na przepiękną Alfę. Zresztą od momentu jej produkcji byłem Nią zafascynowany. Dobra ale zbaczam z tematu.
Co do silnika: wziąłem pod uwagę przebieg kilometrów. Ze względu na krótkie trasy oraz kilometry - podejrzewam, że w tym roku mój kilometraż wyniesie 10000-12000km przyszłe lata może w porywach 15000km wybrałem silnik JTS. Tak w skrócie: Przy prędkościach rzędu 60-80km/h mam na 6 tym biegu – Alfa przyspiesza całkiem sprawnie. Jednakże powtórzę co kiedyś pisałem przejazd z otwartymi szybami w tunelu - redukcja na 3-ci bieg – gaz – dźwięk silnika bezcenny. No i oczywiście kawałek grupy Bewitched – cover „born to be Wild” – kwintesencja tego wszystkiego. Należę do tej grupy osób co wysokie obroty bardziej cieszą niż maksymalny moment przy niższych obrotach.
Jak na razie po przejechaniu ok. 5500km z pracy motoru jestem zadowolony. Wiadomo w miarę jedzenia apetyt rośnie i chciałoby się mieć takie 3.2 V6 JTS – tu już kwestia spalania, może jako 2-gie auto – ale co do osiągów 1.9 jestem zadowolony, nie jest to coś porywającego – zresztą nieważne to jest Alfa a ją się po prostu kocha…. Poza tym miałem przyjemność przejechać się brata V-max’em (sprowadził 3-letnią) tam to dopiero jest pi…. znów zbaczam.
Co do spalania:
Miasto 11-12 spokojna jazda
odcinek codziennie 12km średnie spalanie 10,2
przy spokojnej jeździe taki odcinek to 9,8
a jak się depnie to 14-15
trasa Brzeszcze - Bielsko Biała i spowrotem jakieś 50km średnie wynosiło 8,7
to są dane z kompa. Natomiast jak zlitrażowałem auto to wyszło zużycie paliwa : 11,3 ; 10,2 ; 10,6 później już przestało mnie to interesować. Te JTS mają to do siebie, że ile depniesz na pedał gazu to tyle musi Alfa się napić. Co jeszcze zauważyłem czy zima czy lato z Klimą czy bez - na to samo wychodzi. Także spalanie - tu zależy dla kogo może być tą drugą stroną JTS. Ja osobiście liczyłem się z tym, poza tym patrząc na masę auta nie jest aż tak źle, powiem tak względnie.
No i ostatnia rzecz, to mój 6-scio tygodniowy syn Olafek usypia w Alfie. Przejażdżka działa na niego jak kołysanka. W sumie to auto ma w sobie urok – w pozytywnym tego słowa znaczeniu.
Co do innych silników zostawiam popis kolegą.
Co do parametrów 1.9 JTS, osiągi itd. Odsyłam do Internetu to kopalnia informacji. Osobiście uważam, że to rzecz gustu co wybierzesz a zaś doktoryzować się na tym dlaczego to a nie to i tak wkoło nie ma sensu. Jak Ci nie spasuje taki silnik sprzedaż auto i kupisz z innym. Ja tak podeszłem do sprawy. Aktualnie zostaje przy tym co mam.
Pozdrawiam i życzę udanego wyboru.
Misiu, jakby to powiedzieć... całkowicie się z Tobą nie zgadzam, bo gdyby było tak, jak piszesz, nie dowiedzielibyśmy się o dpf-ie, egr-ze, klapach wirowych, rzeczywistym spalaniu silników. To, że możemy trafić na egzemplarz typu "padaka", nie oznacza, że mamy się zdać na ślepy los.
Ktos pytal o odczucia 2.2 JTS a 1,8 Tbi - subiektywne odczucia z jazdy sa podobne. Jezdzilem obiema wersjami. 1.8 troche szybciej sie zbiera i ma ciut lepsze parametry, papierowo: 1 sek lepsze przyspieszenie, moc wieksza o 15 KM (200 KM) i osiagana przy 5000 tys obrotach i elsastycznosc dzieki turbinie wieksza o 100NM i dostepna podobno od 1400 obrotow - szczerze nie czuc tego az tak bardzo jak to reklamuja sprzedawcy AR. Spalanie obu b podobne - 2.2 JTS za to mozesz krecic wyzej bo moc max 185 jest dostepna przy 6500 obrotow, nie ma turbiny.
Ostatnio edytowane przez szewi ; 25-07-2012 o 09:47