Produkt musi być awaryjny czyli ''celowe postarzanie produktów'' po to by była możliwość wprowadzenia nowego za jakiś czas który też będzie awaryjny....
Produkt musi być awaryjny czyli ''celowe postarzanie produktów'' po to by była możliwość wprowadzenia nowego za jakiś czas który też będzie awaryjny....
<<-<---Nicole Scherzinger - Don't Hold Your Breath--->->>
Moja osobista sugestja to lepiej wziasc benzynke niz klekota nie wiem czemu opinia jest ze jts jest jakis chujo... ale ja mam w swoim 2,2 w tej chwili 295,000 i jakos nie narzekam praktycznie nic sie nie dzieje wymieniam oleje itp na czas i uwazam ze w dieslu przy tym nalocie wiecej jest do zrobienia.... ale to moja osobista opinia....
---------- Post added at 16:37 ---------- Previous post was at 16:33 ----------
moj 2,2 bierze tyle samo....... wiec czy to wada czy ciezka noga??
Żeby nie przedłużać dyskusji z cyklu „wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia”, zrekapitulujmy, czego dowiedział się kolega, który wpadł na pomysł zapytania na forum miłośników i użytkowników Alfa Romeo, na jaki silnik powinien się zdecydować, postawiwszy w zasadzie jedynie dwa warunki:
1. Cena zakupu około 9 tys. euro
2. Silnik o pojemności mniejszej niż 2 litry, ze względu na dużo wyższe opłaty za sprowadzenie samochodu z Niemiec.
Jakie informacje uzyskał zainteresowany?
Tylko 1,9 JTD (150 KM)!!!
1. Zalety?
- diesel
- niskie zużycie paliwa
2. Wady?
- w zasadzie żadnych, po zakupie będziesz musiał jedynie:
- usunąć/zaślepić zawór EGR – wymiana nie dość, że stosunkowo kosztowna, to nie ma sensu, ponieważ po jakimś czasie zawór znowu się zabrudzi i będzie do wymiany – o ile, masz smykałkę do grzebania w tego typu urządzeniach, zawsze możesz spróbować sobie we własnym zakresie ten zawór przeczyścić.
- wymienić klapy sterowania dolotem
- usunąć filtr cząstek stałych, DPF – wprawdzie po jego usunięciu, Twój samochód nie będzie spełniał warunków dopuszczenia do ruchu, ale co to za przeszkoda, dla nas twardzieli?
W związku z usunięciem DPF-a, powinieneś unikać wyjazdu do Niemiec, ponieważ jak będziesz miał pecha i policja zatrzyma Cię do kontroli, będzie możliwość stwierdzenie, że samochód został tegoż DPF-a pozbawiony, a to oznacza kłopoty i to spore, przede wszystkim tracisz dowód rejestracyjny (od ręki), po drugie twoja Alfa dalszą drogę odbędzie na lawecie i jak trafisz na „dobrego Niemca”, to może pozwoli Ci zabrać Alfę na lawecie do Polski, a tu trafisz na jakiegoś diagnostę, który Ci sie podłoży i wyda zaświadczenie o wykonaniu badania technicznego, na podstawie którego będziesz mógł odebrać dowód, co nie znaczy, że usuniesz przyczynę jego zatrzymania – co stanie się w przypadku recydywy, nie mam pojęcie, ale na pewno z życiem z tego ujdziesz.
W mniej optymistycznym wariancie, Niemcy obligują Cię do usprawnienia samochodu na terenie Niemiec, no i wtedy masz poważnym problem, bo w zasadzie ze 100% pewnością, mogę Cię zapewnić, że żaden niemiecki diagnosta Ci się nie podłoży, a więc pozostaje Ci przywrócenie DPF-a.
Oczywiście, jak wielu, możesz również przez wiele lat jeździć i nikt nigdy Cie nie zatrzyma, prawdopodobieństwo jednakże takowe istnieje.
Broń Boże JTS!!!
1. Zalety:
- w zasadzie żadnych, no może jedynie to, że jest praktycznie bezawaryjny.
2. Wady:
- wysokie zużycie paliwa (u mnie po przejechaniu ca 3000 km, z czego około 70% po mieście, ale bez szaleństw średnia wg komputera oraz wyliczenia z tankowań 10,9 l/100 km)
- silnik GM
- „na mieście mówią”, że silnik nie cieszy się najlepszą opinią, a więc może powinieneś popytać na mieście, albo na forum BMW, VW, Reanault....
Osiągi obydwu silników, praktycznie identyczne.
Hmm, czy jest na forum lekarz?![]()
Janio, wszystko OK, problem w tym, że wybór JTSów znikomy, a te co są, to przeważnie najuboższe wersje (baaaaaardzo rzadko zdarza się jakiś Distinctive z benzyniakiem)
Ja może i bym się zdecydował na benzynę, bo przebiegi robię niewielkie, ale jak szukałem, to może 2-5% 159ek miało ten silnik...
"For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson
A ja napiszę tak... Sam mam 2.4 i jeśli kolega będzie jeździł głównie po mieście, to niech bierze 2.2, ew.1.9 JTS. Po co mu ten diesel w mieście? Na trasy owszem (kiedy kupowałem, dużo jeździłem w trasach), 2.4 jak znalazł, ale jeśli ten silnik bierze 11-13l/100km w KRK to wolałbym już benzynę i święty spokój od wszelkich problemów trapiących dieselki jeżdżące w warunkach miejskich.
Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17
@Ryki67 - Corolla E12, Corolla E15, Auris, Yaris.
@Janio - nie siej panikiKlapy wirowe to problem silników 1.9 JTDm 16V z początku produkcji (2005-2006). Poza tym, nikt tu nic nie "musi" - ja jeżdżę z fabryczym EGRem, DPFem i żyję. A pisząc o tym, że 1.9 JTS i 1.9 JTDm mają praktycznie zbliżone osiągi...Hmm, spójrz na wartość momentu obrotowego w tych silnikach.
"Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."
"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"