Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 113

Temat: tłumik dual 147

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Dziwne pytanie. Sprowadzę je do czegoś prostszego - Czy chciałbym wydać pieniądze na coś co mnie nie zadowoli? Odpowiedź jest prosta - nie.

zgredek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Dziwne pytanie. Sprowadzę je do czegoś prostszego - Czy chciałbym wydać pieniądze na coś co mnie nie zadowoli? Odpowiedź jest prosta - nie.
    pytanie wcale nie jest dziwne
    1. tłumik musi być dobrany pod silnik - za mała przepustowość to brak mocy, może się skończyć uszkodzeniem silnika lub w przypadku diesla turbiny, a za duża przepustowość to znowu spadek mocy w silnikach N/A bo motory tego typu muszą mieć "opór" ale charakterystyczny dla konkretnego silnika
    z tego właśnie powodu tłumiki nazwijmy je dedykowanymi ale robionymi pod kilka silników w żadnym nie będą działały poprawnie. Gdzieś w necie widziałem test dwóch wydechów robionych pod silnik 1,6 oraz 1,8 . Były tam tłumiki pod konkretny silnik i stosunku do dedykowanych jednej z znanych firm były jeszcze przyrosty mocy i momentu
    2. haki i rury się nie psują a ich brak w rozwiązaniach proexowych mocno obniża cenę w stosunku do konkurencji jeśli taka istnieje
    3. no właśnie cena

zobacz całą filozofię proexa
    1. postawili na produkty robione pod silniki bo tylko wtedy mają możliwość mniejszej lub większej ingerencji w dźwięk
    2. gabaryty robią jak seria co znacznie upraszcza montaż
    3. innowacyjność jeśli chodzi o polskie podwórko

nikt nie każe Tobie od nich kupować, sam dokonujesz wyboru na co wydasz swoje pieniądze

a tak na marginesie ktoś w PL już produkuje duale do 147 ?

Użytkownik Znawca Avatar wheelerwasp02
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6TS 120KM

Domyślnie

Wiadomo nikt nie każe zresztą o Proex'ie jest oddzielny temat.. z petycją czy coś.. i są tam i "Za" i "Przeciw" ..

w PL nikt nie produkuje duali.. bo Alfa + Tuning = Rynek niszowy.. Części trudno dostępne a jeśli już dostępne to zwykle bardzo drogie.. Dlatego ja stawiam zwykle na custom.. Który tani nie jest.. ale zawsze pozwala trochę zostawić w portfelu w porównaniu do znanych marek.. Poza tym dzieki temu że to custom druga taka 147 na ulicy mnie mijać nie będzie.. a tak to niedługo zaroi się od Proexów na ulicy

Także na Twoim miejscu drift-r nie kupiłbym Proexa.. masz oryginalnie zrobione auto.. więc dozbieraj na coś firmowego lub zrób customowo żeby nadal było niepowtarzalne.. (Jak masz chęć na owalne końcówki tłumika firmy CSC takie jak oryginalnie są w ich produktach, idealnie dopasowane pod rozmiar otworu w 147 to pisz PW bo mam lewą i prawą, bo z początku takie miały być u mnie, możemy się dogadać do ceny i sobie zrobisz z nich custom duplexa..)

Mam jeszcze jedno "ale" co do tego Proexa.. zmiana położenia rury na prawą stronę może mieć negatywny wpływ na lakier.. ta rura u mnie się dość mocno grzeje, stąd owijka termiczna którą na nią założyłem.. i nie bez powodu Ragazzon i inni dali rurę pod kołem zapasowym gdzie lakieru metalic nie ma.. a nie tuż przy zderzaku i na zderzaku może zacząć lakier odpryskiwać, topić, jak nie odkształcać zderzak..

No i ostatnia rzecz.. w kwestii tuningu.. Cena ZAWSZE = Jakość.. Nikt nie robi dobrych rzeczy "za frajer".. Więc skoro Ragazzon, Supersprint kosztują 2000+ .. Custom 1500+, - .. to jakim cudem Proex za 430 może być wypas ? Odpowiedź: NIE MOŻE..

Ale tak czy siak tu wyboru każdy dokonuje sam.. na co wyda swoją sałate..
    Pozdrawiam Kuba

Pomogłem kliknij "Podziękuj"

Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto

Domyślnie

Chętnie zobaczę test, w którym przy końcowym tłumiku wzrosła moc.
    Trochę też nie rozumiem jak miałaby spaść moc przy zbyt małym oporze w tłumiku końcowym ale fachowcem nie jestem.

W całej tej filozofii nie rozumiem jednaj kwestii - jeśli wydechy są pod dany silnik to dlaczego nie posiadają mocowań pod konkretne auto w którym ten silnik jest?
    Naprawdę takie kosztowne byłoby przyspawanie kilku haków.

Kuba - ja się zastanawiam nad jakimś rozwiązaniem na przyszły rok bo mój obecny wydech pożyje może jeszcze ze dwa lata więc chcę zanim padnie coś wykombinować. Dual mi się zawsze podobał dlatego kibicowałem Twojemu projektowi. Ceną końcową mnie zastrzeliłeś ale jakoś się z tego szoku otrząsnąłem .

zgredek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Chętnie zobaczę test, w którym przy końcowym tłumiku wzrosła moc.
    Trochę też nie rozumiem jak miałaby spaść moc przy zbyt małym oporze w tłumiku końcowym ale fachowcem nie jestem.

W całej tej filozofii nie rozumiem jednaj kwestii - jeśli wydechy są pod dany silnik to dlaczego nie posiadają mocowań pod konkretne auto w którym ten silnik jest?
    Naprawdę takie kosztowne byłoby przyspawanie kilku haków.

Kuba - ja się zastanawiam nad jakimś rozwiązaniem na przyszły rok bo mój obecny wydech pożyje może jeszcze ze dwa lata więc chcę zanim padnie coś wykombinować. Dual mi się zawsze podobał dlatego kibicowałem Twojemu projektowi. Ceną końcową mnie zastrzeliłeś ale jakoś się z tego szoku otrząsnąłem .
    nie doczytałeś tego co napisałem albo interpretujesz na swój sposób - pisałem o kompletnym wydechu i porównaniu dedykowanego do silników o różnych pojemnościach kontra dedykowanemu pod konkretny silnik. Dospawanie kilku haków jak i rury dolotowej na bank nie jest kosztowne w produkcji ale znając polskie realia taki tłumik kosztował by jakieś 2x tyle co teraz. Poparz chociażby na ultera - w ich przypadku porównaj sobie ceny uniwersali totalnych z tzw dedykowanymi i zobaczysz różnicę; potem policz sobie ile kosztuje ten użyty pręt i ta rura i ile za to kasują.

a zbyt luźny wydech zabiera kucyków i momentu - nie jest to urban legend tylko fakty

wheelerwasp02
    fajnie że podałeś te ceny, teraz każdy wie ile kosztuje sprzęt z za zachodniej granicy, a w PL ktoś ma opracowane zestawy?

Co do puszczenia rury to myślę że trzeba się spytać proexa co zaleca żeby nie było problemów z lakierem, a puszczanie pod kołem zapasowym obniża nam prześwit pod autem

Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto

Domyślnie

Temat dotyczy końcowego tłumika, piszesz:
    z tego właśnie powodu tłumiki nazwijmy je dedykowanymi ale robionymi pod kilka silników w żadnym nie będą działały poprawnie
    I o wzroście mocy odnoszącym się do całego układu wydechowego. W przypadku kompletnego układu pewnie że można spodziewać się przyrostu mocy. Tyle ze co ma piernik do wiatraka skoro mowa jest o końcowym tłumiku w tym temacie. Czyli ustaliliśmy że końcowy tłumik ma się nijak to mocy.

Dalej piszesz:

Dospawanie kilku haków jak i rury dolotowej na bank nie jest kosztowne w produkcji
    I z tym się zgadzam w 100%, tylko że dalej piszesz:

taki tłumik kosztował by jakieś 2x tyle co teraz
    A to już sensu nie ma.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Bez jaj.. ;D puszczenie rury pod kołem zapasowym nie obniża w żaden sposób prześwitu.. weź pog uwagę że piszesz do kogoś kto ma gwint spuszczony niemal szorując po asfalcie.. rura pod kołem zapasowym jest jednym z najwyższych elementów pod autem.. a prześwit obniża przede wszystkim miska olejowa.. potem osłona pod silnikiem potem środkowy tłumik który troszkę wystaję potem linki od ręcznego.. a rury wogóle nie ma na liście..

w PL nigdzie nie znalazłem opracowanego zestawu na duplex..

a drift-r co do ceny mojego customa.. wszystko zależy od tego co użyjesz do zrobienia tego.. mnie się udało trafić używanego CSC który stał się puszką bazową.. tak to wyszłoby pewnie nieco więcej.. poza tym można urwać 300-400zł na końcówkach wydechu.. bo moje były na zamówienie od Buzzera.. można użyć jakieś tańsze.. albo jak pisałem mogę Ci dwie takie same od CSC sprzedać całkiem tanio bo po co ma mi to leżeć jak możesz jeździć gdzieś

Koszty zrobienia tego customowo to: Koszt puszki bazowej, koszt dwóch takich samych końcówek, koszt paru kolanek i prostej rury.. i na koniec koszt robocizny w zależności gdzie zrobisz..

Zapomniałem że pomiędzy 1500 +,- custom a Ragazzon i inne 2000+ jest jeszcze EL-TEC który zrobi również za coś pomiędzy te 1500-2000 i to już takie jaki się chce.. łącznie z końcówkami.. puszką.. Przyjeżdzasz i on robi co chcesz..

A co do haków to na puszcze fajnie żeby były oryginalne haki w sensie żeby puszka była dedykowana.. bo to wygodne przy pasowaniu tego wszystkiego.. a hak do prawej końcówki to prościzna.. ja wspomogłem się w tym temacie od kolegi Matejko który ma oryginalnego duplexa Novitec i właśnie miał hak zrobiony.. i ja mam tak jak on..
    Pozdrawiam Kuba

Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto

Domyślnie

Oj kusisz tymi końcówkami kusisz . Ale tak jak napisałem - dopiero w następnym sezonie jak będę znał swój budżet to będę mógł planować zakupy. Na chwilę obecną tylko się rozglądam za jakimiś ciekawymi propozycjami za rozsądne pieniądze.

Cytat z aukcji tłumika dual do 147:

dedykacja ekonomiczna1. gabaryty zbliżone do serii
    2. przepływ spalin pod konkretny silnik
    3. wyprofilowanie wlot / wylot jak seria
    4. dźwięk pod Klienta

dedykacja pełna ( w tej nie wykonujemy tłumików z względu na brak czasu w bawienie się z rurami i hakami) jest droższa o minimum 200-300zł
    1. gabaryty ustalane przez producenta , nie zawsze jak seria
    2. przepływ spalin pod nie wiadomo co bo zazwyczaj są "dedykowane" do kilku silników
    3. mają haki i wyprofilowaną rurę dolotową
    4. dźwiek jeden bez możliwości wyboru
    Wg tej teorii wychodzi na to, że nie robią dedykowanego końcowego wydechu bo zrobienie rury dolotowej i haków spowodowałoby "przepływ spalin pod nie wiadomo co" oraz to że nie dałoby się zrobić dźwięku pod klienta.

Rany co za bzdury.
    Ostatnio edytowane przez drift-r ; 22-09-2012 o 16:18

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

No wiesz drift-r nie bezpowodu są "za" i "przeciw" do Proexa mówię odpuść sobie to "coś".. Twoja 147 zasługuję na coś lepszego.. żeby dopełniać estetykę wyglądem i dźwiękiem
    Pozdrawiam Kuba

zgredek
    Gość

Domyślnie

wcale że nie i proszę abyś czytał z zrozumieniem

czy opisując dedykacje pełną skłamał gdzieś w którymkolwiek punkcie? Niestety nie. Jak będziesz się bardziej starał zgłębić temat to dojdziesz dokładnie do tego samego wniosku co jest napisane w aukcji. Przepływ pod konkretny silnik, dźwięk typowo pod klienta to niestety tylko customy i każdy produkt seryjny lub zamiennik produkowany seryjnie nie ma takich opcji. Ale co tam. Przejżyj sobie katalogi ragazzona, supersprinta, ultera, remusa itp i dojdziesz do dokładnie tych samych wniosków co przed chwilą napisałem.

w opisie który cytowałeś nie ma ani słowa o tym że rury i haki powodują pogorszenie przepływu lub złe dobranie. Wg mnie grają w otwarte karty i podają plusy i minusy obu dedykacji.

ja wiem jaki ty chciałbyś wydech
    1. zrobiony pod twój silnik
    2. zrobiony z dźwiękim jaki sobie wymyślisz
    3. gotowy do montażu
    4. końcówka ma wystawać dokładnie 7mm za obrys dolny zderzaka
    5. ma być gotowy do założenia pod domem
    6. cena na poziomie proexa

NIEREALNE BO NIKT ZA PÓŁDARMO ROBIĆ NIE BĘDZIE

- - - Updated - - -

Cytat Napisał wheelerwasp02 Zobacz post
    No wiesz drift-r nie bezpowodu są "za" i "przeciw" do Proexa mówię odpuść sobie to "coś".. Twoja 147 zasługuję na coś lepszego.. żeby dopełniać estetykę wyglądem i dźwiękiem
    każdy produkt ma swoje za i przeciw. Dla mnie parodią jest pakowanie 2tys w wydech i co mam napisać że ragazzon jest do bani - tak nie napiszę bo każdy produkt ma swoją docelową grupę odbiorców