kupiłem w lipcu 156 v6 z LPG (sekwencja)
utrate mocy mozna wsadzic między bajki
co do reszty, zwlaszcza ewentualnych negatywów, jeszcze nie wiem, za krótko jezdzę, ale mam nadzieję że sie nie dowiem![]()
kupiłem w lipcu 156 v6 z LPG (sekwencja)
utrate mocy mozna wsadzic między bajki
co do reszty, zwlaszcza ewentualnych negatywów, jeszcze nie wiem, za krótko jezdzę, ale mam nadzieję że sie nie dowiem![]()
No to chyba mowa o tym nowszym z dwoma katalizatorami, bo jak mam jedna sondę, świece ja już zrobiłem 30 tysięcy i trzeba przeczyścić i pewnie przerwę ustawić, bo raz miałem wrażenie że przerywa i zapewne przerwa lub nagar (raczej to drugie, bo po przegonieniu na PB wróciła do normy). Cewki aż sprawdziłem i naprawdę 311 za sztukę Bosha, ale co do sprzęgła to co ma piernik do wiatraka, poza tym 150 tysięcy spokojnie się zrobi na jednym. Co do wtrysków LPG to mam MagicJet, ponoć na nich robi się spokojnie 100 tysięcy
A to lekka kalkulacja mojej w warunkach przepisowych z dostosowaniem się do znaków na 100 kilometrów
Zużycie LPG plus benzyna na start
11,2x2,65+4,60 = 34,28
Diesel (nie chce mi się wierzyć ze 2.4 pali 5,5 litra, ale niech będzie)
5,5x5,70= 31,35
To chyba ta V-ka była zje...a, coś ponad 200 koni JTD miało mnie wsunąć z kopytami według przechwałek właściciela, a na starcie jak i potem mógł mi smród z rury powąchać- było dokładnie odwrotnie jak piszesz zarówno od 100 km/h (oczywiście nie z tego samego biegu, diesel chyba 4 miał zapięty ja 3) jak i z zatrzymanego. I bez obrazy ale wszelkiej maści Diesle powyżej 180 km/h to muły i te turbo nic nie daje, jedynie raz się spotkałem z Avensisem który uciekał mi do 210 km/h, ale kopcił jak szalony nie wiem jakiego miał wirusa, ale miał ponad 200 koni i to zdrowo, co do VW to 2.0 170 KM to jakaś porażka, te silniki już przy 170 km/h zamieniają się w muła
Znowu porównanie z dupy.
Oba całkiem różne silniki. Inne charakterystyki.
Lubisz ciągnąć obroty pod czerwone pole? - bierz benzynę
Lubisz mieć maksymalne przyśpieszenia w przedziale 2000-3000obr/min ? - bierz diesla.
Porównanie V6 do 2,4 175km trochę nie na miejscu.
Inna półka cenowa.
Za 13tyś PLN kupisz ładną V6 (przedlift, bo poliftów praktycznie nie ma)
ze 20tyś PLN trzeba dać za 2,4 175KM.
190KM diesiel vs 190KM benzyna:
Od 0 -100 benzyna będzie szybsza m.in dlatego, że 100km/h w benzynie osiągasz na 2 a w dieslu już jest 3.
Tak do 160km/h lub 400m to nie byłbym taki pewien co do benzyny
ps.
Muszę się wybrać na sprawdzenie swojej 2,4 zrobionej na 200KM z alfą kumpla z pracy (V6)
Ja kupiłem ładną 156 2.4JTD 150KM z przebiegiem 120tys za 10tys zl po liftingu wnętrza... dla mnie za te pieniądze nie znajdzie się ładnej V6 + gazI taką propozycję składałem
2.4JTD 10V 140-150CV.. Jeździ OK, po czipie jestem pewien że dałaby radę zapewnić równie sprawne przemieszczanie jak Alfa V6 + LPG.
ps. spalanie V6 na poziomie 10-11l lpg to tylko na trasie, bez gór i nadmiernej ilości wiosekPowiedz lepiej jak wypada spalanie zimą w mieście na krótkich odcinkach?? u mnie zeszłej zimy było około 10l LPG + 10l PB / 100km.... ile to daje 70-80zl? Nawet nie chce mi się liczyć ani teraz, ani zeszłej zimy jak stacja paliw ogołacała mi portfel...
DolnySlask - Boleslawiec. Zgorzelec. Jelenia Gora
Chetnie Pomoge w zakresie:
AlfaDiag FiatEcuScan MultiEcuScan - diagnostyka
MPPS KWP2000 Galletto - zgrywanie map paliwa
STAG KME - instalacje LPG
Panowie to już się zaczyna robić powoli święta wojna. jak widać każdy chwali to co ma.
Moim zdaniem krótko zwięźle i na temat ,Porównujemy diesla który ma turbinę do wolnossącej benzyny co jest kompletnym nieporozumieniem.
Porównajmy doładowaną benzynę do turbodiesla wtedy będziemy mieć obraz np. Seat Leon 1.8T - 180KM przy czym najmocniejszy 1.9 Tdi 150km - dodam że dwóch moich znajomych właśnie takie dwa modele ma i już kilkukrotnie testowaliśmy i diesel nie ma podejścia w żadnej sytuacji. Jedyny plus diesel po mieście wciąga 8L a benzyna 12-13L [ ale za to gazu ] sceptyków uprzedzę, że instalacja kosztowała około 3tysięcy i już jakieś dwa lata sprawuję się bezproblemowo.
Poza tym zakładając lpg do benzyny i tak wychodzimy na równo z dieslem ponieważ po prostu przy zakupie trzeba zależnie od marki ale te 2-3 tysie dać więcej kupując diesla. na naprawach instalki i tak zaoszczędzimy ponieważ wymiana wtrysków czy nowy reduktor i tak suma sumarom kosztują mniej niż np. regeneracją pompy CR czy wtryskiwaczy lub dwumas.
Jeżeli ktoś robi naprawdę bardzo duże przebiegi, często coś ciągnie za soba np. kamping lub przyczepkę, chcę mieć duży zasięg i nie ograniczone kufer przez butlę lpg lub koło zapasowe na swoim miejscu diesel jest jak najbardziej odpowiedni i wcale nie jest złym wyborem.
Trzeba zrozumieć wreszcie, że każdy kupuję do co jemu w danej chwili odpowiada jest mu potrzebne i diesel i benzyna jak również Lpg są bardzo dobrymi wyborami ale każdy dla kogo innego.
Nie wiem czy jezdziles vka, ale chyba nie bo ceny ktore podales sa wyssane z palca albo ktos Cie rowno golil jak barany na polu ;]
Sprzeglo Valeo V6- 550zl - twoj zacny diesel dajmy na to po chipie ktory robi v6 na prostej, dwumas + sprzeglo ? ok niech zanize 2000zl
Czesta wymiana swiec platyn? w czystym benzyniaku starczaja na 100k wiec nie wiem ile to jest wg Ciebie czesto... ja robie ok 8-10k rocznie wiec nawet gdybym mial gaz to obstawiam conajmniej 3 lata jazdy, rzeczywiscie czesto.
Wymiany 6 cewek? hmm nie spotkalem sie jeszcze z v6 w ktorej od gazu polecialy cewki, tymbardziej sztuk 6 ;]
Mhm sondy tez sypia sie parami na gazie ;] dobre.
Marcin89 nastepny: rozrzad 1850zl ;] dobre ;D
Panowie jesli nie macie pojecia o kosztach danego modelu to nie ruszajcie tematu bo naprawde kazdy jezdzi czym chce ale bajki zostawcie dla siebie.
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
Moze lepiej porównac 1.8T 150KM i 1.9TDI 150KM ?? Tutaj już jest gotowiec: http://www.volkswagengolf.pl/vwgolf/...di-vs-18t-test
Bo tak naciągając porównania to można porównać 1.9JTD do jakiegoś 20VT albo 2.0V6 TB..
ps. wspomniane wczesniej MagicJet mają nikłe szanse na przejechanie 100tys km bez szkody dla silnika. 20-30tys OK![]()
DolnySlask - Boleslawiec. Zgorzelec. Jelenia Gora
Chetnie Pomoge w zakresie:
AlfaDiag FiatEcuScan MultiEcuScan - diagnostyka
MPPS KWP2000 Galletto - zgrywanie map paliwa
STAG KME - instalacje LPG
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest