Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 116

Temat: klapy wirowe

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Są różne szkoły, mój mechanik założyl mi nowy pasek (miał 25kkm nalatane), w końcu te dodatkowe 150zeta za pasek to przy całej tej zabawie nie majątek.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Pisałem dlaczego (12kkm przejechane, 9miesięcy używany). Wymieniałem u TomkaKRK i mnie przekonał żeby nie zmieniać paska przy tak małym przebiegu.
    Dokładnie. Bo jakoś dziwnym trafem nigdzie nie trafiłem na wiarygodne źródło informacji, jakoby pasek rozrządu zdjęty i założony tracił ileś % ze swojej żywotności - skoro ktoś przewidział, że pasek wytrzyma 150 tysięcy kilometrów, to jego wymiana po 10 tysiącach jest moim zdaniem wyrzuceniem pieniędzy w błoto... Przy przebiegach wyższych dla spokoju klienta i swojego - można pasek wymienić - traktując to bardziej jako "dupochron", niż działanie mające jakieś uzasadnienie techniczne...
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

ale jakby mi Tomek zalecil wymiane to bym sobie wydal te 150 zl i wymienil,a ze nie bylo takiej potrzeby to po co??

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Warto też dodać że większość zerwanych rozrządów to wina zatartej rolki a nie samego paska.

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

chyba by mi zle nie doradzil??On chyba nie mial zadnego w tym interesu bo nie jego kasa tylko moja.Mogl zawolac 150 zl i tyle

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał 5turbo Zobacz post
    Prezerwatywe tez 2 razy zakladasz? To nie łancuch stalowy tylko guma. Ten pasek kosztuje od 100 do 150 zl. Jest caly czas naciagniety. A ty go luzujesz i potem znowu zakladasz. Ale co kto lubi. 150 zł vs 2000> za demolke w silniku to dla mnie oczywisty rachunek.
    To nie jest taka sobie zwykła guma, tylko guma wzmacniana kordem np. z włókna szklanego. Mimo usilnych prób nie dotarłem do żadnych badań, które w jednoznaczny sposób wykazałyby osłabienie paska związane z jego ponownym montażem. Dlatego dla mnie teorie pt. "paska rozrządu nigdy nie zakłada sie po raz drugi" są trochę jak urban legends. Ktoś kiedyś coś takiego powiedział i... i ja bym bardzo chciał wiedzieć, na czym oparł swoją teorię.

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Kasztelan ale kolega 5turbo zna sie najlepiej

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Tomek ale Ty w ogole zrzucales u mnie pasek przy sciaganiu kolektora??
    Ostatnio edytowane przez Czarny_28 ; 12-03-2013 o 23:20

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    Tomek ale Ty w ogole zrzycales u mnie pasek przy sciaganiu kolektora??
    Całkowicie - nie. U Ciebie kolektor łatwo zszedł, bo był niedługo wcześniej demontowany.

- - - Updated - - -

Juz gdzies pisalem ze sa rozne racje, a i tak monopol na prawde ma Jurand vel Tomek_krk. Ciesze sie Czarny, ze wiesz ile mam doswiadczenie i jakiego typu. Znowu sie cos o sobie dowiedzialem. Na koncu Tomek_krk przytoczy bieglych sadowych jak sie argumenty rzeczowe skoncza.
    Argument rzeczowy jest taki - skoro nie wolno montować pasków rozrządu ponownie (niezależnie od ich przebiegu) - bo tak twierdzi producent pasków (i nikt inny, co więcej - na dowód tego twierdzenia nie ma ŻADNYCH wiarygodnych testów żywotności paska po jego ponownym montażu) - to nie wolno także demontować klap wirowych, bo tak twierdzi producent kolektorów z klapami - zakłóci to przepływ powietrza i napełnianie komory spalania. Dlaczego jeden nakaz producenta ma być przestrzegany, a drugi nie?
    Jeśli mi podeślesz chociażby jeden test, wykonany przez jakiekolwiek sensowne laboratorium, w którym czarno na białym będzie, że pasek rozrządu ponownie zamontowany traci na żywotności - obiecuję Ci, ze nigdy już nie założę ponownie paska rozrządu, chociażby pracował nawet zaledwie 30 sekund...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Prezerwatywe tez 2 razy zakladasz? To nie łancuch stalowy tylko guma. Ten pasek kosztuje od 100 do 150 zl. Jest caly czas naciagniety. A ty go luzujesz i potem znowu zakladasz. Ale co kto lubi. 150 zł vs 2000> za demolke w silniku to dla mnie oczywisty rachunek.
    Różnica jest taka, że prezerwatywa jest po jednokrotnym użyciu zużyta (zdeformowana, zalana, traci warstwy ochronne itp), a pasek po przejechaniu 12kkm i zdjęciu raczej jest w porządku.
    Ciekawe czemu opon nie wyrzuca się po zdjęciu z felgi, albo złapaniu kapcia - a jakiś problem z oponą jest potencjalnie bardziej niebezpieczny niż z paskiem (życie vs. 2000zł).

Idąc Twoim tokiem rozumowania, dziwię się dlaczego nie wymieniałbyś jeszcze rolki, napinacza a może i pompy wody. Jakoś to jesteś w stanie umowtyować? Napinacz też się zużywa, rolka ściera itp.

Wiadomo, że lepiej pewnie jest wszystko wymienić, ale może w pewnych sytuacjach (12kkm) nie ma to zbytniego sensu, tak jak nie wyrzuca się co sezon opon, tylko dlatego że stare są trochę zużyte i zdjęte z felg.

Każdy decyduje sam. Ja na aucie staram się nie oszczędzać, wybieram najlepsze części itp. W tym wypadku zarówno TomekKRK jak i mój mechanik mnie przekonali że pasek można zostawić.