Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 81

Temat: Zatarty silnik i psalony olej... 1.9jtd 115km umiera...

kamaraldo
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał PRE2ES Zobacz post
    Tu masz kolego opis do 2.4, myślę że w 1.9 jest podobnie. http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.p...a1f85c16e12cb5

Tak jak kolega wyżej napisał, bez dobrego kompletu kluczy będzie ciężko.
    Chciałbym mieć tak łatwo, u mnie jest mocowanie z uszczelniaczem na półoś prawą, uchwyt ten jest połączony z korpusem silnika i na dodatek przykręcony do miski olejowej- jego odkręcenie od miski nic nie daje (mocowanie przy silniku u góry). tu problem...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

http://www.forum.alfaholicy.org/156/...jowej_jtd.html - tutaj koledze z takim samym silnikiem jak Twój opis pomógł

kamaraldo
    Gość

Domyślnie

http://www.forum.alfaholicy.org/156/...jowej_jtd.html - tutaj koledze z takim samym silnikiem jak Twój opis pomógł
    opis pomocny lecz mam problem właśnie z odkręceniem tego uchwytu półosi bo nie mam tam dostępu u góry żeby odkręcić nie uśmiecha mi się ściągać też alternator a tu ponoć trzeba ... może będę musiał po prostu to zrobić ....

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Nie ma co kombinować. Po prostu odkręć co trzeba i tyle. Jeśli teraz tego nie zrobisz to się okaże że będziesz to musiał zrobić potem. A tak oszczędzisz dużo czasu.

kamaraldo
    Gość

Domyślnie

Nie ma co kombinować. Po prostu odkręć co trzeba i tyle. Jeśli teraz tego nie zrobisz to się okaże że będziesz to musiał zrobić potem. A tak oszczędzisz dużo czasu.
    Tak też uczynię jutro, póki co dzięki za pomoc. Zdam relację po operacji, módlcie się żeby to były panewki mam ciągle nadzieję. Ps co sądzicie o ceramizerach co ponoć odnawiają gładź i drobne ubytki wytarte w silniku? Kiedyś zastosowałem to w audi 80 1.9tdi i szklanki ucichły i silnik miękko zaczął pracować i byłem zadowolony, spróbować tu na koniec operacji?;>

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Nie ma cudów w tym przypadku - tak mi się wydaje. Rozumiem że nie masz kasy ale pierścienie, uszczelki wszystko musisz założyć nowe. Jeśli dasz stare pierścienie po złożeniu może się okazać że silnik nie ma kompresji. A co do głowicy to jak ją sprawdzałeś, robiłeś próbę szczelności?

kamaraldo
    Gość

Domyślnie

A co do głowicy to jak ją sprawdzałeś, robiłeś próbę szczelności?
    Wbiłeś mi ćwieka- jaką próbę szczelności? Odwrócenie głowicy i zalanie zaworów czy przepuszczają?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Cytat Napisał kamaraldo Zobacz post
    Wbiłeś mi ćwieka- jaką próbę szczelności? Odwrócenie głowicy i zalanie zaworów czy przepuszczają?
    No to jest taki domowy sposób, który na pewno musisz zrobić. Najlepiej oddać do fachowca, przy okazji jak będziesz planował głowicę to niech rzucą okiem na resztę czy wszystko ok.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar krzysztofzok
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 16V Q-tronic Distinctive

Domyślnie

Wiem, że każda wydana złotówka przy starcie na nowej drodze życia (by the way: gratulacje) boli, tymbardziej, że na pewno była zaplanowana na co innego.
    Mimo wszystko zgadzam się z przedmówcami.
    I tak wg mnie:
    - głowicę daj do sprawdzenia i splanowania do fachowca
    - skonsultuj z fachowcen stan gładzi w cylindrach (Twój opis jest bardzo "lakoniczny" (nie chcę Cię urazić w żadnym wypadku), wnioskuję, że nie jesteś zbyt pewien tego stanu)
    - uszczelki nowe
    - pierścienie nowe

Jeśli będzie teraz ciężko z kasą to i tak na prawdę odżałuj.
    Skręcisz silnik i nawet jak będzie działał, to nigdy nie wiemy jak długo?
    Niepowiedziane, bo może będzie działał długo i bezawaryjnie.
    Ale większe prawdopodobieństwo, że tak będzie jeżeli założysz nowe części.

A co Jak po pół roku straci kompresję, i będziesz musiał zmienić pierścienie - znowu rozbiórka silnika, nowa uszczelka pod głowicą, planowanie itd.
    Ale większe prawdopodobieństwo, że silnik będzie chodził jeżeli założysz nowe części.

Cytując klasyków:
    "Kto robi tanio, robi drogo - bo robi 2 razy".

Odżałuj te kilka stów i zrób tak, żeby było raz a dobrze.
    Nie będziesz żałował

kamaraldo
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał krzysztofzok Zobacz post
    Wiem, że każda wydana złotówka przy starcie na nowej drodze życia (by the way: gratulacje) boli, tymbardziej, że na pewno była zaplanowana na co innego.
    Mimo wszystko zgadzam się z przedmówcami.
    I tak wg mnie:
    - głowicę daj do sprawdzenia i splanowania do fachowca
    - skonsultuj z fachowcen stan gładzi w cylindrach (Twój opis jest bardzo "lakoniczny" (nie chcę Cię urazić w żadnym wypadku), wnioskuję, że nie jesteś zbyt pewien tego stanu)
    - uszczelki nowe
    - pierścienie nowe
    Masz rację, na pewno. Moja wypowiedź jest lakoniczna bo nie miałem nigdy do czynienia z takimi uszkodzeniami- jestem elektronikiem
    Póki co będę się starał dotrzeć do panewek, to mój cel na tę chwilę.
    Muszę zlokalizować stuk w silniku, jak w początku całego tego tematu napisałem..