Kto ma dostęp do fabrycznej geometrii kielichów? Dane fabryczne? Jakiś wzorzec?
Kto ma dostęp do fabrycznej geometrii kielichów? Dane fabryczne? Jakiś wzorzec?
jesli ktos ma jakies zaplecze , garaz troche narzedzi spawarke i troche checi to spokojnie zrobi sobie rozpórkę, ja robilem do poprzednich aut czyli cinquecento sporting, peugeota 306 najpierw 1,4 pozniej 1.8 a na koncu gti6 i powiem wam ze rozpórka robi duza robote ale dopiero gdy jest spięta gora i doł. ale jest jeden problem jak dostaniesz strzala nawet lekkiego w kolo perzednie czy na krawężnik wpadniesz to na 99% caly przod sie przestawi, a bez rozporki jest to malo prawdopodobne. Ale tak czy inaczej jesli ktos lubi wchodzic ostro w zakręty a alfa sie pieknie to robi mimo ze jest to limuzyna, to warto sobie ogarnac taki gadget.
166 jest posadzona na sankach, więc tak na zdrowy chłopski rozum to dół jest spięty. To tylko za górę się brać należy... Poprawcie mnie jak źle myślę.
sanki sa i to sie zgadza ale dodatkowo usztywnia to dolna rozpórka, W peugeocie 306 tez sa sanki a roznica byla spora po zalozeniu dolnej rozporki. Niewiem jak bedzie wtedy z przeswitem 166 ale moja 306 haczyla dolna rozporka o koleiny i trzeba bylo strasznie uwazac
Per rozpórka znacie moje zdanie, co do prześwitu przodu wiemy że alfa to pług śnieżnyo czym wczoraj się przekonałem po raz drugi. Miska jest niżej niż sanki a gdzie tam jeszcze niżej montować rozpórkę ??
Panowie w poniedziałek będę miał chwilę czasu to postaram się zrobić prosty pomiar. Na szybko co mi przychodzi do głowy to zmierzę odległość między kielichami, a następnie podniosę auto za jeno koło do góry na linie, lub podnośnik pod wahacz dolny i kolejny pomiar, wydaje mi się że jak przy takim pomiarze odległość od kielichów się zmieni to auto wymaga rozpórki, bo podczas jazdy na pewno działają większe siły. Co do opon to u mnie jest to samo kąty ponad 1 stopień, zawieszenie bez luzów a opony zjechane od środka po 6 tysiącach.
jeżeli ktos się nie chce bawić samemu w robienie rozpórki to tu macie link do firmy, która robi je na zamówienie. koszt od 500zł wię nie mało...
http://www.el-tec.pl/pl/index.html
Podkładaj lewarek pod wahacz. Nie pod próg. Miałem już sporo aut i ja jeszcze nie spotkałem takiego które po podniesieniu auta za próg nie chodziły ciężej drzwi. Chyba zawsze będą. Nawet w aucie z rozpórką bo mam takie jedno. Tak więc nie wypisujcie tu herezji. Naturalne obciążenie ramy jest przez zawieszenie a nie przez progi.......
Czekam na pomiar.
Jest osoba która chce taką rozpórkę. A ja mogę zrobić projekt. Rozmawialiśmy. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Mam kogoś kto może zrobić komputerowe pomiary punktów na aucie. Muszę się jakoś ugadać na pomiary. Wtedy będzie można zacząć projekt.
Że pod wahacz to chyba jasne, dziwne było by mierzenie kielichów nie działając pewną siłą na punkt z którego zawsze podczas jazdy działają duże siły na "blachę", praktycznie każde auto podnosząc za próg (normalny pkt na podnośnik)odkształca się więcej lub mniej, ludzie przecież to nie jest rama jak w terenówce,