Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 88

Temat: [33] Stukanie w silniku

leito1610
    Gość

Domyślnie

Wymiana pojedynczych panewek nic niezmienia. Za okolo 25 zł da sie zregenerowac korbowód. Wiem, bo robilem i jest to bardzo skuteczne. Jak obrucona jest panewka na korbowodzie to trzeba dac go do sprawdzenia. Jesli główna to caly blok suwmiarka. Jak ktos pisal - tego niezmierzysz robi sie to czujnikiem. Nieradze tego robic samemu. Żeby zmierzyc trzeba pokrywke korbowodu dokrecic momentem zgodnym z ksiazka, a nie na oko bo to bezses. Mocniej dokrecisz - bardziej panewka jest dociskana. To jest bardzo ważne. Ja mam u siebie silnik 1,4. Gość który jezdzil tym autem od momentu kupienia niezdawal sobie sprawy ze stukanie które slychac w silniku to jest panewka na korbowodzie. Jeździł z tym i jaki skutek ?? Jedna chamsko zdarta panewka, reszta lekko. Caly zapchany filtr oleju, pompa oleju do wymiany(chodzila jakby ktos kilo piachu nasypal) Niepolecam naprawy takiej dorazniej, kombinowania. Lepiej zrobic raz, a dobrze. Wydac tam te 300, a nie 30, bo to nie naprawa. Chyba, ze chcesz potem zbierac w misce olejowej panewki które bokim powylazily.

Szary
    Gość

Domyślnie

Z korbowodem nie mam problemu, czop na wale jest jeden mocniej wytarty, ale równo, nie jest jajowaty, nie ma ryz, zadziorówi itp. Dlatego chciałbym tylko wymienic panewki. Pompa sprawna, alej wiadomo bedzie nowy i wymieniony ze 2 razy na dotarciu. Tylko kwestia dostania JEDNEJ! nowej panewki korbowodowej na 1szlif.

leito1610
    Gość

Domyślnie

niewiem czy jedna gdzies kupisz. komplet umnie, w zaprzyjaznionym sklepie, kosztuje 50 zł i to niebylejakiej marki... :mrgreen:

Szary
    Gość

Domyślnie

W razie potrzeby wysłał byś mi to za 50 + koszt wysyłki ?

Dodano 16.03.2007
    Wiecie coś o jakiści panewek firmy VB ?

Dodano 31.03.2007
    Panewki wymienione, Alfa działa Jeszcze tylko musze pozaławtiać formalności w wydziale komunikacji, OC i jeździć jeździć jeździć

AR_33
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Szary
    Panewki wymienione, Alfa działa Jeszcze tylko musze pozaławtiać formalności w wydziale komunikacji, OC i jeździć jeździć jeździć
    Moje gratulacje
    Jeszcze jedna 33 żywa :mrgreen:

Administrator ds. zlotu Romeo Avatar fr33
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    164 Super TS

Domyślnie

tak czytam ten temat i ..

u mnie w 33 1.4ie jest stukanie jak jade (do 65st c) i dam mocno gazu a pozniej ustawie pedal gazu w pozycji (caly czs na biegu) takiej ze ani nie przyspiesza ani nie zwalnia (silnikiem) tylko jest na takich "neutralnych" obrotach. stukanie slychac w kabinie gdzies w okolicy za radiem.. gdy zwalniam silnikiem albo przyspieszam to nie slychac nic. .. tak sobie myslalem (dawno nie wchodzilem pod auto) ze mogla ta oslonka, gdzie sie rury wydechowe schodza przed katalizatorem, przerdzewiec i to ona tak stuka/dzwoni/brzeczy ...

jaka jest Wasza opinia ? ...
    Jurajski Klub Alfa Romeo
    www.jkar.org

Warsztat samochodów włoskich
    www.flar-ital.pl

Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW

AR_33
    Gość

Domyślnie

Jak by przerdzewiała to by było słychać :wink:

Szary
    Gość

Domyślnie

w kabinie gdzies w okolicy za radiem
    to jest bardzo blisko skrzynki korbowej, to też mogą być panewki...

ViP Romeo Avatar williamdrake
    Mieszka w
    Erlensee (DE)
    Auto
    AR Tonale Intensa

Domyślnie

Cytat Napisał fr33
    u mnie w 33 jest stukanie jak jade i ustawie pedal gazu w pozycji (caly czs na biegu) takiej ze ani nie przyspiesza ani nie zwalnia (silnikiem) tylko jest na takich "neutralnych" obrotach. stukanie slychac w kabinie gdzies w okolicy za radiem.. gdy zwalniam silnikiem albo przyspieszam to nie slychac nic
    Hmm, taki typowy "panewkowy" efekt akustyczny...

A przy okazji. Panowie jak wymienialiście panewki "przez miskę" jak mierzyliście wał (tzn na jaki szlif potrzebujecie panewki?) Bo chyba inaczej się panewek nie dobiera?
    Ik@r 1111
    AR 33 1.7 IE 2000-2008 r.
    AR 145 2.0 16V TS 2008-2010
    AR Tonale Intensa 2025-….

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał williamdrake
    A przy okazji. Panowie jak wymienialiście panewki "przez miskę" jak mierzyliście wał (tzn na jaki szlif potrzebujecie panewki?) Bo chyba inaczej się panewek nie dobiera?
    a jaki to problem zmierzyć czop wału ?

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995