Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 62

Temat: Alfa 156 - koszt zakupu

Użytkownik Alfa i Omega Avatar szejk
    Mieszka w
    Zachodniopomorskie/Lubuskie
    Auto
    Alfa 159 2.4 210km Q4/159 2.0 JTDM TI

Domyślnie

@ nobodyspecial: w tym momencie to Ty jesteś śmieszny, nie my.
    Fakt, strzelił pasek, dlatego miałem okazje kupić taniej. Ale jeśli dla Ciebie strzelenie paska w 1.9 16v to poważna awaria, to wspóczuję. Sam go naprawiłem i zrobiłem już ponad 12k kilometrów (z czego większość to dłuższe trasy w Niemczech, po 700 km w jedną stronę), i nie ma najmniejszego problemu. Silnik chodzi jak zegarek i ma udokumentowane 130k przebiegu. Także swoje teorie schowaj pomiędzy książki.

Nie twierdzę, że wszystkie TANIE Alfy są w porządku, ale to samo tyczy się DROGICH, wystarczy poczytać tematy w dziale "Czy warto kupić". Widać, że i egzemplarze wystawione po 20k okazują się sieczką na kółkach. Trzeba umieć rozsądnie myśleć, a nie tylko zasłaniać się fanatyzmem marki. Uwielbiam Alfy, ale to nie znaczy, że powinnienem wołać za nią kwotę z kosmosu.

I jakie, kurde, znowu 3000k za sprowadzenie? Skąd Ty te ceny bierzesz? Jechałem na drugi koniec Niemiec i wyszło mnie sprowadzenie ok. 950 zł. Rejestracja 1400 zł.

Miałeś szczęście, to sprzedałeś za 13k. Mi się nie spieszy, i tak na razie robię autko pod siebie. Powiedziałem jedynie, co sądzę o tej rozpiętości cen i za ile bym rozważał sprzedaż.

Także przestań udowadniać coś o czym chyba nie masz pojęcia, bo przez nasz warsztat trochę więcej autek się przetoczyło, jak i sporo Alf.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    156 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Szejk a powiedz mi co gorszego może z silnikiem się stać niż uszkodzenie paska, co za tym idzie tłoków? No chyba tylko zatarcie... W twoim przypasku kupiłes auto uszkodzone okazyjnie i okazyjnie sprzedajesz... Ja osobiście gdybym szukał samochodu dla siebie BARDZO powaznie zainteresował bym się Twoim egzemplarzem właśnie z powodu ceny i tego że nie ukrywasz co działo się z samochodem. Większość aut w polsce to bomby na kołach z nieznaną przeszłością a tu mam czarno na białym. Jednak gdybym miał podejście takie jak większość kupujących czyli szukał igiełki super ekstra to cena musi być ogromna... Jeśli nie zgadzasz się z moimi poglądami pokaż argument czytaj link z moble.de z alfą poniżej 3000e która spełnia wszystkie oczekiwania i nie wygląda jak ulep. Chciałbym zaznaczyć że niemcy też potrafią oszukiwać a na mobile większość samochodów jest od turków którzy robią takie wałki że nawet polakom się w głowach nie mieści. U znajomego w warsztacie obecnie stoi Bravo z 2009 roku igiełeczka z mikro przebiegiem, właściciel kupił samochód klasycznie przez telefon, zarezerwował pojechał wszystko było ok więc kupił. Po jakimś czasie samochód przestał odpalać więc laweta i do warsztatu... Co się okazało? Pod maską siedzi silnik od stilo z 2003 roku. Takie to igiełeczki w niemczech można znaleźć.
    Dlaczego wyszło mi 3000zl za sprowadzenie samochodu? 1500 rejestracja i 1500 paliwo laweta jedzenie ewentualnie nocleg.
    Ostatnio edytowane przez nobodyspecial ; 27-10-2013 o 10:04

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Popatrz, a moje ani nie było uderzone, ani po strzeleniu rozrządu.
    Jako dwulatek przyjechało z symbolicznym przebiegiem z gorącej Italii.
    I od 2007 roku podróżuje po Polskich drogach - więc powiedz mi dlaczego mam sobie to porównywać do cen na mobile.de ?
    Patrząc po zawartości mojego garażu nie uważam abym nienawidził tej marki. Wręcz przeciwnie - kiedy tylko sprzedam 156 ( chociaż obecnie, troszke jeszcze ze mną pojeździ) (lub jeśli sprzedam 147kę) to pod domem zawita kolejna 147, ale już z lat 2009-2010.
    Trzeba obiektywnie patrzeć na to co się ma.
    Moje auto nie jest idealne - ma kilka elementów do lakierowania, bo niestety na zderzakach widać slady "polskiej wojny prakingowej"
    Trzeba wyprać podsufitkę, uzupełnić jakieś 2-3 zaślepki we wnętrzu i pod maską. Koszt tego wszystkiego to max 600zł.
    Wiem ile za auto zapłaciłem i ile za nie chcę obecnie dostać. I nie uważam tego wcale za okazje patrząc na to - jak wygląda rynek 156 FL w Polsce - a trochę go w zeszłym roku szukając auta dla siebie poznałem.
    147 powodów do zadowolenia

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Mattom bardzo ładnie wyjaśnił.

Ale wracając do strzelonego paska? Znasz w ogóle konstrukcję silnika 16V w 1.9? Strzelenie paska w tym silniku praktycznie nic nie robi. Założę się, że mój silnik jest w o wiele lepszym stanie niż Twój, gdy sprzedawałeś swoje autko. Dla mnie fakt strzelonego paska w ogóle nie wpływa na cenę, jaką bym chciał dostać. Podobnie jak u kolegi Mattom, jest kilka rysek na lakierze, bo wiadomo jak jest. Auto jeździ, nie stoi, dlatego nie jest pod tym względem idealne.

Nie będę Ci nic pokazywał na mobile.de, bo po zdjęciach to sobie można najwyżej krajobrazy pooglądać. Wiem, co się wyrabia w Niemczech, bo często zaglądają do nas handlarze, ale większość odsyłamy, bo Ci to za darmo chcą mieć zrobione.

Każdy INDYWIDUALNIE wycenia swoje auto, więc nikt nie ma prawa za coś takiego na kogoś naskakiwać, czy też udowadniać "bo ja sprzedałem drożej".

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    156 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Cytat Napisał mattom Zobacz post
    Wręcz przeciwnie - kiedy tylko sprzedam 156 ( chociaż obecnie, troszke jeszcze ze mną pojeździ)
    Więc po co w ogóle rozpoczynałeś temat? Bo już sam nie rozumiem. Sprzedajesz czy nie? Jeśli nie to nie wiesz ile będziesz cenił. Dziwne podejście macie panowie... Jeżdzicie super samochodami a jeśli byście sprzedawali to będziecie wołać za samochód tyle co handlarze za swoje przekręcone o 100kkm trupy. Dla mnie to conajmniej dziwne bo rozsądek podpowiada że jeśli mam coś dobrego to sprzedaje drożej. No fakt że teraz można by się przyczepić że polski rynek dyktuje ceny ale prawda jest taka że samochód dobry bez wad można sprzedać drożej. Mattom, może na śląsku macie tańszych lakierników ale u mnie jeden element to 300 zł więc za 600 zł to można 2 zderzaki pomalować nie wystarczy na żadne podsufitki, zaślepki czy inne pierdoły. Zakończe dywagacje oklepanym stwierdzeniem "samochód jest wart tyle ile ktoś za niego zapłaci". Ja widocznie jestem leszczem bo zawsze kupuje pewne samochody w droższych cenach i później tak samo sprzedaje. Na szczęscie takich leszczy jest więcej na tym świece.

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Zderzak 250 + polerka 2-3 miejsc z rysami niech będzie ze 100zł
    50zł porządny środek do prania tapicerki + reszta na zaślepki.
    Nie wystawiam jej nigdzie - na razie jest mi potrzebna, ale kiedy przypadkiem znajdzie się kupiec - mogę ją za tyle i tyle oddać. Do auta nie jestem przesadnie przywiązany, a jak fundusz na kolejne auto by się zgadzał- długo bym się nie zastanawiał. Nie ja rozpocząłem temat - po prostu ustosunkowałem się do tego ile za auto bym chciał dostać.
    147 powodów do zadowolenia

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

"Pewne samochody w droższych cenach" - a to dobre, hehe.

Dobra, każdy powiedział, co miał powiedzieć. Nie ma się co unosić.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar demon7791
    Mieszka w
    EL & EKU
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 24V Sportwagon 2001 & Alfa Romeo 156 2.5 V6 24V 1998

Domyślnie

zalezy kto co zamowil w salonie

- - - Updated - - -

Cytat Napisał uki Zobacz post
    chodziło mi raczej o fakt, czy pamięta ktoś, czy w podczas zamawiania auta w salonie była opcja "bez oznaczeń".
    przeglądając ogłoszenia w PL i DE zauważyłem, że z tymi oznaczeniami jest mnóstwo kombinacji.
    2) czy jeśli jest oznaczenie 156 to musi być też 1.9JTD - czy były one dawane zawsze w parze?
    Napewno byla taka opcja bo mialem 156 bez oznaczen. Widac nieraz jak to komicznie wyglada 2.5 V6 24V

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Raz że każda marka ma opcję zamówienia samochodu bez oznaczeń, dwa oznaczenia te przytwierdzone są na takiej taśmie dwustronnej. Jeśli jakiś z poprzednich właścicieli się zwyczajnie stwierdził że mu się nie podobają, lub że to obciach jeździć JTD w alfie mógł je zdjąć. Sam stosowałem ten zbieg, wystarczy kawałek plastiku do podwadzenia. Po pięciu minutach brak oznaczeń, ślad po nich widoczny jest tylko po umyciu i pod słońce, natomiast jeśli tego chcesz się pozbyć to pasta tempo i kolejne pięć minut. Reasumując brak oznaczeń nie świadczy o niczym.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    156

Domyślnie

Ja nie mam na 156 zadnych oznaczen. Wyszla tak fabrycznie. Z innych aut sam zrywalem. Moze jakbym mial bmw to bym nakleil M3 bo kazda w PL to emka hahaha

Tapatalk.