Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 66

Temat: Brudny EGR, czarny dym, duże spalanie i mało mocy 2.4 20V

Użytkownik Romeo Avatar michałsnk
    Mieszka w
    w Sanoku
    Auto
    W domu : Terenówka, Alfa Romeo 156 JTD 105 ps 255Nm,Berlingo 1.9D (XUD) wolnossące.

Domyślnie

Cytat Napisał Roni_Sanok Zobacz post
    Po tym że łopatki były czyszcone chodzą płynnie oraz sztanga się nie zacina ponadto nie ma wycieków. Pompa Vacum jest mokra, czujnik cisnienia to ten na kolektorze? jak tak to dobry, overboosta jeszcze nie ruszałem dolot nie jest dziurawy. EGR nie jest nowy jest z auta kuzyna, jak wsadzilem swoj do jego auta to dymilo tak jak moje a moja dymić przestała. Został problem z tym cisnieniem.

Tak jak od początku uważałem geometria turbiny no to już lista się kurczy jak wszystko zrobisz pochwal się spalaniem.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Roni_Sanok
    Mieszka w
    Sanok, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2.4 20V

Domyślnie

jak obstawiacie? to moze byc overboost?

Mieszka w
    w Sanoku
    Auto
    W domu : Terenówka, Alfa Romeo 156 JTD 105 ps 255Nm,Berlingo 1.9D (XUD) wolnossące.

Domyślnie

Może,ale jak będzie dalej szarpało auto no to jasna cholera..

http://www.forum.alfaholicy.org/147_...ym_zrobic.html warto przeczytać może ci pomoże
    Ostatnio edytowane przez michałsnk ; 24-01-2014 o 19:35

Mieszka w
    Sanok, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał michałsnk Zobacz post
    Może,ale jak będzie dalej szarpało auto no to jasna cholera..

http://www.forum.alfaholicy.org/147_...ym_zrobic.html warto przeczytać może ci pomoże
    mi moze pomoc juz tylko fachowiec bo mam w d... szukac igly w stogu siana

Mieszka w
    w Sanoku
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Roni_Sanok Zobacz post
    mi moze pomoc juz tylko fachowiec bo mam w d... szukac igly w stogu siana
    Co do turbiny no to nie ma pewności czy masz ją skalibrowaną bo pisałeś,że wyczyszczona. Tak czy siak jak się na niego zdecydujesz,zostawisz samochód to sprawdzi wszystko.

To do Humnisk pan Kocyłowski.
    Ostatnio edytowane przez michałsnk ; 25-01-2014 o 08:17

Mieszka w
    Sanok, Poland
    Auto

Domyślnie

a czy bład powietrza spowodowany złej pracy EGR będzie miał wpływ na zle odpalanie auta przy zimnym silniku? bez gazu bym nie odpalil dzisiaj

Użytkownik Maniak resoraków Avatar weloo
    Mieszka w
    Rzeszów, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce

Domyślnie

Nie bedzie mialo z tym nic wspolnego

Wysyłane z mojego GT-I9505 za pomocą Tapatalk 2
    Diagnostyka i modyfikacje softów; CHIPTUNING DPF EGR VSA TVA SCR info @ marcin [ małpa ] firma.xin.pl

Mieszka w
    Sanok, Poland
    Auto

Domyślnie

wymieniony overboost i cuzjnik doladownaia bez zmian - przeladowuje go dalej ;/

Mieszka w
    w Sanoku
    Auto

Domyślnie

Przeczytałem cały temat te same objawy miał znajomy okazał się winny czujnik ciśnienia paliwa.

Aby sprawdzić, czy nie występują przecieki wewnętrzne, należy zdjąć przewód podciśnienia i sprawdzić, czy nie ma w nim śladów paliwa. Jeśli regulator pracuje poprawnie, w przewodzie nie powinno być żadnych śladów paliwa; przeciekająca membrana regulatora ciśnienia może powodować dostawanie się paliwa do wlotu i przewodów podciśnienia. Przy uruchomionym silniku ciśnienie paliwa powinno zwiększyć się, kiedy przewód podciśnienia zostanie zdjęty, i powinno powrócić do poprzedniego poziomu po ponownym jego podłączeniu.

Czy uruchomienie pojazdu jest trudne, lub niemożliwe? Czy da się wyczuć zapach paliwa? Czy podczas jazdy daje się odczuć brak mocy? Nie wszystkie z powyższych objawów muszą występować jednocześnie — mogą być to także objawy innych problemów — są to jednak najpowszechniejsze objawy problemów z regulatorem ciśnienia.

Tak w ogóle to jak zrobisz logi będzie na pewno przełom,dla sprawy do tej pory : szczelne przewody,dobra turbina,wtryski generują wartości w normie,czujnik ciśnienia doładowania

i dalej więc jeszcze jedna kwestia :

*turbo chodź w stanie idealnym jak pisałeś może wymagać kalibracji by płynnie rozwijało moc i wyżej opisane objawy nie miały miejsca.

*przetwornik elektropneumatyczny sterujący podciśnieniem ustawiającym kierownice zmiennej geometrii turbiny. Przy większym obciążeniu silnika sterownik zwiększa dawkę paliwa, zmienia kąt wyprzedzenia wtrysku i próbuje podnieść ciśnienie doładowania odpowiednio ustawiając kierownice turbiny. Jeżeli przetwornik z nie działa prawidłowo, może nie wysterować odpowiednio turbiny i stąd zbyt mało powietrza czyli czarny dym i brak mocy.
    Ostatnio edytowane przez michałsnk ; 02-02-2014 o 14:02

Mieszka w
    Sanok, Poland
    Auto

Domyślnie

Chłopy!
    Winowajcą okazała się klema... zamowiłem nową na jutro bądz pojutrze ma być. Oddałem auto do mojego znajomego speca nie tylko od alf, wydarł mi nawet rozrusznik nasmarował mówił że wszystko git i wnalazł winowajce - klema.
    Ciągle zostaje sprawa zamulenia... I jemu i mnie kończą się pomysły... jeszcze raz wypisze co wymieniłem...:
    -Czujnik doładowania
    -Overboost
    -Węże
    -Turbo wyciągnięte - sprawdzone
    -Drugi raz turbo sprawdzone i przeczyszczone sztanga chodzi płynnie łopatki się nie zacinają
    -Wężyki doładowania
    -EGR Wymieniony ( tzn zaslepiony z softem)
    -Wtryski sprawdzone

Kończą się nam pomysły... PS Logow nie zrobie bo na tym zadupiu nikt mi tego nie zrobi.

Dajcie jakies natchnienie bo wypada strzelić sobie w czerep.