Strona 60 z 79 PierwszyPierwszy ... 10505152535455565758596061626364656667686970 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 591 do 600 z 784

Temat: MULTIAIR - alfa giulia ,stelvio 2.0 benzyna - rady , sugestie

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Sory , ale skoro po tak znikomym przebiegu "chodzi na 3 cylindry", mimo wymian oleju co 7 czy tam 10 tys jak za motoryzacji z lat 70tych , to jak takie auto nazwać - "wzór niezawodności i bezobsługowości" ?
    Olej zły ,użytkownik zły, paliwo złe, ... ale choć dociera do niektórych że _Autoryzowana_ Stacja Obsługi (przez AR autoryzowana dla jasności) - to nie alfa i omega i im dalej od takich tym lepiej dla Alf.
    Auto o którym teraz piszemy ma akurat 7 lat i 150tys km. Wiemy, że MA to taka trochę pięta Achillesowa 2.0GME MA (i tu się częściowo zgodzę z Tobą), który (obserwując wpisy z forum/różne przypadki) u zamulacza który jeszcze wymienia olej co 15kkm padnie pewnie po 50-80tys km, a u kogoś kto dba o częstsze wymiany, używa gazu do dechy po rozgrzaniu itp po 200kkm nie ma objawów MA. Oczywiście schemat który opisałem to taki z grubsza - pewnie trafią się też przypadki wychodzące poza i na plus i na minus, a i pewnie zależy to od wersji MA których trochę się jeszcze zrobiło w międzyczasie (różne numery, jakieś zmiany kto wie jakie).

CO do ASO zgoda pełna, nie potrafią diagnozować, zbyt często robią babole itp - przykład z poniedziałku (szkoda że fotki nie zrobiłem, tylko pokazałem klientowi) - był u mnie klient z Krakowa któremu do Giulii 2017 montowałem poliftowe radio, wyświetlacz touch (miał 6.5 i popękany więc motywacja na wymianę była), licznik MY20, sterownik HVAC przejściowy, hub USB pod AA/ACP i dodawałem łopatki. Auto 1 właściciel, kupione i od nowości serwisowane w tym samym ASO przez klienta. Pierwsze zabieram się do odkręcenia panelu nad nogami pasażera a tu już kabel wentylatora wystaje przez dziurę panelu i leci pod silnikiem wentylatora widoczny. Przykręcone tylko na 1 wkręcie, drugiego gdzieś zgubili (to się rozbiera przy wymianach filtra kabinowego, więc kilka razy ASO tam zaglądało). No dobra przycięli kabel/niechlujnie zmontowali, lecimy dalej. Zdejmuję panel, wiązka podświetlania nóg niewpięli jej w 2 dedykowanych w panelu miejscach jak to jest przewidziane (też norma, nie raz widziałem), ale co gorsze nie ma nawiewu na nogi piankowego - lookam głębiej piankowy dukt oderwany od zespołu nawiewów/mieszaczy i upchnięty nad wentylator/pognieciony... Wyjmuję ten dukt, do niego ciągle przymocowana łapa plastikowa którą normalnie przykręca się pod silnik wentylatora - w ogóle nie wiem po co to odkręcali skoro jest kołek z rozpórką wyjmowaną samego duktu mocujący do tej łapy. Jeśli serwis ASO nie szanuje totalnie klienta i auta klienta, robi takie świadome niechlujstwo w prostej robocie, to czego mamy się spodziewać przy innych czynnościach choćby przy silniku czy jak np rozmontowują zawieszenie do jakiejś naprawy? Podokręcają zgodnie ze sztuką odpowiednim momentem? Ustawią geometrię dokładnie?
    Dukt klientowi wkleiłem na plastikowe złącze z którego go oderwali, wpiąłem w zespół, poprostowałem na ile się dało, zamocowałem łapę pod silnik, wpiąłem wiązki w panel itp - zajęło mi to może 10min naprawa - dlaczego ASO nawet jeśli uszkodziło dukt, po prostu nie naprawiło go choćby (i nie przyznali się klientowi, wiadomo nie mieli na stanie na wymianę ale można było naprawić chociaż) - woleli olać i oddać klientowi auto bez nawiewu na nogi pasażera i ukryć problem.
    Co do wrażliwości ASO i załatwienia silnika na przeglądzie - nie wiem czy kojarzycie - były tu na forum kilka lat temu 2 przypadki pęknięcia bloku silnika i jego wymiany zaraz po drugim serwisie/przeglądzie przy 30kkm silniki nawalały. Oba były w zimie i podejrzenie nasze było (bo nie jest to normalny problem który występował w tych silnikach), że ASO zlewało stary olej jak auto było mocno nagrzane, a lało bardzo zimny z magazynu nie czekając na ostygnięcie silnika (czyli też zlewali na szybko zamiast dać wykapać) i od nagłego skurczu dochodziło do pęknięcia. Wrażliwość serwisu, starannoś i znajomość tego w czym się grzebie to podstawa. Tego brakuje wielu serwisantom w ASO, i to nie pisze tylko o Alfie, bo w innych markach nie lepiej z tego co słyszę od znajomych.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Stelvio 2.0/200KM

Domyślnie

Niestety nie ma reguły. Swoje MA musiałem wymienić pomimo wymiany oleju średnio co ~7kkm oraz traktowania silnika w 100% zgodnie ze sztuką a nawet lepiej.
    Co do partactwa ASO (chyba niezależnie od marki, niestety - mogę np. dorzucić Forda i Opla sprzed lat do listy) - tylko się powtórzę jeżeli powiem, że jestem przerażony co ci "mechanicy" wyprawiają. No i niestety nie tylko ASO.

Auto

Domyślnie

Który masz rok auta? Przy jakim przebiegu MA wymieniłeś? Jeździsz dynamicznie? Wg. choćby uznanego tunera i specjalisty od różnych ECU w Alfach, który sam miał parę lat GIulię, to właśnie wyznacznik - gadaliśmy sobie niedawno i mi powiedział, że patrzy na średnie spalanie/prędkość twierdzi że tu sprawdza się korelacja gaz muskany = szybka wymiana MA. Pośmialiśmy się że mi chyba nie grozi bo miałem akurat średnią z samego miasta blisko 20l/100km z ostatnich 100km haha (mam licznik z Q więc zakres do 30l/100 mi pokazuje a nie obcina na 15).
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Auto
    Stelvio 2.0/200KM

Domyślnie

Październik 2017, ~90kkm. I niestety nic z tych rzeczy, samochód użytkowany zgodnie z przeznaczeniem (jazda na D, przy każdej okazji - pedał gazu w dół)...
    Opisywałem sytuację w tym wątku - najpierw, jakiś czas temu - pojedyncze odpalenia na 3 cylindry w mrozy, później trochę częściej telepało (ale cały czas - tylko błędy wypadania zapłonu), później zaczęły się zdarzać odpalenia na 3 cylindry niezależnie od temperatury aż w końcu wyskoczył błąd modułu MA. Normalna usterka, pojawiła się, rozwinęła się, trzeba było naprawić. Jakiś-tam niesmak pozostał ale ten samochód jest tak genialny że po wymianie MA nadal jest moim ulubieńcem, chociaż w międzyczasie coś z większą liczbą kucy pod maską (i znacznie lepszą, nie-SUVową aerodynamiką) dołączyło do stajni :-)

Auto

Domyślnie

no to kiepsko. trzeba mieć nadzieję że późniejsze MA też są choćby częściowo poprawione i tym razem dłużej to wytrzyma.

Auto
    Stelvio 2.0/200KM

Domyślnie

Też na to liczę- zamontowałem niby moduł "pozmianowy".

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

pozostawiając kwestie partacwa w serwisach na boku (ASO i niezależnych polecam kanał EKG na yt - np ostatio jak np zgubiona śrubka pokrywy zaworów w BMW 5 zablokowała ...silnik ) ciągle szukam jakieś zależności- na razie jest jedna - przypadki padu MA w 200 konnych niemal nie występują.
    wychodzi na to że częsta wymiana oleju np o 7,5 tkm nie ma raczej znaczenia- problemy praktycznie we wszystkich zaczynają się około 90 -100 tkm.
    Pekniecia cylindrów to efekt pracy na 3 baniaki i późniejszego zapłonu zalanego paliwa w niedziałającym cylindrze. Dlatego tak istotne jest w miarę szybka reakcja.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Krzyk
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio MY21 200KM

Domyślnie

Cytat Napisał Dareek Zobacz post
    pozostawiając kwestie partacwa w serwisach na boku (ASO i niezależnych polecam kanał EKG na yt - np ostatio jak np zgubiona śrubka pokrywy zaworów w BMW 5 zablokowała ...silnik ) ciągle szukam jakieś zależności- na razie jest jedna - przypadki padu MA w 200 konnych niemal nie występują.
    wychodzi na to że częsta wymiana oleju np o 7,5 tkm nie ma raczej znaczenia- problemy praktycznie we wszystkich zaczynają się około 90 -100 tkm.
    Pekniecia cylindrów to efekt pracy na 3 baniaki i późniejszego zapłonu zalanego paliwa w niedziałającym cylindrze. Dlatego tak istotne jest w miarę szybka reakcja.
    Ciafok ma chyba właśnie 200kM. Ja zresztą też. I niestety (?) jeżdżę bardzo spokojnie, a z powyższej dyskusji wynika, że lepiej cisnąć. Jeśli chodzi o powiązania, to 200KM i 280KM to ten sam silnik, tylko ten drugi mocniej wysilony ( ta sama pojemność, większa moc wyciskana turbinami i softem ).
    Obejrzałem sobie kilka filmów o multiair i we wszystkich pojawia się wspólny czynnik - stary olej zalegający w zakamarkach systemu mimo płukanek silnika.

Gdzie można znaleźć info, że w 200KM multiair praktycznie nie pada?
    Ostatnio edytowane przez Krzyk ; 12-09-2024 o 20:19
    Nie chcę Tesli nawet jeśli będzie w rosso i z busso.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał ciafok Zobacz post
    ...... Normalna usterka, pojawiła się, rozwinęła się, trzeba było naprawić. Jakiś-tam niesmak pozostał ale ten samochód jest tak genialny że po wymianie MA nadal jest moim ulubieńcem,...
    Spoko, normalne podejście, rozumiem i stosuję , ale bez zamiatania pod dywan i krzyków frustrata o "innych " jakichś audikach czy beemkach (kogo te auta obchodzą btw) jak z ust Dareczka. Warto tylko cofnąć się nieco i pozamiatać te mądrości Dareczka dotyczące zachowania w zdrowiu MA stosowaniem tańców szamańskich wokół oleju (@Dareek - z frustracjami chyba nie ja z nas dwóch powinienem, walczyć obserwując to jak się wypowiadasz nerwowo - kilka wpisów wyżej do kogoś od "debili" wyzywając ) .

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Andrzejku napisze Ci jeszcze raz- nie masz nic do powiedzenia nie pisz - tyle.
    A inwektywy i obrażanie zachowaj dla siebie ok?