Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Ogier Avatar Sharpi
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Była 147 1.9 jtd, jest: 159 TBi 242/377, GT 1.9 QV

Domyślnie

@cassiel
    Niestety artykuł nie jest do końca rzetelny i jest kilka wpadek, podejrzewam ze ktoś go pisał na szybko albo nie do końca wiedział o czym pisze.
    Tak na szybko kilka błędów z pamięci:
    1. Autor stwierdził, że Saab to konstrukcja w całości GM(gdzie opisywali go z silnikiem 1.9 TiD-fiatowski JTD).
    2. W minusach Alfy wymienili nieudane silniki benzynowe, gdzie w tekście opisali TBi jako znakomity(mogliby trochę uściślić, że chodzi wyłącznie o silniki JTS)
    3. W plusach wymienili brak wad fabrycznych, gdzie opisując silnik 2.4 JTDm wprowadzają czytelnika w błąd, bo klapy wirowe to poważna wada.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał Sharpi Zobacz post
    @cassiel
    Niestety artykuł nie jest do końca rzetelny i jest kilka wpadek, podejrzewam ze ktoś go pisał na szybko albo nie do końca wiedział o czym pisze.
    1. Autor stwierdził, że Saab to konstrukcja w całości GM(gdzie opisywali go z silnikiem 1.9 TiD-fiatowski JTD).
    2. W minusach Alfy wymienili nieudane silniki benzynowe, gdzie w tekście opisali TBi jako znakomity(mogliby trochę uściślić, że chodzi wyłącznie o silniki JTS)
    3. W plusach wymienili brak wad fabrycznych, gdzie opisując silnik 2.4 JTDm wprowadzają czytelnika w błąd, bo klapy wirowe to poważna wada.
    Polemizowalbym ze jts to nieudana konstrukcja, wymaga jedynie specjalnej troski A korzenie ma wybitnie rodem z GM

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cassiel
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 156 SW FL 1.9 JTD 150 KM

Domyślnie Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Cytat Napisał Sharpi Zobacz post
    @cassiel
    1. Ich ewidentny błąd. Co do TiD to właśnie mi sie wydawało że to JTD, ale chyba z innym osprzętem - co robi swoją negatywna robotę. Rozmawiałem ze sprzedawcą z Nissana który jeździł takim Saab'em i tez narzekał.
    2. TBi napisali ze pojawiły sie pod koniec produkcji a oceniali samochody z początkowego okresu.
    3. Co do klap trudno mi sie wypowiadać ale wydaje mi się ze chodziło o trochę co innego czyli braki w produkcji np. zły ocynk albo inne wady ukryte które zmuszały do akcji serwisowych.
    Jednak nie często sie zdarza że Niemcy piszą dobrze o włoskiej motoryzacji - choć to kolejny artykuł (Motor, Auto Świat) w ostatnich kilku miesiącach w których AR 159 i 156 jest nieźle oceniana. Plus za to że wychodzą poza utarte schematy Samichody na "F" i włoskie - do bani, samochody niemieckie CUDOWNE!

Użytkownik Romeo Avatar murgal
    Mieszka w
    Sandomierz/Wrocław
    Auto
    159 2.4 Berlina

Domyślnie

Macie jakiś link do tego artykułu?
    Moje wściekłe 2.4

Budowa stron internetowych, sklepów itd. > Maniak Design Studio

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cassiel
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 156 SW FL 1.9 JTD 150 KM

Domyślnie

Jest w wersji papierowej w gazecie, podejrzewam ze przez tydzień nie będzie w necie, a gazety nie kupowowalem tylko artykuł w sklepie przeczytałem.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    159 SW 2.0 JTDm TI

Domyślnie

Witam, ja nadal szukam i teraz oczy skierowalem na Bydgoszcz...
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-pie...C31907696.html
    czy jest jakies PRZECIW owej ofercie ??
    uratujcie mnie prosze jak jest, bo chyba pojade po nia...

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Żywiec
    Auto
    PF 126p 1976 Giallo * Brera 2.4 JTDM Rosso Alfa * Giulietta QV 8C

Domyślnie

Cytat Napisał ProMyst Zobacz post
    Witam,
    Czy ktoś oglądał ten egzemplarz? Co i nim sądzicie?
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-C32511071.html
    historia wzruszająca, chyba sobie ją skopiuję i przy sprzedaży moich parchów też wkleję...

- - - Updated - - -

Cytat Napisał KissieL Zobacz post
    Witam, ja nadal szukam i teraz oczy skierowalem na Bydgoszcz...
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-pie...C31907696.html
    czy jest jakies PRZECIW owej ofercie ??
    uratujcie mnie prosze jak jest, bo chyba pojade po nia...
    ja poza ceną żadnych przeciw nie wnoszę, zdjęcia są tak małe, że nic konkretnego nie widać, skoro piszą, że niemalowana, to wypada podjechać i zmierzyć, osobiście nie podobają mi się te relingi i kolor, oraz półskóra, ale to tylko kwestia gustu...

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    159 SW 2.0 JTDm TI

Domyślnie

no ja sobie bez relingow SW nie wyobrazam
    tak czy siak trzeba bedzie obejrzec z bliska, przez telefon sie dowiedzialem ze dach ma pare mini wgiecen po mini gradzie, wiec sie obejrzy to "mini" wgniecenia i jak sie ma do tego maska

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 200 my22

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    jaka cena jeżeli można spytac bo w Krakowie podobna ale w kombiaku ?

http://deft.otomoto.pl/alfa-romeo-15...C32433584.html

- - - Updated - - -

chodzi o rząd wielkości, czy mniej czy więcej
    Minimalnie mniej, ale ten sam rząd wielkości.
    Jako ciekawostkę dodam, że eurotax (lub inny podobny) pokazywał wartość rynkową na poziomie 50k (uwzgledniając wyposazenie).

- - - Updated - - -

Wg mnie ogłoszenia wyżej wyglądają ok (te za 53k i 41k). Znaczy to tyle, że można zadzwonić, umówic, obejrzeć. Z doświadczenia wiem, że auto z komisowego aso wcale nie oznacza igły, a i samo ogloszenie, jak w każdym komisie, może zawierać błędy. Na samochód jest fv więc pytanie też w jakiej wcześniej firmie jeździło, ile osob jeździło itp. Na plus na pewno bezpieczeństwo zakupu od firmy handlującej autami w porownaniu do zakupu od os. prywatnej.

Jezeli chodzi o ceny alf 159 to ok. 7 m-cy temu oglądałem 159 z 2008r z silnikiem 1.9 150KM PL salon, przebieg rzedu 70k km. Nie było do czego sie przyczepic poza wymienianą przednią szybą, ale na oryginal alfy. Auto od drugiego wlasciciela. Poszła za niewyobrażalną kwote ok 46k zł. Nie zdecydowalem się bo byly to moje poczatki poszukiwań, a cena wydala mi sie duzo za duża, mimo to samochód znalazł nabywce dosyc szybko. Taka ciekawostka mogąca przedstawiać sytuacje na rynku wtórnym.
    Ostatnio edytowane przez tomaszko ; 18-03-2014 o 13:37

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał tomaszko Zobacz post
    Na plus na pewno bezpieczeństwo zakupu od firmy handlującej autami w porownaniu do zakupu od os. prywatnej.
    Zdecydowanie tak - osoba prywatna nie odpowiada za żadne wady auta po jego sprzedaży, chyba, że ktoś ewidentnie wykaże w sądzie, że o wadzie takiej sprzedający wiedział i skrzętnie ją zamaskował... Co niestety jest trudne.

Cytat Napisał tomaszko Zobacz post
    Jezeli chodzi o ceny alf 159 to ok. 7 m-cy temu oglądałem 159 z 2008r z silnikiem 1.9 150KM PL salon, przebieg rzedu 70k km. Nie było do czego sie przyczepic poza wymienianą przednią szybą, ale na oryginal alfy. Auto od drugiego wlasciciela. Poszła za niewyobrażalną kwote ok 46k zł. Nie zdecydowalem się bo byly to moje poczatki poszukiwań, a cena wydala mi sie duzo za duża, mimo to samochód znalazł nabywce dosyc szybko. Taka ciekawostka mogąca przedstawiać sytuacje na rynku wtórnym.
    Cena spora. Za te pieniądze można przebierać w dwulitrówkach z 2009 roku (które globalnie są lepsze, niż 1.9 16V, chociażby ze względu na lepszą skrzynię i większy zapas mocy), a jak się uprzesz to i 2010 rocznik kupisz. Nie ekscytowałbym się tak bardzo tym niskim przebiegiem, bo po 70 tysiącach km po naszych drogach zawieszenie masz w stanie mniej więcej takim, jak po 150 tysiącach na Zachodzie. Widzę to po autach, które serwisujemy - polskie drogi to największy kat dla samochodów. Dlatego osobiście wybrałbym samochód z dowolnego, drogowo UCYWILIZOWANEGO kraju, zamiast przepłacać za rzekomo lepsze pochodzenie, bo z salonu z Polski.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów