Nie było błędów. O takim spadku mocy już nie raz czytałem na tym forum. Czy ta dolegliwość jest łatwa do usunięcia i na stałe czy może się powtarzać? Z czego ona wynika najczęściej?
Witam,
co może oznaczać wyciek na simeringu pomiędzy silnikiem a skrzynią?
Dodam, że auto ma hak o którym pisałem wcześniej?
Trudno jednoznacznie powiedzieć. Z mojego rozległego doświadczenia, ale z innym silnikiem... może być wszystko. Na wstępie, może to być tak naprawdę wyciek ze skrzyni. Poza tym, sam simering dostaje mocno w przypadku przegrzania silnika, traci elastyczność, odkształca się i puszcza. W ekstremalnych przypadkach mogą być jakieś fazy z wałem. Wreszcie może ze starości/przebiegu nie mieć już szczelności. Wyciek wyciekowi nie równy. Jeśli to się sączy 1 kropla na tydzień, to może w takim stajnie długo przejeździć bez problemów. Ale jak poleci, to wiadomo... jakiegoś oleju nie będzie.
Niestety, wydaje mi się, że jedyna ścieżka diagnozy to zrzucić skrzynię i zobaczyć co się dzieje. A przyczyna może i tak pozostać nigdy nie odkryta.![]()
Czy jest ktoś chętny do przeanalizowania historii napraw i oceny o czym one świadczą? Mogę wysłać na PW link do zdjęć.
ProMyst byłeś oglądać alfy u Tomek ?
Byłem, ale nie podjąłem jeszcze decyzji
Podeślij, mogę zerknąć.
A czy to o czymś świadczy? o rozpadającej się dwumasie, sprzęgle, wysileniu silnika, zużyciu skrzyni?