Strona 69 z 89 PierwszyPierwszy ... 19596061626364656667686970717273747576777879 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 681 do 690 z 885

Temat: Analiza logów 1.9 JTD 16V

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Poddębice
    Auto
    Alfa GT Q2

Domyślnie

Cześć, auto przyspiesza normalnie, żadnych błedów, egr zaślepiony, zrobiony chip, ale dymi i mnie to denerwuje.
    Załączam plik csv: http://wrzucacz.pl/file/7971443964312 Zrobiony na 3 biegu od około 1600obr do czerwonego pola.

jtd 115km, 8v
    Ostatnio edytowane przez wiruq ; 04-10-2015 o 18:42

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Auto
    Alfa Romeo 147 Ti 1.9 JTDm 150 KM

Domyślnie

prawdopodobnie turbo - patrz oczekiwana masa powietrza ze zmierzoną ...

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał wiruq Zobacz post
    Cześć, auto przyspiesza normalnie, żadnych błedów, egr zaślepiony, zrobiony chip, ale dymi i mnie to denerwuje.
    Załączam plik csv: http://wrzucacz.pl/file/7971443964312 Zrobiony na 3 biegu od około 1600obr do czerwonego pola.

jtd 115km, 8v

Zobacz na przepływkę

Turbina ładuje więcej niż standardowo, więc widać, że to zostało zmienione. Ale pierwsze na co bym wskazał:
    1. masz problem z odczytem przepływomierza (zabrudzony) ?
    2. Masz nieszczelność po przepływomierzu, a przed turbiną ?

Tyle można powiedzieć. Przydała by się informacja o dawce paliwa, bo wreszcie dymienie, to problem z AFR i licząc ile można spalić mm3 przy takim doładowaniu porównując do tego co jest faktycznie podawane wyszło by zapotrzebowanie na powietrze. Ale wartość 1050 mg/w jest standardową wartością osi X mapy limitera AFR dla tego silnika. Przy zwiększonym doładowaniu masa powietrza powinna być wyższa.

P.S. EGR masz zaślepiony ale nie wyłączony.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	dymi.png
Wyświetleń:	339
Rozmiar:	32.6 KB
ID:	180173  
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Teraz Lancia Delta 1.8 Tbi 2009r/Alfa Romeo 147 1,9 jtd 16 v 2005 rok

Domyślnie

Wymieniłem czujnik doładowania na nowy oryginalny i pomogło,dzięki za rade, mam jeszcze problem z korektą wtryskiwaczy, jak conmir zauważył że trzeci wtrysk mocno odstaje, wszystkie wtryski były wysłane do regeneracji i jak się okazało, że wystarczyło tylko czyszczenie i wtryski przeszły wszystkie testy idealnie, Pan mnie się pytał co się działo że je wysłałem, a ja powiedziałem że trzeci wyraźnie odstawał, a on ze wtryski są bardzo dobre. I ty jest problemem bo na trzecim wtrysku nadal jest korekta wysoka dochodzi nawet do max + 3,1 przy wielkim obciążeniu, gdzie mam teraz szukać przyczyny? Ciśnienie na listwie idealne z zadanym

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał jacpab Zobacz post
    Wymieniłem czujnik doładowania na nowy oryginalny i pomogło,dzięki za rade, mam jeszcze problem z korektą wtryskiwaczy, jak conmir zauważył że trzeci wtrysk mocno odstaje, wszystkie wtryski były wysłane do regeneracji i jak się okazało, że wystarczyło tylko czyszczenie i wtryski przeszły wszystkie testy idealnie, Pan mnie się pytał co się działo że je wysłałem, a ja powiedziałem że trzeci wyraźnie odstawał, a on ze wtryski są bardzo dobre. I ty jest problemem bo na trzecim wtrysku nadal jest korekta wysoka dochodzi nawet do max + 3,1 przy wielkim obciążeniu, gdzie mam teraz szukać przyczyny? Ciśnienie na listwie idealne z zadanym
    Zanim oddacie wtryski do regeneracji, to zamieńcie je miejscami. Kosztuje to chwilę czasu na przekodowanie i około 2 zł. za podkładkę, a potwierdza czy warto oddać wtrysk do regeneracji. Natomiast oddanie do regeneracji, to zawsze wymiar paru stówek.

Wracając do twojej sprawy, to wykonaj pomiar kompresji. Zobaczysz jak wygląda trzeci cylinder na tle pozostałych. Korekta na + jeśli nie jest to problem z wtryskiem może, najczęściej oznacza odstępstwo kompresji.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Poddębice
    Auto
    Alfa GT Q2

Domyślnie

@sdero Wyczyściłem dzisiaj przepływke(nie była bruda, ale zapobiegawczo psiknąłem alkoholem izopropylowym i zrobiłem od nowa logi. Widać, że wciąż masa powietrza nie jest ok.
    Nie wygląda, żeby byłą dziura w tej rurce. Jednak umówie sie na wizyte z mechanikiem i każe mu posprawdzać wszystkie połączenia.

Co uzyskam wyłączając egr programowo?

http://wrzucacz.pl/file/8281444514558/4.csv

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał wiruq Zobacz post

Co uzyskam wyłączając egr programowo?
    Czysty kolektor dolotowy
    Lepsze zbieranie się samochodu z niskich obrotów
    Koniec błędów P0401,402,403
    Zapomnisz o okresowym czyszczeniu EGR

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Croma

Domyślnie

Ostatnio wstawiałem logi z rozdetym intercoolerem( przedmuchy), tydzień temu został wymieniony. I tu pojawił się duży problem, otóż croma zaczeła żłopać dużo więcej paliwa. Wcześniej z nieszczelnym intercoolerem w korkach po krakowie paliła około 8,5 litra, teraz nie zejdzie poniżej 10 litrów.
    Dzisiaj zlogowalem ją na autostradzie.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	cisnienie doladowania.jpg
Wyświetleń:	212
Rozmiar:	71.9 KB
ID:	180836   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	dawka paliwa-obroty.jpg
Wyświetleń:	193
Rozmiar:	92.4 KB
ID:	180837   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	zmierzona masa.jpg
Wyświetleń:	191
Rozmiar:	75.9 KB
ID:	180838  

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Croma

Domyślnie

Odpialem wtyczkę z przepływki , w ecu zapisany aktywny błąd ( brak sygnału) auto jedzie tak jak zawsze tylko tyle ze spalanie chwilowe ma mniejsze. Lekkie dotknięcia gazu powodują ze chwilowe spalanie rośnie wolno od 5-6 L a nie od 9-10 L . Chciclaem jeszcze sprawdzić na tempomacie ja wygląda spalanie Ale nie działa(pewnie dlatego że przepływomierz odpiety).
    Jedyna jeszcze zastanawiające rzecz to to ze FES mierzy cały czas masę powietrza i dalej jest o polowe większa niż oczekiwana.

Wysłane z mojego LG-D722
    Ostatnio edytowane przez Micpie ; 18-10-2015 o 10:30

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Proponuję zamieszczenie danych źródłowych, a nie screenów.
    EGR masz zaślepiony ? Bo ilośc powietrza wygląda jak w przypadku zaślepionego EGR w sterowniku C8.
    Jeśli dawka paliwa przedstawiona na screenach, to maks, to jest ona zbyt mała. Tylko czy to jest wszystko co samochód może, czy kierowca jechał na "pół gwizdka".
    Powietrze górą chyba jest za niskie, a doładowanie za wysokie, co by wskazywało, że dolot między przepływomierzem, a turbiną dalej jest nieszczelne. Ale to wszystko "chyba", bo jak pisałem screeny nadają się do analizy jak prześcieradło na spadochron.