A o co chodzi z tym termostatem?
A o co chodzi z tym termostatem?
Nie widzisz ze ma 70C ? I żaden wskaźnik tu nie oszukuje![]()
Po co się napinacie?
Sprawdźcie spalanie przy dystrybutorze (kalkulator, i dzielimy ilość litrów które wejdą pod korek - np. do pierwszego odbicia), i dzielimy przez ilość kilometrów przejechanych od ostatniego tankowania do pełna - w setkach kilometrów).
Jeśli przejechałeś 900km na baku 60litrów, to masz 60 / 9.00 = 6.7l/100km
Komputer zapewne pokazał średnie spalanie 5.5 albo nawet 5.2
Może w 8v jest delikatnie inaczej, ale nie oszukujmy się. Wskazania komputera różnią się od rzeczywistego spalania.
A właśnie, średnie spalanie na kompie uwzględnia też zużycie na postoju (z włączonym silnikiem oczywiście)? Czy tylko oblicza w trakcie jazdy? Jak stoi to zamiast chwilowego spalania są kreski ale nie wiem czy komputer jakoś przelicza postój do średniego spalania
Wydaje mi się że dolicza, bo widziałem na komoie jak na postoju wzosło mi średnie o 0,1l
U mnie na oryginalnym i niby sprawnym przepływomierzu komp pokazywał o dwa litry więcej (spalanie na tej samej trasie rzeczywiste różniło się nawet o 4 litry). Założyłem MaxGeara i to co na kompie to jest na dystrybutorze. Ale i masz rację, obliczamy realne spalanie a nie wg. kompa, który czasami pokazuje co mu się podoba. Denerwuje mnie jak ludzie opowiadają, że auto pali tyle i tyle. Pytam skąd to wiedzą... - z komputera. A czy liczyli ile im na serio pali samochód. Nie. I wszystko jasne.
Przejeździłem ostatnio pierwszy bak od zakupu mojej 147 JTDm 16v i wyszło tak:
- średnie z kompa 6.1
- średnie z dystrybutora 6.3
Dystans przejechany to niespełna 900 km. Tryb mieszany bym powiedział, bo:
- 60% autostrada - najczęściej między 100 a 140, pare razy trochę więcej...
- 20% drogi lokalne
- 20% miasto Kraków
Nie jest ani dużo, ani mało jak na 1.9 z DPFem, ale liczę że po wywaleniu wszystkich ekogadżetów i programie będzie jeszcze mniej. U kolegi w 159 z 1.9 JTDm 16v po takim zabiegu średnie spalanie spadło o ponad litr na sete... Zobaczymy.
Na pewno też zaktualizuje spalanie w beli pierwszy w 60% za mnąwiec od razu porównamy spalanie
Jeszcze kolego powiedz z jakiej górki jechałeś, bo chwilowe spalanie na poziomie 3,5-4,2L to pokazuje się na kompie przy jeździe 80km/h na piątym biegu po płaskim terenie. Pasowało by przytoczyć pewną reklamę w której to padło hasło "nie wierz we wszystko co zobaczysz w internecie" czy jakoś tak.
ja z gorki przy 180 mialem 3L -.- 4L na prostej przy 120? wedlug mnie malo prawdopodobne. Raczej jechal z gorki. Moje 1.9 16v w miescie srednio pali 6.5-7L wedlug komputera, w trasie do 140km/h 5-5.5L .