wstępna mapa napisana przeze mnie, poprawki przez znajomego naniesione![]()
wstępna mapa napisana przeze mnie, poprawki przez znajomego naniesione![]()
@slon
W Formule 1 gdzie do przejechania jest w sezonie ok 6000 km wyścigowych i pewnie drugie tyle na treningach zespoły używają 4 silników. To są najwyższej jakości, ręcznie obrabiane jednostki korzystające z najlepszych paliw i smarowideł. Myślę, że gdybyś wyjechał na autostradę Alfą w Warszawie i wcisnął pedał w podłogę to nie dojechałbyś do Berlina. Olej straciłby swoje właściwości chłodząco smarne i panewki przykleiłyby się do wału.
Wydaje mi się, że autor wątku chcąc utrzymać 300 kM powinien pomysleć o wydajniejszej pompie oleju, dużo większej chłodnicy oleju , a nawet zastanowić się nad większą miską olejową. O takim szczególe jak olej np 20W60 to nie trzeba wspominać.
miska olejowa nie jest fabryczna, a olej to nie wynalazek sklepowy,a czyste polialfaolefiny (tzw. biały olej medyczny)
@quba
Jestem w zasadzie pewny, że producent wprowadzając do sprzedaży auto przeprowadził jego dokładne testy, odpowiednio ustawił moc i moment obrotowy, dobrał przełożenia skrzyni biegów, olej, płyn chłodzący i wiele wiele innych zmiennych, tak aby auta można było użytkować w dozwolonym zakresie (ograniczonym max prędkością obrotową silnika). Jeśli jest inaczej, to albo jest to bardzo dziwne i nieodpowiedzialne ze strony producenta (bo grozi niespodziewanymi awariami czy wręcz wypadkami), albo coś ze mną nie tak, bo jestem naiwny i łatwowierny...
Inaczej jest z autami seryjnymi (o których zapewne piszesz), a inaczej z autami podrasowanymi. Seryjne prawdopodobnie byłoby zdolne przejechać z maksymalnym obciążeniem trochę dłuższy dystans.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Ten sam "producent" zaleca wymianę oleju co 30tys i co model to wsadza skrzynie m32. Ja bym takim zbytnio nie ufał![]()
Trafna uwaga.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Gorzej, że pompy olejowe nie są..
KILKA to ja miałem 2.4 do remontu w zeszłym miesiącu tylko...Pękające głowice – nie ma co siać tutaj jakiegoś popłochu. Jednak faktem jest że kilka osób wymieniało głowice w 2.4. Kilka osób też w 1.9 (znam takich co robili taką wymianę w GT 1.9 i 156 1.9). Ale to znów – raczej to jest 1, 3 czy 5% egzemplarzy, a nie 50% egzemplarzy. To nie 2.0 TDI znane z VW. Problemem w 159 2.4 jest brak głowic na rynku wtórnym i pierwotnym (czyli też wysoka cena z powodu niskiej podaży), stąd rozniosła się po internecie wieść o tym, że to droga i niewdzięczna awaria.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
No i już siedzi nowy słupek cały. Jest na 1 oleju na razie , czyli wrzucona niemal seryjna mapa i dopiero po zmianie oleju za jakiś tysiąc kilometrów załaduję docelową