Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 76

Temat: 2.4 JTD uszkodzona, obórcona panewka - wymiana silnika?

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    nie wiem

Domyślnie

wstępna mapa napisana przeze mnie, poprawki przez znajomego naniesione

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

@slon

W Formule 1 gdzie do przejechania jest w sezonie ok 6000 km wyścigowych i pewnie drugie tyle na treningach zespoły używają 4 silników. To są najwyższej jakości, ręcznie obrabiane jednostki korzystające z najlepszych paliw i smarowideł. Myślę, że gdybyś wyjechał na autostradę Alfą w Warszawie i wcisnął pedał w podłogę to nie dojechałbyś do Berlina. Olej straciłby swoje właściwości chłodząco smarne i panewki przykleiłyby się do wału.

Wydaje mi się, że autor wątku chcąc utrzymać 300 kM powinien pomysleć o wydajniejszej pompie oleju, dużo większej chłodnicy oleju , a nawet zastanowić się nad większą miską olejową. O takim szczególe jak olej np 20W60 to nie trzeba wspominać.

Auto
    nie wiem

Domyślnie

miska olejowa nie jest fabryczna, a olej to nie wynalazek sklepowy,a czyste polialfaolefiny (tzw. biały olej medyczny)

Użytkownik Rowerzysta Avatar slon
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

@quba

Jestem w zasadzie pewny, że producent wprowadzając do sprzedaży auto przeprowadził jego dokładne testy, odpowiednio ustawił moc i moment obrotowy, dobrał przełożenia skrzyni biegów, olej, płyn chłodzący i wiele wiele innych zmiennych, tak aby auta można było użytkować w dozwolonym zakresie (ograniczonym max prędkością obrotową silnika). Jeśli jest inaczej, to albo jest to bardzo dziwne i nieodpowiedzialne ze strony producenta (bo grozi niespodziewanymi awariami czy wręcz wypadkami), albo coś ze mną nie tak, bo jestem naiwny i łatwowierny...

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Inaczej jest z autami seryjnymi (o których zapewne piszesz), a inaczej z autami podrasowanymi. Seryjne prawdopodobnie byłoby zdolne przejechać z maksymalnym obciążeniem trochę dłuższy dystans.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Randall
    Auto
    159 1.9JTDm 16v

Domyślnie

Ten sam "producent" zaleca wymianę oleju co 30tys i co model to wsadza skrzynie m32. Ja bym takim zbytnio nie ufał

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Cytat Napisał slon Zobacz post
    @quba

Jestem w zasadzie pewny, że producent wprowadzając do sprzedaży auto przeprowadził jego dokładne testy, odpowiednio ustawił moc i moment obrotowy, dobrał przełożenia skrzyni biegów, olej, płyn chłodzący i wiele wiele innych zmiennych, tak aby auta można było użytkować w dozwolonym zakresie (ograniczonym max prędkością obrotową silnika). Jeśli jest inaczej, to albo jest to bardzo dziwne i nieodpowiedzialne ze strony producenta (bo grozi niespodziewanymi awariami czy wręcz wypadkami), albo coś ze mną nie tak, bo jestem naiwny i łatwowierny...

Dawno dawno temu widziałem w jakiejś instrukcji obsługi zapis , że nie należy korzystać przez dłuższy czas z mocy maksymalnej.

A co do testów producentów...ostatnio kiedy projektują "księgowi" to testują auta klienci.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Trafna uwaga.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    2.4 w 166 chyba nie miał DPF i klap wirowych. Pytasz na forum 159 o silnik z 166, więc trochę to mylące. To są inne silniki. Tzn. wywodzą się z tej samej linii, ale osprzęt w 159 jest inny, jednostka jest mocniej wysilona.

Odnośnie pierścieni, źle zrozumiałeś. W żadnym 159 nie ma problemów z pierścieniami. No chyba, że wpadną klapy wirowe do cylindra (poliftowe 1.9 16v) i wtedy pierścienie to jedna z wielu rzeczy, które musisz wymienić (obok głowicy, tłoków, czasem sworzni tłoków, cylindrów, turbiny, wszystko zależy od stopnia zniszczenia silnika). Dlatego przy tej awarii wymienia się zwykle cały słupek. Taka awaria jest banalnie łatwa do uniknięcia poprzez usunięcie klap wirowych. Informacja o pierścieniach to była niepotrzebna dygresja z mojej strony, źle ją zrozumiałeś. Generalnie dół silnika jtdm jest pancerny.
    Gorzej, że pompy olejowe nie są..

Pękające głowice – nie ma co siać tutaj jakiegoś popłochu. Jednak faktem jest że kilka osób wymieniało głowice w 2.4. Kilka osób też w 1.9 (znam takich co robili taką wymianę w GT 1.9 i 156 1.9). Ale to znów – raczej to jest 1, 3 czy 5% egzemplarzy, a nie 50% egzemplarzy. To nie 2.0 TDI znane z VW. Problemem w 159 2.4 jest brak głowic na rynku wtórnym i pierwotnym (czyli też wysoka cena z powodu niskiej podaży), stąd rozniosła się po internecie wieść o tym, że to droga i niewdzięczna awaria.
    KILKA to ja miałem 2.4 do remontu w zeszłym miesiącu tylko...
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Auto
    nie wiem

Domyślnie

No i już siedzi nowy słupek cały. Jest na 1 oleju na razie , czyli wrzucona niemal seryjna mapa i dopiero po zmianie oleju za jakiś tysiąc kilometrów załaduję docelową