Strona 7 z 19 PierwszyPierwszy 1234567891011121314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 189

Temat: [156] 2.5 V6 24V swap na 3.0 V6 24V - STARTED

Neilik
    Gość

Domyślnie

Wrzucam kilka fotek z wymianki łapy.

Blokady wałków okazały się prawie ok - prawie dlatego, że pare szlifów wystarczyło by trzymały wałki tak jak trzeba i nic nie ma prawa drgnąć.

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Miejmy nadzieje że wszystko będzie ok jak poszło luzowanie kół pasowych ?
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

ViP Romeo Avatar robak#21
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    coś tam wrzeszczy...

Domyślnie

Cytat Napisał Neilik Zobacz post
    Panowie i Panie.

Zastanawiam się jednak nad wymianą tarczy sprzęgła .... teraz większa moc itd...

http://www.sprzegla.com/cennik/cenni...chodowych.html

zdecydowanie cena do jakości bez konkurencyjna

Polecam

Pozdrawiam
    [*]

Neilik
    Gość

Domyślnie

Sprzęgło już zregenerowane i zapakowane. Także robak dzieki. jak sie okaże ze silniczek ok to pozniej przy zabawie w podnoszenie mocy pewnie skorzystam.

Luzowanie kół poszło bez żadnego problemu. Udało się nawet - mając jeden zestaw blokad rozrządu - nie ruszyć wałków w silniku 2.5 podczas zdejmowania kół do sciagniecia łapy.

W tygodniu powinien być już koniec (jakoś wtorek, środa..)

Moje największe niemiłe zaskoczenie - brak klinów na kołach ;] na wałkach rozrządu są wcięcia a na kołach nima ;]

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Cytat Napisał Neilik Zobacz post

Moje największe niemiłe zaskoczenie - brak klinów na kołach ;] na wałkach rozrządu są wcięcia a na kołach nima ;]
    i dlatego właśnie trzeba luzować koła przy zmianie paska rozrządu bo koła są "pływające", wycięcią w wałkach są potrzebne tylko przy procesie technlologicznym w fabryce, zwróć uwage na to że zawsze nacięcie pokrywa się z pierwszą krzywką.

Neilik
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał QBA Zobacz post
    i dlatego właśnie trzeba luzować koła przy zmianie paska rozrządu bo koła są "pływające", wycięcią w wałkach są potrzebne tylko przy procesie technlologicznym w fabryce, zwróć uwage na to że zawsze nacięcie pokrywa się z pierwszą krzywką.
    a To Ci psikus ;]

A co jak poszło - tego nie wiem ale jestem optymistą

Jutro poniedziałek.. Sprzedawca silnika zgodził się wytrzymać jeszcze 2-3 dni apropo końca gwarancji rozruchowej bo mija dokładnie jutro...

Użytkownik Ogier Avatar Fistasz
    Mieszka w
    Znin
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm

Domyślnie

Mam prosbe, móglbys mi pomierzyc ten silnik? Chodzi mi o orienacyjne wymiary zewnetrzne.

Neilik
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Fistasz Zobacz post
    Mam prosbe, móglbys mi pomierzyc ten silnik? Chodzi mi o orienacyjne wymiary zewnetrzne.

nie ma problemu ale jutro. Dzisiaj już nie ma szans.

A teraz pytanko dnia ! ;] czy macie jakiś opatentowany sposób na spięcie skrzyni z łożyskiem oporowym ;] wiecie o co mi chodzi. o te łapki które łatwo się zsuwa przy rozpinaniu skrzyni i silnika ale trudniej już założyć. Czy pozostaje tylko męka i celowanie przez okienko od strony skrzyni - bo jest jakby do tego chyba zrobione.

I jeszcze kwestia oleju. Mam tanio tj koło 130 za 4 litry 5w50 Mobil 1. Czy na pierwsze 10k moge zalać ten olej ? czy lepiej agipa poszukac ? co sądzicie o Shellu ? Czy to dobre oleje ?

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

Kolego mój brat załałatwia oleje agip tutaj masz link do tematu na forum:

http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...leje_agip.html

Mobila bym nie lał u naszego lokalnego mechanika odbywa sie właśnie remont góry silnika alfy 2.5 V6 po oleju mobil i po zdjęciu pokryw wałków rozrządu okazała sie nam istna smoła czy nagar ciężko to określić ale trudne do zmycia.
    Ja mam obecnie przebieg 139 tyś jeżdze na agipie 10 W 40 i bez zarzutów.
    Jeździłem też na Mobilu Super S 10 w 40 i po zmianie na agipa zauwarzalna była poprawa z pracy silnika, ubytki oleju też mniejsze.
    Nie wiem jak inni ale ja sobie chwale.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pawcio
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 159 1750 TBI

Domyślnie

Witaj kolego!
    Oczywiście koniecznie zobacz link podesłany przez kolegę powyżej,i sam zdecyduj jaki olej użyć,ale weź też pod uwagę że bardzo wiele osób narzeka na Mobila 1! Polecam Valvoline Max Life 10w40 lub lepszego VR1 Racing 10w60 są dość drogie ale zapewniam że warto!!!Ewentualnie też dobrego Motula!