Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy 1234567
Pokaż wyniki od 61 do 67 z 67

Temat: 2.0 JTS Szarpie przy ruszaniu -- Diagnostyka Alfadiag 'iem

pc114
    Gość

Domyślnie

Pooglądalem sobie dzisiaj silniczek jeszcze raz przy wymianie świec, no i coś zauważylem...

1. Przy energicznym dodaniu gazu w okolicy kolektora ssącego (bądź w nim) slychać taki szum jakby zaciąganie powietrza... Nie widzę nigdzie nieszczelności... Może jest to odglos normalny? No chyba że zaciąga lewe powietrze

2. Chyba mam wywalone tuleje gumowe na tlumiku drgań (na drążku reakcyjnym). Na samym drążku to jeszcze spoko, guma jest dosyć twarda, choć troszkę spękana. Wymiana tego drążka to pikuś.... ALE! Wywaloną mam tuleję na tej lapie przykręconej do silnika! Jak wsadze w nią śrubę, to ta guma jest na tyle miekka że bez większej sily mogą nią tarmosić we wszystkie strony świata. Więc podlega wymianie! I tu pojawia się problem! Jak ją wymienić? Można taką tuleje bądź calą lapę dostać? Jak to ugryźć? Z tego co zauważylem to to samo ustrojstwo jest w TS'ie

Chyba prościej będzie wymienić tą tulejke na zalożonej lapie... Tylko z czego dopasować tą tuleje?

Znalazlem nr tej tulejki: 46420429 lub 60814467

Teraz muszę taką gdzieś kupić i w jakiś cudowny sposób ją wymienić nie rozbebeszając pól silnika...

Mam nadzieje że to winowajca tego lekkiego szarpnięcia przy ruszaniu...
    Ostatnio edytowane przez pc114 ; 15-05-2010 o 17:12

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Witam!

Wytrwałości wystarczy. Oczywiście nie znam się na tych sprawach, ale jestem b. dociekliwa i wracam do warsztatów jak bumerang Tak więc nie spocznę dopóki nie będzie wszystko ok.

Czy jakby zasysał lewe powietrze to nie miałbyś pracy na ubogo? + spadek mocy? To powinno wyjść w testach.

W sprawie lambda w open loop na jałowym:

Poczytałam sobie o tych sondach – wygląda na to, że w jednak powinny pracować w pętli zamkniętej. Jest kilka wariantów, dlaczego nie wchodzi w pętlę zamkniętą
    (1) bo jeszcze nie jest gotowa lub ECU „myśli”, że tak jest
    (2) bo jest w stanie kiedy ma być w otwartej
    (3) bo jest uszkodzona lambda
    – każdy stan wędruje do ECU – jakieś inne piny w cieci CAN (czy coś w tym stylu). Może głupie pytanie, ale czy tego nie można sprawdzić jakoś, tzn. pkt, 1 i 2? Bo pkt. 3 powinien objawić się błędem.

I hipotetycznie:
    Praca w open loop w zakresie pewnych obrotów, chyba mogłaby być możliwa, ponieważ w JTSie na jałowym ma pracować na ubogiej mieszance. Nie da rady chyba utrzymać takiego stosunku z użyciem closed loop, bo z założenia lambda w tej pętli ma korygować do 1, a w mapie jest stan niezidentyfikowany. W większości samochodów tryb open loop – działa tylko w jedną stronę – wzbogaca mieszankę, żeby zwiększyć wydajność pracy silnika. W closed loop w mapie powinien być stan niezidentyfikowany, bo lambda przejmuje sterowanie. Jednak hipotetycznie, gdyby mapa, czy mapy (nie wiem ile ich jest) były wyregulowane w wybranych obszarach pracy (obrotach?) closed loop zawsze na zubażanie o konkretną ujemną wartość i stan open loop, to być może mogło by być tak, że ECU korzysta sobie z map bez konsekwencji ekologicznych – bo mieszanka nie jest aż tak uboga i tlenki azotu trzymają normę, a o resztę martwić się nie trzeba. Zastanawiam się hipotetycznie czy wystąpienie w takim obszarze mieszanki bogatej (z jakiejś przyczyny więcej paliwa, mniej powietrza) mogłoby powodować szarpnięcia? Może to głupie co napisałam, nie wiem. Jeśli tak to proszę o korektę i wyrozumiałość.

W moim wypadku - niezbędna jest kontrola aktualnego stanu, żeby to potwierdzić lub wykluczyć i ewentualnie szukać dalej. Objawów już nie mam, tylko to open loop. Ja sprawdzę w piątek na egzaminerze jak to wygląda, zdobędę wyniki i zamieszczę tutaj. Poproszę o wykresy lub chociaż parametry dotyczące przepływomierza. Zanotowałam te parametry, które mierzyliście, powinny mieć jakieś odpowiedniki. Oni też mają wgląd w mapy, może coś tam odczytają, chociaż łódzkie ASO to raczej katastrofa… Badam tam, ale naprawiam, gdzie indziej. I zobaczymy… w myśl zasady – więcej parametrów – mniej „gadania” Jakby co zostaje opcja hamowni – oni tam też mogą mieć wgląd w mapy.

Opcja, że kupię ten soft co Wy macie i się sama podłączę, też istnieje, ale na razie mam opory przed osobistym grzebaniem w samochodzie.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 16-05-2010 o 00:48

pc114
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał pc114 Zobacz post
    Przy energicznym dodaniu gazu w okolicy kolektora ssącego (bądź w nim) slychać taki szum jakby zaciąganie powietrza... Nie widzę nigdzie nieszczelności... Może jest to odglos normalny? No chyba że zaciąga lewe powietrze
    Co wy na to?

Aktualnie czekam na tulejkę... Powinna być w czwartek

pc114
    Gość

Domyślnie

Witam

Jestem po wymianie tej nieszczęsnej tulejki... Namęczylem się z nią troche, bo wyprasowywalem i wprasowywalem ją nie wymontowując silnika... Walczylem wczoraj do 2.00 w nocy...

No i przyczyną szarpania okazalo się zawieszenie silnika. Po wymianie tej tulejki autko niemal że nie szarpie... Muszę sprawdzić jeszcze stan poduch silnika, ale to przy okazji wymiany wahaczy górnych

pc114
    Gość

Domyślnie

Jeszcze co mi nie daje spokoju to ten dźwięk zasysanego powietrza po energicznym wciśnięciu pedalu gazu... Tak jakby brał lewe powietrze w okolicy kolektora ssącego... i do tego jak silnik jest obciążony to słychać w pewnym przedziale obrotów taki gwizd....

Majka-- przy swoim JTSie też masz takie psssyt po energicznym wciśnięciu gazu?? Coś takiego jak na tym filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=tKwN3sZuR5w

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Nie odnotowuję takiego dźwięku, ale znawcą nie jestem, niestety.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR 156 2.0 JTS, AR GT 3.2 V6, Giulia Veloce Q4

Domyślnie

Dziś obsłuchałem dolot i powiem szczerze, ze żadnych niepokojących dźwięków nie wyłapałem. Myślę, że nie musisz się tym przejmować o ile przepływomierz pokazuje wartości prawidłowe.
    Nasuwa się jeszcze pytanie w jakich warunkach słyszysz ten "świst" - wydaje mi się, że może on pochodzić od przepustnicy, która przy niedużych kątach otwarcia ma prawo takie dźwięki wydawać.
    Inne pytanka związane z eksploatacją JTS-a: Na jakim poziomie jest u was zużycie oleju? oraz jak wyglądają wasze doświadczenia z nagarem w kanałach dolotowych ?