Strona 7 z 44 PierwszyPierwszy 1234567891011121314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 432

Temat: Termostat TS, JTD

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulietta 1,4 170km

Domyślnie

poczytałem i zamówiłem nowy termostat.
    u mnie temperatura na wskażniku jest ok 70 stopni i to nie zależnie od
    tego czy jade 5 czy 25 km.
    jak było ciepło to max w korkach podskoczyło do 90 stopni.
    jak mnie podłaczyli w serwisie pod kompa to komputer wskazywał
    inna temperature wody niz wskażnik.
    na dniach wymienie to napiszę czy żle wskazywał zegar a może komp.
    w serwisie

nowy termostat założony i teraz wszystko bangla jak potrzeba.
    silnik duzo szybcie łapie temperaturę. wskazówka dochodzi do 90 stopni po czym otwiera się termostat i wskażnik opada do lekko ponad kreskę 70 stopni po czym
    stopniowo podnosi sie pod 90 i tak już cały czas trzyma.
    tak więc jestem kolejnym użytkownikiem który obala wersję ze zle wskazuje zegar
    temperatury.

ps. jeszcze nigdy nie miałem takich upałów w alfie jak włączyłem ogrzewanie na max :mrgreen:

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Panowie nie mylcie tylko silników TS z JTD. Jak jeździłem TSem to miałem temperaturę w okolicach 90C - ktoś kto wmawia użytkownikowi TSa, że temperatura 70C w TSie jest prawidłowa - jest w dużym błędzie i trzeba szukać przyczyn tego stanu rzeczy (najczęściej winowajcą jest termostat)
    Zupełnie inna bajka jest w silniku JTD (szczególnie 16v lub 20v) - te silniki bardzo ciężko zagrzać i jeśli wskaźnik kabinowy pokazuje 70C lub trochę powyżej to jest to sytuacja normalna. Jak odebrałem alfę z salonu to na pierszym przeglądzie reklamowałem właśnie wskazania temperatury (też wydawała mi się zbyt niska opierając się na doświadczeniach z TSem). Podłączono auto pod komputer i stwierdzono że temperatura pracy silnika jest prawidłowa (nie pamiętam teraz wartości ale było to bodajże 53C, a na wskaźniku było trochę powyżej 70C), sprawdzono termostat i dostałem informację, że wszystko jest o.k. Jako że jestem dociekliwy sprawdziłem również jakie temperatury osiągają alfy kolegów i były podobne...
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Lukas2a
    Gość

Domyślnie

Witam serdecznie jezdze alfa 156 2,4 JTD 103KW od 4 miesiecy i mam tak jak inni problem z termostatem ale z tym ze nie na pewno odkad kupilem auto temp silnika trzyma sie pod kreska 70C, o ile wiem to nie jest za dobra temp dla silnika, wykonuje dziennie ok 60 km i codziennie mnie to coraz bardziej martwi.

Kiedys znapalem waz powrotu chlodnicy po przejechaniu ok 20 km i byl on zimny a temp wskazywala ok 65C wiec zaczolem mu gozowac aby otworzyc duzy obieg, gdy temp podchodzila pod 80 C to waz byl nadal zimny, dopiro gdy wskaznik pokazal 90 C waz powrotu byl goracy co by oznaczalo ze obieg byl w pelni otwarty. Wiec doszedlem do wniosku ze nalezaloby przykryc chlodnice, gdy ja przykrylem (całą kartonem) to temp byla nieco wyzsza ale minimalnie.....

Co o tym sadzicie? odwieczna wina termostatu czy wysoka sprawnosc silnika, a co za tym idzie niska temp. silnika??

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Skoro rura była zimna to termostat nie puszczał dużego obiegu - czyli był w 100% sprawny. Poprawność działania termostatu określa się na podstawie nagrzewania silnika i chłodnicy, a nie tego co pokazuje wskaźnik kabinowy (często przekłamuje i to nawet o 10st). W skrócie: jak równomiernie grzeje się silnik i chłodnica to termostat do wymiany, jak grzeje się najpierw silnik, a dopiero po pewnym czasie (u mnie jest to od 6 do 10km jazdy miejskiej) chłodnica robi się ciepła (termostat się otwiera) - to wszystko w porządku. Zakrywanie chłodnicy kartonem nic ci nie da, bo ona i tak jest zimna - spróbuj za to jeździć na wyższych obrotach (powyżj 2000obr/min). Silniki JTD mają bardzo korzystny bilans cieplny, stąd problem z nagrzewaniem.
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Rowerzysta Avatar bosniak_sg
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    2.0 JTS GT Selespeed 08r

Domyślnie

Lukas2a, jezeli dasz na full zimne powietrze do kabiny i temperatura podskoczy ci wyżej niz zwykle po przejechaniu np. 20 km, nastepnie przekrecisz na max pokretło na ciepłe i temp. spadnie to na 1000% masz uwalony termostat, miałem tak samo. Niestety do tego silnika nie ma dostepnego na rynku zamiennika, wiec pozostaje ASO i oryginał firmy Behr (no chyba, że na tą chwile ktos wypuścil już zamiennik) to koszt 386 zł. W każdym razie temperastura w tej chwili jest idealna, tak jak Maciek 156 napisał, nagrzewa się dużo wolniej niż benzynka, ale trzyma ciut ponizej 90*C i jest OK.

marian813
    Gość

Domyślnie

Cześć,
    Chciałbym podłączyć się do tematu.
    Niedawno miałem ten sam problem.Alfa 2.0TS łapała temperatutrę tylko na postoju a podczas jazdy oscylowała pomiędzy 60-65 stopni.jednak komputer pokazywał 10 stopni więcej objawiało się to tym że auto nie miało mocy.wszystkim rozczarowanym wymianą termostatu proponuje wymienić również czyjnik temp. znajdujący sie w temostacie oraz wymianę plynu na nowy(u mnie pomogło jak reka odjoł).
    pozdrawiam,

Użytkownik Świeżak Avatar czarek145
    Mieszka w
    Środa Wlkp.
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm

Domyślnie

temat o termostatach byłby już dawno zakończony, ale najwyraźniej jeden z Panów nie chce go zakończyć cały czas wmawiając, że temp. ok, 75° w silnikach JTD jest poprawna. Chciałem tylko dodać, że jeździłem już kilkoma nowoczesnymi dieslami (TDI, HDI, CDI, CRD) i we wszystkich temp. pracy silnika po rozgrzaniu oscyluje wokół 90° . Nie sądzę, żeby wg obliczeń konstruktorów silnika JTD temp. optymalnej pracy miała sie wahać wokół 75°C. Ponadto nawet wyskalowanie wskaźnika temp. sugeruje że to właśnie temp. ok. 90° C jest poprawa. (kreska przy której leży 90°C jest w zależności od modelu albo całkowicie pionowo, albo całkowicie poziomo i w środku skali, więc...proponuję wysnuć wnioski, kierując się zasadą na "chłopski rozum", nie szukać dziury w całym i nie głosić herezji...

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Cytat Napisał czarek145
    ale najwyraźniej jeden z Panów nie chce go zakończyć cały czas wmawiając, że temp. ok, 75° w silnikach JTD jest poprawna
    Oto wojna toczy sie juz chyba na wszystkich forach AR
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

Użytkownik Romeo Avatar 156X
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    była 156SW JTD jest 159SW 1,9 JTD 8V 2008r.

Domyślnie

Witam. Najwygodniej byłoby mi założyć nowy temat oczywiście w sprawie mojego termostatu ale umiem czytać i rozumiem więc zapytam...
    Czy normalnym jest, że po przejechaniu ok 8-10km temperatura ( na wskaźniku ) pokazuje dopiero 70C. Nawet ostatnio w piątek co były takie śnieżyce wracałem z pracy - droga około 15km , wiadomo korki ( Wrocław ) a temperatura cały czas 70 - była chwila, że wskazówka podjechała do prawie 90 nie minęło 5 sekund i spadła do 70 i tak już wskazywała do końca. Dodam jeszcze, że mam drobny wyciek z termostatu. Co myślicie o takich wskazaniach.

piter34
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał onefiveseX Zobacz post
    Czy normalnym jest, że po przejechaniu ok 8-10km temperatura ( na wskaźniku ) pokazuje dopiero 70C.
    Tak, jest to normalne w silnikach JTD. W czasie, gdy wskaźnik kabinowy pokazuje ok. 70 st. C, faktyczna temperatura płynu chłodzącego (również ta odczytywana przez komputer) wynosi ok. 80 st. C.

---------- Post dodany o godzinie 21:59 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:56 ----------

Cytat Napisał czarek145 Zobacz post
    temat o termostatach byłby już dawno zakończony, ale najwyraźniej jeden z Panów nie chce go zakończyć cały czas wmawiając, że temp. ok, 75° w silnikach JTD jest poprawna.
    ...na wskaźniku kabinowym.